Talijan Tullio Masoni proizvodi jedno od najekskluzivnijih vina na svijetu - ali ne želi da ga itko pije. Poduzetnik, kolekcionar umjetnina i bivši investicijski bankar vlasnik je, kako kaže, najmanjeg vinograda na svijetu. Smjestio se na vrhu palače iz 16. stoljeća u rodnom mjestu "tricolore" talijanske zastave. Grad Reggio Emilia nalazi se u sendviču između Parme i Modene, u kraju koji je Italiji dao neke od njezinih najpoznatijih izvoznih proizvoda, uključujući Ferrari i Lamborghini, prosciutto di Parma i ragù alla bolognese, kao i lazanje te tortelline.

Vinograd Tullia Masonija možete naći na krovu ulice Via Mari 10, što je ujedno adresa i naziv samog vina. Iako je imao "pravi" vinograd nedaleko od grada, zaključio je kako je na njemu više potrošio nego zaradio, pa ga je prodao. Kako je ispričao za CNN, dvadeset godina nakon toga zažalio je, pa napravio džepni vinograd.

Na prostoru veličine garaže, odnosno 18,5 četvornih metara, Tullio uzgaja grožđe sorte sangiovese za 29 boca godišnje, koje se prodaju u umjetničkoj galeriji Bonsioni Arte, nekoliko ulica dalje, za vrtoglavih 5000 eura.

"Moje vino oblik je umjetničkog izražavanja, filozofska provokacija, nešto što treba držati u dnevnoj sobi kako biste o tome mogli razgovarati s prijateljima, govoriti im o luđaku koji je podigao vinograd na krovu", rekao je Masoni, koji svoj urbani vinograd uspoređuje s Kotačem bicikla francuskog umjetnika Marcela Duchampa – običnog kotača koji je umjetnik stavio na stolac u pariškom studiju 1913., a ubrzo osmislio i poznatu seriju običnih predmeta predstavljenih kao umjetnost, nazvanu Readymades.

Najmanji vinograd na svijetu - 5 Najmanji vinograd na svijetu - 5

"Ugledate li kotač bicikla u dnevnoj sobi, a ne u garaži, shvatit ćete koliko je lijep", rekao je Masoni. "Moj vinograd je takav: neočekivan je, stimulira mozak, potiče nove misli. Via Mari 10 je psihovino, maser mozga, naše sive tvari atrofirane konvencijama i misaonim obrascima. To je vino živa kreativnost, simulakrum (kopija bez izvornika) suvremenih proturječja stvarnosti", kaže vinar.

Veza između vina i umjetnosti počinje s lozom koja raste na rešetkama, djelu lokalnog kipara Oscara Accorsija. Vino odležava u umjetničkim hrastovim bačvama Lorenza Menozzija koje predstavljaju muškarca i ženu. Giuseppe Camuncoli, poznati Marvelov crtač stripova, koji je rođen u Reggio Emiliji, potpisuje vinske etikete. Zbog svega toga Tullio potiče svoje kupce da nikada ne otvaraju boce, već da ih tretiraju kao umjetnine.

"Ja sam jedini proizvođač vina na svijetu koji kaže da ne biste trebali piti njegovo vino", rekao je.

Dobro je znati: 9 stvari koje nikako ne biste smjeli raditi u Italiji Italija Italija Italija +5 Italija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju