Cheesecake volimo na sto načina, a ovaj recept, sa sasvim malom preinakom u biskvitu, donosi eksploziju okusa i mirisa u svakom zalogaju. Tajna je u Speculaas keksima koji su začinjeni cimetom, klinčićima i muškatnim oraščićem pa pomiješani sa pistacijama i orasima čine nevjerojatno ukusnu bazu za laganu i svježu kremu od sira. Med u kremi sjajno se sljubljuje s oršasatom podlogom, a malo limunovog soka tortu čini dovoljno laganom da ne morate stati na jednoj kriški.

U trendu Limun kocke s grčkim jogurtom Jednostavno Lagane, osvježavajuće i silno ukusne: Recept za limun kocke s grčkim jogurtom Slani kolač s tikvicama i parmezanom Brzo i prefino Bolji od kruha: Recept za slani kolač s tikvicama i parmezanom Osijek Slavonski izlet Prije sam obišao Andaluziju, Maroko, Siciliju... Dojmovi mog prvog posjeta Osijeku, koji mi se praktični nalazi "na pragu"

Da biste dobili savršeno glatku teksturu kreme, savjetujemo da jaja, vrhnje i sir prije pripreme izvadite iz hladnjaka da se zagriju na sobnu temperaturu.
Ova torta dobro će se slagati s kavom u popodnevnoj varijanti, a za večernju preporučujemo da je kušate uz kakvo tamno pivo raskošnog okusa, stout ili porter, na primjer.

Vrijeme pripreme: 50 min.

Sastojci za cheesecake s orasima i pistacijama:

  • 100 g smrvljenih Speculaas keksa
  • 100 g pistacija, bez ljuske
  • 100 g oraha, bez ljuske
  • 1/2 čajne žličice soli
  • 100 g maslaca, otopljenog
  • 700 g krem-sira
  • 150 g meda
  • 3 žlice brašna
  • korica od 1 limuna, naribana
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • 2 čajne žličice soka od limuna
  • 150 g šećera + 2 žlice
  • 480 g kiselog vrhnja (300 g + 180 g)
  • 3 jaja

Priprema cheesecakea s orasima i pistacijama:

  1. Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva. Obložite kalup za torte papirom za pečenje.
  2. Sameljite kekse, orahe i pistacije, dodajte otopljeni maslac i dva prstohvata soli te promiješajte da se smjesa sjedini.
  3. Utisnite smjesu u dno kalupa (promjera 23 cm) i izdignite tijesto uz rubove. Pecite oko 10 minuta pa ostavite da se hladi 30 minuta na sobnoj temperaturi.
  4. Miješajte krem-sir električnom miješalicom pa dodajte med, brašno, vaniliju, limunovu koricu i sok, šećera, 300 g kiselog vrhnja i dva prstohvata soli. Tucite smjesu srednjom brzinom dok se sve ne sjedini. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte. Izlijte smjesu po ohlađenom biskvitu.
  5. Pecite kolač 35 do 40 minuta, dok rubovi ne postanu čvrsti, ali je sredina i dalje polutekuća.
  6. Pomiješajte 2 žlice šećera i 300 g kiselog vrhnja i prelijte preko torte pa vratite u pećnicu na još 5 do 10 minuta dok se vrhnje malo ne stegne.
  7. Ohladite na sobu temperaturu pa stavite u hladnjak i ostavite preko noći.
  8. Prije posluživnja po želji ukrasite tortu orasima, pistacijama i medom.