Svježe iscijeđeni sok limuna poboljšat će okus svakog jela. S njime možete napraviti različite slastice – od keksa preko kremastih kolača do pita.
Upotrijebiti ga možete u marinadama za omekšavanje žilavog mesa, iskoristiti umjesto octa u preljevima za salate, ali i pokapati po pečenju kako biste mu produbili okus.
Iako se na tržištu nalazi nekoliko različitih pomagala za cijeđenje limuna – a neki ga i stišću rukama kako bi obavili taj zadatak, mnogi se muče da bi dobili što je moguće više soka.
Znate li koji je najlakši način za cijeđenje limuna?
Najvažnija stvar u ovom procesu je odabrati zreli limun. Nezreli tvrdi plodovi neće vam dati željene rezultate bez obzira što činili s njim.
Prije nego što limun razrežete, valjajte ga po tvrdoj podlozi – primjerice po daski za rezanje – upirući rukom u njega. Ovaj potez koriste brojni kuhari jer tako omekšaju membrane u plodu i olakšavaju si iscjeđivanje.
No, postoji još lakši način. Ako želite s lakoćom iscijediti limun, stavite cijeli plod u mikrovalnu pećnicu na 20 do 30 sekundi. U mikrovalnoj pećnici će dovoljno omekšati što će vam omogućiti da ga lakše iscijedite, ali i da dobijete više soka.