Gastronomska ponuda Poreča ove je sezone bogatija (i užarenija) za Fogo by Bekal, novi restoran smješten tik uz more na plaži Pical koji je donio je nešto posve drugačije.
Koncept potpisuju Valamar i poznati kulinarski dvojac iz zagrebačkog Bekala – chefovi Tvrtko Šakota i Marko Turković – poznati po beskompromisnoj filozofiji kuhanja na vatri, pa tako ona u Fogu, nije samo sredstvo nego je - glavni sastojak. U svome vatrenom pristupu,
Fogo pokazuje poznavanje i razumijevanje i namirnica i kulinarskih tehnika, što je prepoznao i Michelinov tim te uvrstio Fogo u svoj vodič.
"Htjeli smo stvoriti mjesto koje ima karakter i naš potpis, ali gdje se možeš opustiti u ljetnoj odjeći, uz zvuk valova. Fogo nije kopija Bekala – to je njegov brat koji je odlučio preseliti na more. I dalje većinu toga radimo na vatri, i dalje tragamo za iskrenim okusom, ali sada kroz prizmu Mediterana", poručuju Šakota i Turković.
Dnevni meni Foga fokusira se na prepoznatljive, omiljene formate jela idealne za opušteniju atmosferu uz plažu. U ponudi su pizze, pašte, burgeri i laganija glavna jela, ali je svako od tih poznatih jela interpretirano na Šakotin i Turkovićev način – bilo kroz korištenje dimljenih elemenata poput šalše ili pesta, odnosno specifičnih sastojaka poput kreme od inćuna ili tartar umaka od algi, bilo kroz beskompromisnu kvalitetu izvedbe.
Večernji meni je kompleksniji. Tada goste dočekuje čuvena Bekalova janjetina kuhana u sirutki i glazirana u slanoj karameli, moćni rib-eye steak s pepper sosom, slasni odojak s čipsom od kože u umaku od pečenja, tostada od tune s emulzijom paprike, dimljeni pomidori, ali i panna cotta od pečenog sijena s miso karamelom.
Fogo by Bekal, osim vrhunskih jela nudi i pogled u kuhinju gdje su chefovi Šakota i Turković zaista prisutni, gdje je vatra pod kontrolom, i gdje svaki detalj na tanjuru ima razlog. Fogo je otvoren svakodnevno od 10 do 22 sata, a zbog ograničenog broja mjesta preporučuju da svoje rezervirate.
Tko je tvrdoglaviji? Šolta i Brač ponovno će pokušati pomaknuti "otok spoticanja" u Splitskim vratima