Ovaj recept nije brz, više je za one dane koje odlučite provesti u kuhinji jer vas to veseli. Izrada tijesta, jedno dizanje pa onda još jedno, oblikovanje kuglica, pa kuhanje umaka i maslaca s češnjakom – ovdje ima gotovo dva sata posla, i to ako ne računamo vrijeme potrebno da kvasac odradi svoje.

Ali kada iz pećnice izvadite pleh mirisnog vrućeg kruha i počnete ga čupkati rukom – složit ćete se da vrijedi svake utrošene minute. Svaki komad krije otopljenu mozzarellu, a poslužen s maslacem od češnjaka i s umakom od rajčice bit će hit na svakom stolu.

Kruh u obliku cvijeta dobit ćete ako ga složite u okrugli pleh, a prema prigodi može imati bilo koji oblik. Tako, na primjer, u obliku božićnog drvca, može poslužiti i kao sezonski ukras za stol.

Sastojci za cvijet od kruha s češnjakom:

Za tijesto

  • 500 g oštrog bijelog brašna
  • 7g vrećica instant suhog kvasca
  • 2 čajne žličice šećera
  • 100 g maslaca, otopljenog
  • 2 žlice fine palente ili kukuruznog brašna
  • 150 g mozzarelle (20 kuglica)
  • 275 ml vode, tople
  • ulje

Za umak od rajčice

  • 10 g maslaca
  • 1 češanj češnjaka, zgnječen
  • 800 g rajčice iz konzerve, nasjeckane
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • 1 žlica vinskog octa
  • 2 čajne žličice šećera

Za maslac od češnjaka

  • 140 g maslaca
  • 4 zgnječena češnja češnjaka
  • mala vezica peršina, sitno nasjeckanog (ostavite malo za ukras)

Priprema cvijeta od kruha s češnjakom:

  1. Uspite brašno u veliku zdjelu. Dodajte kvasac i šećer na jednu stranu zdjele i 1 žličicu soli na drugu. Pomiješajte, zatim dodajte otopljeni maslac i 275 ml tople vode. Zamijesite tijesto, zatim mijesite 10 minuta ručno (ili 5 minuta mikserom) dok tijesto ne postane rastezljivo i mekano. Nauljite dobivenu kuglu tijesta i prebacite tijesto u nauljenu zdjelu. Prekrijte prozirnom folijom ili kuhinjskom krpom i stavite na toplo da se diže dok se ne udvostruči.
  2. Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje i pospite kukuruznim brašnom ili krupicom. Ocijedite mozzarellu i osušite kuglice na kuhinjskom papiru. Prebacite tijesto na radnu površinu i izbušite mjehuriće zraka. Odvajajte grudice tijesta i pazite da svaka bude otprilike iste veličine. Možete i izvagati tijesto, podijeliti težinu s brojem kuglica mozzarelle te vagati i tijesto za svaku kuglicu.
  3. Od svakog dijela tijesta napravite kuglicu, spljoštite je pa u sredinu stavite kuglicu mozzarelle. Izvucite tijesto sa svih stana kako biste prekrili sir pa ga rukama ponovno oblikujte u kuglu.
  4. Gotove kugle stavljajte na lim za pečenje zatvorenom stranom prema dolje. Ostavite malo razmaka između kuglica jer će još narasti. Prekrijte pleh nauljenom prozirnom folijom i ostavite sa strane 30 minuta dok se tijesto ne udvostruči.
  5. Dok se tijesto diže, napravite umak od rajčice. Otopite maslac u loncu, dodajte češnjak i pirjajte 30 sekundi. Dodajte rajčice, origano, ocat, šećer i malo začina. Kuhajte 30 minuta dok umak ne postane gust.
  6. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Maknite plastičnu foliju i pecite kugle od kruha 20-25 minuta.
  7. Za to vrijeme napravite maslac od češnjaka. Otopite maslac u loncu, dodajte češnjak i pržite 1-2 minute dok češnjak ne počne dobivati boju, ali pazite da ne zagori.
  8. Kada je kruh pečen, prebacite ga na pladanj za posluživanje. Veći dio peršina umiješajte u maslac od češnjaka i silikonskim kistom premažite cijeli kruh. Pričekajte malo da se upije pa ponovite. Pospite s još malo peršina, ako treba, podgrijte umak od rajčice i poslužite kruh uz preostali maslac od češnjaka.

Četiri vrste kruha koje jedu najdugovječniji i najzdraviji ljudi na svijetu +0 Kruh

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju