• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Recepti

Slano i slasno: Recept za domaće dizano tijesto punjeno finim nadjevom

Ovo nije jedan od onih recepata na brzinu, ali sav trud i vrijeme koje ćete utrošiti će se isplatiti. Upute su detaljne i lako ih je slijediti, pa će i onima neiskusnima s dizanim tijestima sasvim sigurno ispasti baš onako kako treba.
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 25.01.2024 06:43 komentari
viber Created with Sketch.
Domaće dizano tijesto punjeno finim nadjevom od rikole, sušenih rajčica, kapara i čili paste
Domaće dizano tijesto punjeno finim nadjevom od rikole, sušenih rajčica, kapara i čili paste (Foto:Marina Minko)

Donosimo vam ukusan recept za pravo domaće dizano tijesto punjeno finim nadjevom. Pronašli smo ga na portalu www.krenizdravo.hr, a autorica recepta je Marina Minko, vrsna stručnjakinja za veganske recepte.

U trendu Zgornje Jezersko neotkriveni je biser Slovenije Za vikend-izlet Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili Piletina i gljive u finom umaku Tjedni jelovnik Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu Autobahn Neke su i protuzakonite 10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...

Ovo nije jedno od onih tijesta "na brzinu", ali sav trud i vrijeme koje ćete utrošiti će se isplatiti. Upute su detaljne i lako ih je slijediti, pa će i onima neiskusnima s dizanim tijestima sasvim sigurno ispasti baš onako kako treba.

Za tijesto punjeno rikolom, sušenim rajčicama, kaparima i čili pastom trebat će vam tek četvrtina tijesta koje ćete umijesiti, pa ga možete peći u nekoliko navrata. Ovo tijesto je vrlo ukusno i bez ikakvog punjenja, dugo ostaje meko, a po želji ga možete puniti i s drugim punjenjima za koja inspiraciju možete pronaći ovdje. Ako volite miris ružmarina, kada je tijesto pečeno, možete po njemu nakidati svježi ružmarin koji će pod utjecajem topline tijesta po površini lagano ostaviti svoj miris.

 

Sastojci za dizano tijesto punjeno finim nadjevom:

Za tijesto:

  • 350 g pšeničnog glatkog brašna + 50 g za posipavanje i valjanje tijesta
  • 250 g pirea od krumpira
  • 150 g pirea od narančastog batata
  • 15 g svježeg kvasca
  • 20 g margarina ili veganskog maslaca
  • 15 g maslinovog ulja
  • 50 ml tople vode
  • pola jušne žlice soli
  • 1 čajna žličica rižinog sirupa ili šećera

Za nadjev:

  • 1 šaka rukole
  • pola jušne žlice čili paste
  • 3 suhe rajčice
  • nekoliko slanih kapara.
  • Sastojci za premaz i posip:
  • pola jušne žlice aquafabe
  • 1 – 2 kapi rižinog sirupa
  • 1 jušna žlica pinjola
  • crvena sol ili neka druga po izboru

Priprema domaćeg dizanog tijesta punjenog finim nadjevom:

  1. Napravite pire od krumpira i pire od batata, pomiješajte ih zajedno s uljem, margarinom i solju. Slobodno možete koristiti ostatke od ručka, ako ste npr. dan prije spremali pire i ostalo vam je pohranjeno u hladnjaku. U tom slučaju smanjite količinu ulja i margarina navedenih u sastojcima, ako ste ih koristili tijekom pripreme pirea. Procijenite otprilike koliko ste koristili.
  2. Poželjno bi bilo prosijati brašno jer mu na taj način, osim što brašno pročistite od potencijalnih nečistoća i dodajete zraka, što je idealno za dizana tijesta.
  3. Napravite malu rupu u sredini brašna, u nju razmrvite kvasac, dodajte rižin sirup ili šećer, toplu vodu te lagano promiješajte. Ostavite da se kvasac aktivira, odnosno da nabubri.
  4. Kada se kvasac aktivirao, dodajte mješavinu pirea i zamijesite tijesto. Najlakše će vam biti ako koristite špatulu.
  5. Kad tijesto upije cijelo brašno, prebacite ga na površinu koju ste lagano posipali brašnom. Tijesto će biti ljepljivo, ne prejako, ali malo mora biti. Koristite onoliko brašna koliko vam treba da uspijete formirati loptu. Dakle, nije potrebno tijesto puno mijesiti, maksimalno 10-ak minuta.
  6. Pokrijte i ostavite na toplom da se diže, dok se ne udvostruči u volumenu. Dok se tijesto diže, napravite punjenje za koje recept ide u nastavku.
  7. Kako svaka vrsta krumpira nije ista, teško je točno u gram procijeniti koliko će vam točno trebati, samo pazite da ne pretjerate. Također, ne mora vam nužno ispasti glatko jer je u ovom tijestu izrazito velik postotak krumpira i batata. To nije tip tijesta kao kod slatkog kruha ili pince, kada batat koristimo umjesto jaja i tijestu dodajemo više masnoće. Tijekom pečenja će i ovakvo tijesto postati izrazito mekano.
  8. Vrijeme dizanja tijesta jako varira ovisno o tome jeste li umiješali topli pire, kao i o temperaturi zraka. Neka vam nit vodilja bude njegov volumen koji mora biti duplo veći od početnog stanja.
  9. Nakon što se tijesto udvostručilo, odvojite 1/4 i prebacite ga na površinu koju ste lagano posipali brašno.
  10. Tijesto izvaljajte u pravokutni oblik debljine pet milimetara. Premažite čili pastom i preklopite sa svih strana da zatvorite sve stranice.
  11. Opet izvaljajte u pravokutni oblik (ne brinite ako malo iscuri), posložite rukolu i sušene rajčice koje ste prije ugrubo isjeckali, dodajte kapare i zamotajte u duguljasti valjkasti oblik.
  12. Složite u oblik pužića te ostavite lagano pokriveno da se diže 30-ak minuta.
  13. Zatim premažite i posipajte pinjolima i prstohvatom soli. Pecite na 180 °C 30-ak minuta ili dulje po potrebi.
  14. Možete izostaviti čili pastu, a po želji dodati neke od svježih začina poput bosiljka, vlasca ili mažurana.

Gotovo za 5 minuta: Najbolji trik za pizza-tijesto bez dizanja +0 Pizza

 

  • #Recepti
  • #što kuhati
  • #krenizdravo
  • #dizano tijesto
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kad okusi postanu identitet: dobro došli u Europsku regiju gastronomije 2026.
Oglas
Kad okusi postanu identitet: dobro došli u Europsku regiju gastronomije 2026.
Krumpir kao glavna zvijezda stola: Hasselback krumpir sa slaninom zapečen u vrhnju
Jako fino
Krumpir kao glavna zvijezda stola: Hasselback krumpir sa slaninom zapečen u vrhnju
"Ovako se oblačim za izlazak iz kuće na –64°C": Kako žive ljudi u najhladnijem gradu na svijetu
Nije im lako
"Ovako se oblačim za izlazak iz kuće na –64°C": Kako žive ljudi u najhladnijem gradu na svijetu
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Domaće i slasno
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
(Ne)pomirljive razlike
Europski narod koji nije poput ostalih: Svatko plaća svoje, a iskrenost im je na granici s bezobrazlukom
Medeni kruh, gingerbread ili kolač od medenjaka: Divan ma kako ga nazvali
Starinski kolači
Recept za kolač od medenjaka: Savršen spoj začina, meki biskvit i dašak nostalgije
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Neke su i protuzakonite
10 pogrešaka koje Nijemci ne opraštaju: Pravila ponašanja na autocesti, u liftu, trgovinama...
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
S hrskavom kožicom
Podlijevati ili ne? Trik za savršeno pečenu puricu bez straha od presušenog mesa
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Strava u Međimurju: Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro je tijekom njihove intervencije
napao i službenike
Strava u Međimurju: Žena zvala policiju jer ju brat zlostavlja, umro tijekom intervencije
Kakav bezobrazluk: Automobilom vozio kroz grobove
Kakav bezobrazluk
VIDEO Kruži snimka s groblja, građani u šoku: "Svašta smo znali vidjeti po groblju, ali ovo je za ne povjerovat"
POZIV Obitelj iz Podravine jedva spaja kraj s krajem, oni trebaju našu pomoć: "Iako su djeca, razumiju to. To mi najteže pada..."
Poziv Domagoja Mikića
Obitelj iz Podravine jedva spaja kraj s krajem, oni trebaju našu pomoć: "Iako su djeca, razumiju to. To mi najteže pada..."
show
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Nicolas Ypil u polufinalu showa Supertalent
suza suzu stiže
Pet godina živi daleko od svoje obitelji, ekipa Supertalenta priredila mu je iznenađenje koje nikad neće zaboraviti!
Pronađeni mrtvi slavni holivudski redatelj i njegova supruga: Sumnja se na ubojstvo
Istraga u tijeku
Pronađeni mrtvi slavni holivudski redatelj i njegova supruga: Sumnja se na ubojstvo
zdravlje
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Od hrane do ozbiljnih bolesti
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
zabava
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pronađite uljeza
Neobičan posjetitelj zgrozio kupce trgovine! Pogledajte tko se sakrio među peciva
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Kakva šteta! Neoprez doveo do katastrofe zbog koje su mnogi proplakali
Jao...
Kakva šteta! Neoprez doveo do katastrofe zbog koje su mnogi proplakali
tech
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
Bila je domina, no sad je velika tech poduzetnica: Ova žena odlučila je doista stati na kraj osvetničkoj pornografiji
Primoralo ju osobno iskustvo
Procurile eksplicitne fotografije bivše domine, njezin potez nakon toga danas pomaže mnogima
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
sport
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Trumpov sin podijelio objavu o Novaku Đokoviću nakon napada u Australiji
Ovo je odjeknulo
FOTO Trumpov sin podijelio objavu o Đokoviću nakon masakra u Australiji
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
BIT ĆE POSLA
Fruk ima novu destinaciju, Rijeka već spremila zamjenu: Stiže li zvijezda Vatrenih s Eura u Francuskoj?
tv
Supertalent: Poznati svi finalisti 12. sezone Supertalenta!
ARENA ZAGREB IH ČEKA!
Poznati svi finalisti 12. sezone Supertalenta!
Supertalent: Polufinalni nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Nicolas Ypil
ČISTA EMOCIJA!
Svjedok mu je cijela Hrvatska da je Nicolas nova glazbena zvijezda!
U dobru i zlu: Rekao je da će napraviti sve da pomogne, ali na ovo ne želi pristati
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Rekao je da će napraviti sve da pomogne, ali na ovo ne želi pristati
putovanja
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
Pogledajte spust najdužom stazom za sanjkanje u Europi: 60 minuta sreće zbog kojih treba vući sanjke dva i pol sata po snijegu i vjetru
Fijuuu!
Pogledajte spust najdužom stazom za sanjkanje u Europi: 60 minuta sreće zbog kojih treba vući sanjke dva i pol sata po snijegu i vjetru
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
šaroliki iznosi
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
lifestyle
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
Sonja Jandroković u cipelama s leopardovim uzorkom
BAŠ SU EFEKTNE
Sonja Jandroković u cipelama koje najavljuju odvažan zimski trend
Zagreb špica: Klasične crne čizme u street style izdanju
KOMBINACIJA ZA PETICU
Čizme ljepotice iz Zagreba možda nisu hit, ali ni jedan trend ne može im ništa
sve
Joško Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, Bennacer je druga kategorija..."
Naklonio se
Jeličić: "Uz dužno poštovanje Fruku, Jagušiću i nekadašnjem Livaji, on je druga kategorija..."
Marijan Kustić i Nika Perenčević potvrdili vezu?
bili u društvu Dalića
Više ne skrivaju vezu? Predsjednik HNS-a i jedna od najbogatijih Hrvatica snimljeni zajedno na koncertu!
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
Bakalar - 3
Na sto načina

"Riba sa sjevera" koja je osvojila Europu: Slasni recepti s bakalarom za blagdansku inspiraciju

Vikinzi ga nisu samo jeli, služio im je i kao sredstvo plaćanja, a upravo su oni s ovom ribom upoznali i ostatak Europe. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

close