Gustu juhu od gljiva možete napraviti i bez uobičajenih namirnica s mliječnim mastima poput mlijeka, vrhnja i sira. Gustoću juhi podarit će i kuhani krumpir – hrana s najvišim indeksom sitosti.
Pojam indeks sitosti razvijen je sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća u studiji Sydney Universityja u Australiji. Cilj studije je bilo otkriti koja nas hrana čini najduže sitima, a pokazalo se da je to kuhani ili pečeni krumpir.
Kuhani krumpir tajni je sastojak i ove guste juhe od gljiva nakon koje nećete biti gladni satima. Da biste napravili ovo jelo bez glutena i mliječnih masti bit će vam potrebne shiitake gljive i šampinjoni, nešto luka, stapki celera, bilja i začina.
Gusta juha od gljiva - sastojci:
- 1 l povrtnog temeljca
- 500 g šampinjona
- 450 g krumpira
- 300 g shiitake gljiva
- 125 ml suhog sherryja
- 3 stapke celera
- 3-4 češnja češnjaka
- 2 čajne žličice sherry octa
- 1 luk
- ½ čajne žličice sušenog timijana
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
Gusta juha od gljiva - priprema:
- U loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk i stapke celera, posolite i poparite. Pirjajte povrće oko tri do četiri minute dok ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak, promiješajte i pirjajte još pola minute.
- Podlijte sadržaj lonca sa suhim sherrijem. Dodajte nasjeckane šampinjone i shiitake gljive. Pirjajte sve zajedno još pet minuta.
- Ulijte u lonac povrtni temeljac te oguljeni krumpir narezan na manje komade. Kuhajte sve zajedno oko 20 minuta, odnosno dok se krumpir ne skuha do kraja. Začinite juhu sa sušenim timijanom.
- Štapnim blenderom napravite gustu juhu. U nju umiješajte sherry ocat te dodajte još soli i papra po želji.
- Ukrasite juhu začinskim biljem po želji i poslužite. Dio gljiva možete zasebno prepržiti na tavi i poslužiti uz juhu kao dekoraciju. Ako volite ljutu hranu u juhu možete dodati i nešto čili praha ili kajenskog papra. Dobar tek!
Najfiniji umak od gljiva: Savjeti uz koje će svaki puta ispasti savršeno kremast i pun okusa +4