Donosimo vam ukusan recept za pravo domaće dizano tijesto punjeno finim nadjevom. Pronašli smo ga na portalu www.krenizdravo.hr, a autorica recepta je Marina Minko, vrsna stručnjakinja za veganske recepte.

Ovo nije jedno od onih tijesta "na brzinu", ali sav trud i vrijeme koje ćete utrošiti će se isplatiti. Upute su detaljne i lako ih je slijediti, pa će i onima neiskusnima s dizanim tijestima sasvim sigurno ispasti baš onako kako treba.

Za tijesto punjeno rikolom, sušenim rajčicama, kaparima i čili pastom trebat će vam tek četvrtina tijesta koje ćete umijesiti, pa ga možete peći u nekoliko navrata. Ovo tijesto je vrlo ukusno i bez ikakvog punjenja, dugo ostaje meko, a po želji ga možete puniti i s drugim punjenjima za koja inspiraciju možete pronaći ovdje. Ako volite miris ružmarina, kada je tijesto pečeno, možete po njemu nakidati svježi ružmarin koji će pod utjecajem topline tijesta po površini lagano ostaviti svoj miris.

 

Sastojci za dizano tijesto punjeno finim nadjevom:

Za tijesto:

  • 350 g pšeničnog glatkog brašna + 50 g za posipavanje i valjanje tijesta
  • 250 g pirea od krumpira
  • 150 g pirea od narančastog batata
  • 15 g svježeg kvasca
  • 20 g margarina ili veganskog maslaca
  • 15 g maslinovog ulja
  • 50 ml tople vode
  • pola jušne žlice soli
  • 1 čajna žličica rižinog sirupa ili šećera

Za nadjev:

  • 1 šaka rukole
  • pola jušne žlice čili paste
  • 3 suhe rajčice
  • nekoliko slanih kapara.
  • Sastojci za premaz i posip:
  • pola jušne žlice aquafabe
  • 1 – 2 kapi rižinog sirupa
  • 1 jušna žlica pinjola
  • crvena sol ili neka druga po izboru

Priprema domaćeg dizanog tijesta punjenog finim nadjevom:

  1. Napravite pire od krumpira i pire od batata, pomiješajte ih zajedno s uljem, margarinom i solju. Slobodno možete koristiti ostatke od ručka, ako ste npr. dan prije spremali pire i ostalo vam je pohranjeno u hladnjaku. U tom slučaju smanjite količinu ulja i margarina navedenih u sastojcima, ako ste ih koristili tijekom pripreme pirea. Procijenite otprilike koliko ste koristili.
  2. Poželjno bi bilo prosijati brašno jer mu na taj način, osim što brašno pročistite od potencijalnih nečistoća i dodajete zraka, što je idealno za dizana tijesta.
  3. Napravite malu rupu u sredini brašna, u nju razmrvite kvasac, dodajte rižin sirup ili šećer, toplu vodu te lagano promiješajte. Ostavite da se kvasac aktivira, odnosno da nabubri.
  4. Kada se kvasac aktivirao, dodajte mješavinu pirea i zamijesite tijesto. Najlakše će vam biti ako koristite špatulu.
  5. Kad tijesto upije cijelo brašno, prebacite ga na površinu koju ste lagano posipali brašnom. Tijesto će biti ljepljivo, ne prejako, ali malo mora biti. Koristite onoliko brašna koliko vam treba da uspijete formirati loptu. Dakle, nije potrebno tijesto puno mijesiti, maksimalno 10-ak minuta.
  6. Pokrijte i ostavite na toplom da se diže, dok se ne udvostruči u volumenu. Dok se tijesto diže, napravite punjenje za koje recept ide u nastavku.
  7. Kako svaka vrsta krumpira nije ista, teško je točno u gram procijeniti koliko će vam točno trebati, samo pazite da ne pretjerate. Također, ne mora vam nužno ispasti glatko jer je u ovom tijestu izrazito velik postotak krumpira i batata. To nije tip tijesta kao kod slatkog kruha ili pince, kada batat koristimo umjesto jaja i tijestu dodajemo više masnoće. Tijekom pečenja će i ovakvo tijesto postati izrazito mekano.
  8. Vrijeme dizanja tijesta jako varira ovisno o tome jeste li umiješali topli pire, kao i o temperaturi zraka. Neka vam nit vodilja bude njegov volumen koji mora biti duplo veći od početnog stanja.
  9. Nakon što se tijesto udvostručilo, odvojite 1/4 i prebacite ga na površinu koju ste lagano posipali brašno.
  10. Tijesto izvaljajte u pravokutni oblik debljine pet milimetara. Premažite čili pastom i preklopite sa svih strana da zatvorite sve stranice.
  11. Opet izvaljajte u pravokutni oblik (ne brinite ako malo iscuri), posložite rukolu i sušene rajčice koje ste prije ugrubo isjeckali, dodajte kapare i zamotajte u duguljasti valjkasti oblik.
  12. Složite u oblik pužića te ostavite lagano pokriveno da se diže 30-ak minuta.
  13. Zatim premažite i posipajte pinjolima i prstohvatom soli. Pecite na 180 °C 30-ak minuta ili dulje po potrebi.
  14. Možete izostaviti čili pastu, a po želji dodati neke od svježih začina poput bosiljka, vlasca ili mažurana.

Gotovo za 5 minuta: Najbolji trik za pizza-tijesto bez dizanja Pizza - 4 Pizza - 3 Pizza - 2 +1 Pizza - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju