Cookie Dough ili neispečena smjesa za kekse obožavani je desert u Sjedinjenim Američkim Državama.
Baš kao što ime i nagovještava riječ je o smjesi napravljenoj od sastojaka koji se obično nalaze u tijestu za kekse – prije nego što se stave u pećnicu.
Važno je napomenuti da je cookie dough siguran za konzumaciju čak i u neispečenom stanju. Iz smjese se često isključuje prašak za pecivo ili soda bikarbona, ali i jaja.
Umjesto bijelog brašna koji nije pogodan za konzumaciju u sirovom obliku, u ove slastice često se stavljaju brašna od orašastih plodova ili smljevene zobene pahuljice.
Donosimo vam recept za sirovi desert inspiriran cookie doughom koji se reže na kocke ili prutiće te prelijeva rastopljenom čokoladom prije serviranja.
Sastojci:
- 250 g bademova brašna
- 125 g rastopljenog maslaca
- 125 ml meda
- 120 g mliječne čokolade
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
- orašasti plodovi po želji za ukrašavanje
Priprema:
- U dobrom blenderu ili sjeckalici povrća pomiješajte rastopljeni maslac, med i ekstrakt vanilije s bademovim brašnom. Miksajte / pulsirajte sve zajedno dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
- Posolite smjesu po želji.
- Utisnite smjesu na dno lima za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje.
- Rastopite čokoladu u mikrovalnoj pećnici te je izlijte preko pripremljene smjese.
- Pospite sa morskom soli i/ili komadićima orašastih plodova po želji.
- Stavite sve zajedno u hladnjak na barem pola sata da se stisne.
- Narežite slasticu na prutiće i poslužite kao desert ili međuobrok. Dobar tek!
Kad je prevruće za kuhanje: 7 finih i brzih jela za svaki dan ovoga tjedna +0