Gustu juhu od gljiva možete napraviti i bez uobičajenih namirnica s mliječnim mastima poput mlijeka, vrhnja i sira. Gustoću juhi podarit će i kuhani krumpir – hrana s najvišim indeksom sitosti.

Pojam indeks sitosti razvijen je sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća u studiji Sydney Universityja u Australiji. Cilj studije je bilo otkriti koja nas hrana čini najduže sitima, a pokazalo se da je to kuhani ili pečeni krumpir.

Kuhani krumpir tajni je sastojak i ove guste juhe od gljiva nakon koje nećete biti gladni satima. Da biste napravili ovo jelo bez glutena i mliječnih masti bit će vam potrebne shiitake gljive i šampinjoni, nešto luka, stapki celera, bilja i začina.

Gusta juha od gljiva - sastojci:

  • 1 l povrtnog temeljca
  • 500 g šampinjona
  • 450 g krumpira
  • 300 g shiitake gljiva
  • 125 ml suhog sherryja
  • 3 stapke celera
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 2 čajne žličice sherry octa
  • 1 luk
  • ½ čajne žličice sušenog timijana
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje po želji

Gusta juha od gljiva - priprema:

  1. U loncu zagrijte nešto ulja pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk i stapke celera, posolite i poparite. Pirjajte povrće oko tri do četiri minute dok ne omekša. Dodajte nasjeckani češnjak, promiješajte i pirjajte još pola minute.
  2. Podlijte sadržaj lonca sa suhim sherrijem. Dodajte nasjeckane šampinjone i shiitake gljive. Pirjajte sve zajedno još pet minuta.
  3. Ulijte u lonac povrtni temeljac te oguljeni krumpir narezan na manje komade. Kuhajte sve zajedno oko 20 minuta, odnosno dok se krumpir ne skuha do kraja. Začinite juhu sa sušenim timijanom.
  4. Štapnim blenderom napravite gustu juhu. U nju umiješajte sherry ocat te dodajte još soli i papra po želji.
  5. Ukrasite juhu začinskim biljem po želji i poslužite. Dio gljiva možete zasebno prepržiti na tavi i poslužiti uz juhu kao dekoraciju. Ako volite ljutu hranu u juhu možete dodati i nešto čili praha ili kajenskog papra. Dobar tek!

Najfiniji umak od gljiva: Savjeti uz koje će svaki puta ispasti savršeno kremast i pun okusa Gulaš od vrganja Filet mignon u finom umaku na bazi gljiva Piletina u umaku od senfa i gljiva +4 Ragu od leće i gljiva

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju