Plněná paprika češki je naziv za punjenu papriku koja se, kao i kod nas, puni mljevenim mesom i rižom pa kuha u umaku od rajčice sve dok ne omekša. Česi tradicionalno dodaju u smjesu i krušne mrvice, kako bi bila kompaktnija, a umak od rajčice obogaćuju limunovim sokom.
Neki kuhari u umak vole dodati i nekoliko žličica mljevene paprike. U češkoj kuhinji uobičajeno je i skuhati rižu prije punjenja paprika, što skraćuje ukupno vrijeme kuhanja. Omiljeni prilog su češke knedle koje se rade od tijesta koje se najprije umijese pa kuhaju u vodi i dok su vrući režu na ploške, no paprike slobodno poslužite uz krumpir ili kruh.
Češke punjene paprike - sastojci:
- 4 veće paprike (babure)
- 450 g mljevene junetine
- 200 g bijele riže
- 1 velika glavica luka
- 1 limun (iscijeđen sok)
- 1 l pasate ili umaka od rajčice
- 1 l vode
- 4 žlice mljevene slatke paprike prema želji
- ½ žličice soli
- ½ žličice papra
Češke punjene paprike - priprema:
- Skuhajte rižu tako da bude još malo tvrda – kuhajte je oko 10 minuta. Paprikama odrežite vrh i odstranite sjemenke i bijele membrane.
- U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso, kuhanu rižu, nasjeckani luk, sol i papar. Napunite paprike pripremljenom smjesom.
- U velikom loncu složite punjene paprike. Prelijte ih umakom od rajčice, dodajte vodu, limunov sok i mljevenu papriku. Lagano promiješajte tekućinu oko paprika.
- Poklopite i pustite da se lagano krčka na najslabijoj vatri, oko 1 sat, dok meso ne bude potpuno kuhano, a paprike mekane.
Bosanski trik za savršene punjene paprike: Recept uz koji će biti pune okusa i mirisa