Hladna juha od tikvica idelano je ljetno jelo. Ne samo da se radi od najtraženije i najomiljenije sezonske namirnice, već vas i osvježava.
Hladnu juha od tikvica pripremit ćete brzo i jednostavno, a uložite li još samo koju minutu više, moći ćete je poslužiti i s odličnim krutonima kućne izrade. Tako ćete u jednom potezu riješiti dva problema: što kuhati s tikvicama i kako ne baciti stari kruh - sjajno, zar ne?
Hladna juha od tikvica - sastojci:
Za juhu
- 400 g tikvica, grubo nasjeckanih
- 3 žlice maslinovog ulja, plus za posluživanje
- 1 veliki krastavac, grubo nasjeckan
- 2 češnja češnjaka, grubo nasjeckana
- 1 ljutika, grubo nasjeckana
- 20 g svježeg kopra, plus za ukras
- 10 g svježe metvice
- 1 limun, samo sok
- 150 g punomasnog grčkog jogurta
- sol
- crni papar
Za krutone
- 1 žlica maslinovog ulja
- 100 g kruha od kiselog tijesta ili dan starog bijelog kruha, natrganog na komade od cca 2 cm
- sol
Hladna juha od tikvica - priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
- Narezane tikvice stavite tikvice u lim za pečenje, pokapajte 1 žlicom maslinovog ulja i posolite. Pecite 20 minuta i ostavite da se ohlade.
- Ohlađene tikvice, krastavac, češnjak, ljutiku, kopar, mentu, sok od limuna i preostalo maslinovo ulje stavite u blender i izmiksajte u glatku smjesu. Dodajte jogurt i nastavite miksati dok se sve dobro ne sjedini. Prebacite u veliku zdjelu i umiješajte 200 ml hladne vode. Posolite i popaprite.
- Da biste napravili krutone, zagrijte ulje u maloj tavi. Dodajte kruh natrgan na komadiće i pržite 3-4 minute dok ne dobije lijepu boju i ne postane hrskav. Posolite.
- Juhu rasporedite u tanjure ili zdjelice, dodajte krutone i malo nasjeckanog kopra te pokapajte maslinovim uljem.
Dobra vijest sa sjevera: Jedna od najspektakularnijih cesta na svijetu ponovno je otvorena za promet