Ljeto je "vrijeme od tikvica" i to je jedan od razloga zbog kojih ga obožavamo. Ali svima nam se ponekad dogodi da nam ponestane ideja na koji još način spremiti tikvice, pa upadnemo u zamku "na lešo" ili na bilo koji način, ali jednostavno "na bljutavo".

U trendu Savijača od tikvica/Ilustracija Ljetna bučnica Savršena! Recept za savijaču od tikvica i sira s gotovim korama Kviz općeg znanja - 3 15 friških Kviz općeg znanja: Za sve željne novih izazova i svježih pitanja Pašta fažol Sa sastojcima iz špajze Pašta fažol: Recept za legendarno talijansko jelo koje se radi "ni od čega"

Zato smo isprobali još jedan recept koji će vam pomoći kad nemate inspiracije. Predstavljamo vam super sočne čokoladne kolačiće s tikvicama i kremom od sira i čokolade.

Tikvice će ovom čokoladnom savršenstvu dati savršeno svilenu teksturu, ali se – vjerujte nam – neće nimalo osjetiti. Upotpunjeni čokoladnom kremom, koja je zapravo prilično lagana jer umjesto maslaca u nju idu krem sir i grčki jogurt, ovi kolačići mogli bi vam postati najdraže povrće.

Količine namirnice iz recepta bit će dovoljne za 10 kolačića, a u desertu možete uživati za manje od sat vremena, računajući i pečenje.

Sastojci za čokoladne kolačiće s tikvicama i kremom od sira i čokolade

Za kolače:

  • 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 jaje
  • 1 bjelanjak
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/3 šalice grčkog jogurta
  • 1/4 šalice mlijeka
  • 1 tikvica, nasjeckana, bez viška tekućine
  • 1 šalica brašna
  • 1/3 šalice nezaslađenog kakaa u prahu
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 1/4 čajne žličice soli

Za kremu:

  • 120 g krem sira
  • 2 žlice grčkog jogurta
  • 2 žlice nezaslađenog kakaa u prahu
  • 1/2 šalice šećera u prahu
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije

Priprema čokoladnih kolačića s tikvicama i kremom od sira i čokolade

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i obložite kalup za muffine s 10 papira za muffine ili namastite kalup.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao u prahu, sodu bikarbonu i sol.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte smeđi šećer i ulje te miksajte dok se potpuno ne sjedine. Dodajte jaje i bjelanjak i ponovno miksajte dok se nastane jednolična smjesa. Dodajte grčki jogurt, narezane tikvice i ekstrakt vanilije i miksajte još 1 minutu.
  4. Ulijte 1/3 mješavine brašna i miksajte dok se smjesa ne sjedini, a zatim ulijte pola količine mlijeka i opet miksajte dok se sve ne sjedini. Ponavljajte dok ne umiješate sve brašno.
  5. Ulijte smjesu u kalupe za muffine tako zauzima otprilike 3/4 svakog kalupa.
  6. Pecite 15-18 minuta. Ostavite kolačiće da se potpuno ohlade prije nego što ih premažete glazurom.
  7. Sve sastojke za kremu stavite u zdjelu i miksajte prvo najmanjom brzinom, a kada se sve izmiješa, najvećom brzinom, sve dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu.
  8. Ugasite mikser i ostružite stijenke zdjele, a zatim ponovno miksajte još 1-2 minute.
  9. Namažite kremu na vrh svakog kolačića i držite u hladnjaku do posluživanja.