"Izmirske bombe" ili "Izmir bombasi" popularna su turska poslastica koja se prije zvala jednostavno čokoladni kolačići, ali internet im je donio međunarodnu slavu i novo ime koje ih prilično dobro opisuje. Ispod tankog sloja tijesta ti su kolačići sama Nutella, pa je pravi doživljaj "načeti" jastučić od tijesta i osloboditi toplo punjenje koje će sasvim preuzeti show.
Izmirske bombe savršena su poslastica za svako doba dana kojoj ljubitelji Nutelle neće moći odoljeti. Pripremaju se vrlo jednostavno, a gotove su za samo 35 minuta. U Turskoj nije neobično da se preliju otopljenim šećerom ili pospu šećerom u prahu, pa ako vam same po sebi nisu dosta slatke – podebljajte im i vi okus šećerom.
Sastojci za izmirske bombe:
Za tijesto
- 190 g brašna
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 120 ml tople vode
- 120 ml ulja
- 10 g vanilin šećera
- 1 žlica šećera u prahu
- 1 čajna žličica soli
Za nadjev
- 200 g Nutelle
Priprema izmirskih bombi:
- Nutellu žlicom ili žlicom za sladoled rasporedite u 20 porcija/kuglica na papir za pečenje i stavite u zamrzivač.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva i obložite lim papirom za pečenje.
- Pomiješajte sve sastojke za tijesto u zdjeli i mijesite tijesto dok se ne prestane lijepiti za ruke.
- Podijelite tijesto na 20 kuglica veličine oraha i ostavite da odstoje desetak minuta.
- Razvaljajte svaku kuglicu tijesta na tanko da dobijete krug promjera 10-ak centimetara.
- Na sredinu svakog kruga tijesta stavite po jednu kuglicu zaleđene Nutelle.
- Naberite višak tijesta sa svih strana i spojite ga u sredini tako da kad okrenete "bombu" ona s gornje strane bude glatka i kuglasta.
- Napunjeno i zatvoreno tijesto slažite u lim za pečenje obložen papirom tako da mjesto na kojem ste zatvorili tijesto bude okrenuto prema dolje.
- Pecite u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 5 do 8 minuta dok tijesto lagano ne počne dobivati boju.
- Poslužite vruće.
Može li bolje? 10 omiljenih recepata za deserte s Nutellom za najslađe blagdane +2