Baba neagra ili u prijevodu crna baba tradicionalni je kolač u sjevernom dijelu Moldavije, a koji se nekoć pripremao za blagdane, vjenčanja i druge posebne prilike. Danas se rijetko kad radi jer iziskuje dugu pripremu.

Riječ je o sočnom kolaču s teksturom pudinga napravljenom od fermentiranog mlijeka, jaja, brašna, šećera, ulja – i votke (ili konjaka). Ime je dobio prema karameliziranoj i tamnoj boji slastice, a koja je posljedica duge termičke obrade.

Ovaj se kolač u Moldaviji tradicionalno peče u peći na drva – potrebno je oko dva i pol sata da se peć zagrije, a potom se kolač peče čak 10 sati! Dugi i polagan proces ono je što baba neagri daje unikatnu teksturu i izgled, kažu iskusni znalci.

Mi vam donosimo jednostavniji i kraći recept za baba neagru, a koja će biti ispečena za samo četiri sata u običnoj pećnici.

Kolač crna baba - sastojci:

  • 10 jaja
  • 500 ml mlijeka
  • 300 g bijelog šećera
  • 250 ml mlaćenice ili kefira
  • 240 g brašna
  • 200 ml biljnog ulja
  • 25 ml votke
  • 22 g sode bikarbone

Kolač crna baba - priprema:

  1. Pripremite kalup za torte promjera 28 centimetara: stranice dobro obložite s dva do tri sloja aluminijske folije – izvana i iznutra. Na dno kalupa stavite papir za pečenje i stavite sa strane.
  2. Izmiksajte jaja s mikserom dok ne dobijete gustu jednoličnu smjesu.
  3. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno i sodu bikarbonu. Dodajte ulje i ručno dobro promiješajte. Potom dodajte mlijeko i izmiješajte cijelu smjesu s pjenjačom. Umiješajte i mlaćenicu (ili kefir). Na kraju dodajte izmiksana jaja i sve zajedno dobro promiješajte.
  4. Smjesa bi trebala biti rijetka – poput one za pečenje palačinke. Prelijte smjesu u pripremljeni kalup za torte. Prekrijte vrh s aluminijskom folijom i stavite sve zajedno u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva oko dva sata.
  5. Potom smanjite temperaturu na 100 Celzijevih stupnjeva i nastavite peći kolač još dva sata. Isključite pećnicu i pustite da se kolač ohladi do kraja prije nego što uklonite aluminijsku foliju i narežete ga na komade i servirate. Dobar tek!

10 trikova slastičara uz koje će vam torte i kolači biti sočni i puni okusa Blagdanski deserti - 2 Torta Raspucanci s limunom +1 Blagdanski deserti - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju