Nađete li se u Ljubljani, obavezno svratite do Nebotičnika. Ovaj neboder u središtu glavnog grada Slovenije jedan je od njegovih popularnijih dijelova. Izdiže se na 70 metara visine u Štefanovonoj ulici na broju 1, a djelo je slovenskog arhitekta Vladimira Šubica.

Kada je izgrađen 1933. godine, Nebočnik je bio najviša stambena zgrada na području Kraljevine Jugoslavije i deveta najviša zgrada u Europi. Danas se ovdje nalazi kombinacija privatnih rezidencija i poslovnih prostora, dok je vrh rezerviran za prekrasan vidikovac, restoran i kafić s terasom.

Kavarna Nebočnik nalazi na 12. katu ovog nebodera – do 11. kata vozi lift, a ostatak puta valja prijeći stepenicama. Ima spektakularni panoramski pogled na Ljubljanu pa ne čudi što je iznimno popularan među domaćim stanovništvom – a posebice turistima.

Pogled na Ljubljanski dvorac s terase kafića Pogled na Ljubljanski dvorac s terase kafića (Foto: Shutterstock)

Ovisno o tome gdje sjednete, na terasi možete uživati u pogledu na staru gradsku jezgru i Ljubljanski dvorac ili pak noviji dio grada.


U jutarnjim satima ovdje možete pojesti doručak – zobenu kašu s voćem, pečena jaja sa slaninom i gljivama, palačinke ili pak kroasan, popodne možete naručiti i kakav tost-sendvič, a na raspolaganju su vam i kolači. Popiti možete sve - od kave i čaja, preko piva i vina do različitih maštovitih koktela.

Imajte na umu da su cijene u Kavarni Nebočnik nešto više nego izvan centra Ljubljane što ne čudi s obzirom na lokaciju. Za pola litre domaćeg nefiltriranog piva u boci, primjerice, izdvojit ćete oko 4,5 eura.

Ovisno o tome kada navratite, možda ćete morati i malo pričekati na uslugu. Mjesto je to koje je često puno turista, a u koje se u konačnici najviše dolazi – zbog nenadmašnog pogleda.

Nebotičnik je projektirao slovenski arhitekt Vladimir Šubic Nebotičnik je projektirao slovenski arhitekt Vladimir Šubic (Foto: Shutterstock)

Zagrebačka terasa s najljepšim pogledom u centru grada Kafić A 'e u Zagrebu - 10 Kafić A 'e u Zagrebu - 8 Kafić A 'e u Zagrebu - 6 +7 Kafić A 'e u Zagrebu - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju