Ovaj recept nije brz, više je za one dane koje odlučite provesti u kuhinji jer vas to veseli. Izrada tijesta, jedno dizanje pa onda još jedno, oblikovanje kuglica, pa kuhanje umaka i maslaca s češnjakom – ovdje ima gotovo dva sata posla, i to ako ne računamo vrijeme potrebno da kvasac odradi svoje.
Ali kada iz pećnice izvadite pleh mirisnog vrućeg kruha i počnete ga čupkati rukom – složit ćete se da vrijedi svake utrošene minute. Svaki komad krije otopljenu mozzarellu, a poslužen s maslacem od češnjaka i s umakom od rajčice bit će hit na svakom stolu.
Kruh u obliku cvijeta dobit ćete ako ga složite u okrugli pleh, a prema prigodi može imati bilo koji oblik. Tako, na primjer, u obliku božićnog drvca, može poslužiti i kao sezonski ukras za stol.
Sastojci za cvijet od kruha s češnjakom:
Za tijesto
- 500 g oštrog bijelog brašna
- 7g vrećica instant suhog kvasca
- 2 čajne žličice šećera
- 100 g maslaca, otopljenog
- 2 žlice fine palente ili kukuruznog brašna
- 150 g mozzarelle (20 kuglica)
- 275 ml vode, tople
- ulje
Za umak od rajčice
- 10 g maslaca
- 1 češanj češnjaka, zgnječen
- 800 g rajčice iz konzerve, nasjeckane
- 1 čajna žličica sušenog origana
- 1 žlica vinskog octa
- 2 čajne žličice šećera
Za maslac od češnjaka
- 140 g maslaca
- 4 zgnječena češnja češnjaka
- mala vezica peršina, sitno nasjeckanog (ostavite malo za ukras)
Priprema cvijeta od kruha s češnjakom:
- Uspite brašno u veliku zdjelu. Dodajte kvasac i šećer na jednu stranu zdjele i 1 žličicu soli na drugu. Pomiješajte, zatim dodajte otopljeni maslac i 275 ml tople vode. Zamijesite tijesto, zatim mijesite 10 minuta ručno (ili 5 minuta mikserom) dok tijesto ne postane rastezljivo i mekano. Nauljite dobivenu kuglu tijesta i prebacite tijesto u nauljenu zdjelu. Prekrijte prozirnom folijom ili kuhinjskom krpom i stavite na toplo da se diže dok se ne udvostruči.
- Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje i pospite kukuruznim brašnom ili krupicom. Ocijedite mozzarellu i osušite kuglice na kuhinjskom papiru. Prebacite tijesto na radnu površinu i izbušite mjehuriće zraka. Odvajajte grudice tijesta i pazite da svaka bude otprilike iste veličine. Možete i izvagati tijesto, podijeliti težinu s brojem kuglica mozzarelle te vagati i tijesto za svaku kuglicu.
- Od svakog dijela tijesta napravite kuglicu, spljoštite je pa u sredinu stavite kuglicu mozzarelle. Izvucite tijesto sa svih stana kako biste prekrili sir pa ga rukama ponovno oblikujte u kuglu.
- Gotove kugle stavljajte na lim za pečenje zatvorenom stranom prema dolje. Ostavite malo razmaka između kuglica jer će još narasti. Prekrijte pleh nauljenom prozirnom folijom i ostavite sa strane 30 minuta dok se tijesto ne udvostruči.
- Dok se tijesto diže, napravite umak od rajčice. Otopite maslac u loncu, dodajte češnjak i pirjajte 30 sekundi. Dodajte rajčice, origano, ocat, šećer i malo začina. Kuhajte 30 minuta dok umak ne postane gust.
- Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Maknite plastičnu foliju i pecite kugle od kruha 20-25 minuta.
- Za to vrijeme napravite maslac od češnjaka. Otopite maslac u loncu, dodajte češnjak i pržite 1-2 minute dok češnjak ne počne dobivati boju, ali pazite da ne zagori.
- Kada je kruh pečen, prebacite ga na pladanj za posluživanje. Veći dio peršina umiješajte u maslac od češnjaka i silikonskim kistom premažite cijeli kruh. Pričekajte malo da se upije pa ponovite. Pospite s još malo peršina, ako treba, podgrijte umak od rajčice i poslužite kruh uz preostali maslac od češnjaka.
Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu +0