Recept za cvjetaču pohanu u panko mrvicama posudili smo iz Japana. Okusi dalekog istoka koncentrirani su u sojinom umaku, đumbiru i rižinom octu u kojima se cvjetača marinira. Možda vam se ovaj korak čini kao nepotrebno čekanje - ali kad kušate, uvjerit ćete se da itekako vrijedi.
Pohanu cvjetaču poslužite kao predjelo ili glavno jelo uz povrće na pari, pire-krumpir ili pečeni batat i uz umake po želji - tartar, majonezu ili da poštujete istočnoazijsku temu do kraja - uz tonkatsu umak.
Cvjetača pohana u panko mrvicama - sastojci:
- 1 žlica umaka od soje
- 1 žlica rižinog octa
- 1 čajna žličica sitno naribanog svježeg đumbira
- 1/2 cvjetače, narezane na cvjetiće, bez kocena
- 70 g panko mrvica
- 50 g glatkog brašna
- 2 jaja
- ulje za prženje
- Po želji, za posluživanje
- Tonkatsu umak
- Majoneza ili tartar umak
- kriške limuna
Cvjetača pohana u panko mrvicama - priprema:
- Pomiješajte umak od soje, rižin ocat i đumbir u plitkoj posudi. Dodajte cvjetaču i promiješajte. Ostavite da se marinira 20 minuta i povremeno okrenite cvjetove cvjetače.
- U dva tanjura pripremite brašno i panko mrvice.
- Jaja nježno umutite pjenjačom u zasebnoj zdjelici.
- Ocijedite cvjetaču. Uvaljajte je u serijama u brašno, potom u jaje i na kraju u panko mrvice i prebacite na čisti tanjur.
- U tavu ulijte dosta ulja za prženje (da cvjetovi cvjetače bude barem do pola u ulju) i zagrijete ga ne srednje jakoj vatri.
- Pržite cvjetaču u serijama, otprilike 5 minuta sa svake strane ili dok ne dobije lijepu zlatnosmeđu boju.
- Gotovu cvjetaču prebacite šupljikavom žlicom na tanjur obložen kuhinjskim papirnatim ručnikom da upije višak masnoće.
- Prebacite prženu cvjetaču na tanjur za posluživanje. Poslužite uz umake i priloge po želji.
Tražite li još recepata, pronaći ćete ih ovdje, a želite li poboljšati svoje kulinarske vještine, pridružite se našoj Školi kuhanja.
Ručak s najljepšim pogledom na Prigorje: Omiljeni Planinarac zove na izlet u prirodu