Ljeto je "vrijeme od tikvica" i to je jedan od razloga zbog kojih ga obožavamo. Ali svima nam se ponekad dogodi da nam ponestane ideja na koji još način spremiti tikvice, pa upadnemo u zamku "na lešo" ili na bilo koji način, ali jednostavno "na bljutavo".

Zato smo isprobali još jedan recept koji će vam pomoći kad nemate inspiracije. Predstavljamo vam super sočne čokoladne kolačiće s tikvicama i kremom od sira i čokolade.

Tikvice će ovom čokoladnom savršenstvu dati savršeno svilenu teksturu, ali se – vjerujte nam – neće nimalo osjetiti. Upotpunjeni čokoladnom kremom, koja je zapravo prilično lagana jer umjesto maslaca u nju idu krem sir i grčki jogurt, ovi kolačići mogli bi vam postati najdraže povrće.

Količine namirnice iz recepta bit će dovoljne za 10 kolačića, a u desertu možete uživati za manje od sat vremena, računajući i pečenje.

Sastojci za čokoladne kolačiće s tikvicama i kremom od sira i čokolade

Za kolače:

  • 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 jaje
  • 1 bjelanjak
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1/3 šalice grčkog jogurta
  • 1/4 šalice mlijeka
  • 1 tikvica, nasjeckana, bez viška tekućine
  • 1 šalica brašna
  • 1/3 šalice nezaslađenog kakaa u prahu
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 1/4 čajne žličice soli

Za kremu:

  • 120 g krem sira
  • 2 žlice grčkog jogurta
  • 2 žlice nezaslađenog kakaa u prahu
  • 1/2 šalice šećera u prahu
  • 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije

Priprema čokoladnih kolačića s tikvicama i kremom od sira i čokolade

  1. Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva i obložite kalup za muffine s 10 papira za muffine ili namastite kalup.
  2. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kakao u prahu, sodu bikarbonu i sol.
  3. U drugoj zdjeli pomiješajte smeđi šećer i ulje te miksajte dok se potpuno ne sjedine. Dodajte jaje i bjelanjak i ponovno miksajte dok se nastane jednolična smjesa. Dodajte grčki jogurt, narezane tikvice i ekstrakt vanilije i miksajte još 1 minutu.
  4. Ulijte 1/3 mješavine brašna i miksajte dok se smjesa ne sjedini, a zatim ulijte pola količine mlijeka i opet miksajte dok se sve ne sjedini. Ponavljajte dok ne umiješate sve brašno.
  5. Ulijte smjesu u kalupe za muffine tako zauzima otprilike 3/4 svakog kalupa.
  6. Pecite 15-18 minuta. Ostavite kolačiće da se potpuno ohlade prije nego što ih premažete glazurom.
  7. Sve sastojke za kremu stavite u zdjelu i miksajte prvo najmanjom brzinom, a kada se sve izmiješa, najvećom brzinom, sve dok ne dobijete jednoličnu glatku smjesu.
  8. Ugasite mikser i ostružite stijenke zdjele, a zatim ponovno miksajte još 1-2 minute.
  9. Namažite kremu na vrh svakog kolačića i držite u hladnjaku do posluživanja.

5 recepata koje mora isprobati svaki ljubitelj tikvica Tikvice su vrlo fleksibilna namirnica Pohani cvjetovi tikvica Složenac +0 Hrskave tikvice možete napraviti i u pećnici

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju