Dok napeto iščekujemo utakmicu protiv Argentine, porazgovarali smo sa chefom Vatrenih Tomicom Đukićem, koji je uz hrvatsku reprezentaciju već sedam godina. Prvi put je s Vatrenima putovao u izborničkom mandatu Nike Kovača.

"Moje prve utakmice bile su u rujnu 2015. godine protiv Azerbajdžana i Norveške u kvalifikacijskom ciklusu za Europsko prvenstvo u Francuskoj", kaže chef, koji kad ne kuha nogometašima reprezentacije, radi u restoranu i vinariji Josić u Zmajevcu.

"Restoran se temelji na tradicionalnoj kuhinji, ali nastojimo postupno postati gourmet restoran. Neka od poznatijih jela su šaran na rašljama i perkelt od patke. Uz moderne tehnike koristimo najbolje komade mesa koje možemo pronaći u regiji", kaže chef Đukić, koji vrhunsko meso koristi i u Katru za pripremu jela Vatrenima.

"Svježa piletina i puretina, odabrani dijelovi teletine i junetine, dnevno svježa riba, puno raznovrsnih salata, voće i povrće, orašasti plodovi i suho voće najčešće su namirnice. Nastojimo izbjeći masnu hranu, u pripremanju obroka koristimo maslinovo ulje, nastojimo da hrana ne bude pretjerano začinjena. Koristimo ječam, kus-kus, kvinoju, najkvalitetniju rižu…" otkriva Tomica Đukić i dodaje kako je takav jelovnik sportaša najsličniji mediteranskoj kuhinji.

Igrači najviše vole kad im Tomica skuha rižoto i tjesteninu na različite načine, koje priprema pred njima.

"Poslije utakmica imamo cheat obrok kad si igrači daju malo oduška pa pojedu juneći burger ili komad pizze. Prije utakmice jela s puno ugljikohidrata, sve bez umaka, samo na maslinovu ulju, recimo pašta na šporko, dakle samo tjestenina i umak od rajčice, kvinoja i kus-kus.

Za oporavak nastojimo da bude puno salate, povrća, uvijek dvije vrste mesa, bijelo i crveno, kao i ribe. Naravno, i puno voća i povrća, svježe cijeđenih sokova, sušenog voća i orašastih plodova. Optimalno vrijeme za obrok prije nastupa je tri do četiri sata prije utakmice, ali to ovisi od igrača do igrača. Nekome paše pojesti prije, nekome nešto poslije, oni najbolje poznaju svoje tijelo i u tom smislu imaju fleksibilnost odabrati si ono što im najbolje odgovara", priča nam chef te daje i primjer jednog dnevnog menija na dan utakmice: tjestenina s umakom od rajčice, pileća prsa na žaru, kuhana teletina, file bijele ribe, kuhano povrće s maslinovim uljem, riža ili kvinoja s povrćem, razne salate, suho voće, orašasti plodovi i štrudla od jabuka. Pitali smo chefa i za "ručak šampiona", odnosno recept za obrok koji priprema prije utakmica

"Domaća kuhana šalša s tjesteninom, malo maslinova ulja, jedna mala žličica ribanog sira grana padano ili pecorina. Zvuči jednostavno i jest jednostavno jelo, ali sve mora biti svježe i napravljeno u zadnji tren prije negoli igrači sjednu za stol", kaže chef, kojem u poslu pomažu i ostali članovi tima.

Menije planira i određuje liječnička služba reprezentacije koja je s igračima u Dohi - dr. Saša Janković i dr. Eduard Rod, a u planiranju menija pomogao je i treći liječnik reprezentacije dr. Tomislav Vlahović. U svakom slučaju, nadamo se da će i današnje jelo prije utakmice biti pobjedničko!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju