Vodič Bilješke o vinu sastoji se od dva dijela. U prvom detaljno je opisano kako bilježiti dojmove, a u drugom, rezerviranom za impresije o čak 200 vina, sve naučeno možete i primijeniti. I nećete samo pisati o boji, mirisima i okusima, zabilježit ćete gdje ste i s kim ste kušali vino jer to je, kaže Jelena Šimić Valentić, jednako važan podatak.

„Vino je emocija, važno je zabilježiti kako ste se osjećali dok ste ga pili i na taj način otkrit ćete njegovu novu dimenziju. Ovom knjigom željela sam pokazati koliko je važno voditi bilješke o vinu. Tako se usmjerava fokus na vino, usavršavaš se, nepce postaje sofisticiranije, okus istančaniji, doživljaj je dublji“, ističe Jelena.

Na ovu originalnu ideju došla je u vrijeme pandemije tijekom koje je njezin mali bar s četrdesetak mjesta zbog epidemioloških mjera više zatvoren nego otvoren.

„Još sam na vinskim radionicama primijetila da ljudi žele zapisivati impresije o vinima koja su pili, pogotovo ako su njima oduševljeni. Traže po torbama rokovnike, pišu po salvetama, vole papir, iako živimo u digitalnom vremenu“, priča Jelena, kojoj je vino velika strast. To potvrđuje i njezin kolega poznati sommelier Darko Lugarić.

„Jelena je puna entuzijazma. Voli vino, voli ljude i svakodnevno uči kako bi bila još bolja. Svoje znanje ne čuva samo za sebe, dijeli ga s vinoljupcima. Bravo, Jelena, ponosan sam na ljude koji ne posustaju. Oni znaju primiti udarce života i nakon toga jači krenuti dalje“, poručio je Lugarić.

I sommelier Siniša Lasan kaže da nije mogao dočekati Jelenin vodič Bilješke o vinu jer itekako zna koliko je važno arhivirati kušana vina i imati trag o njihovoj organoleptici. S njim mišljenje dijeli i Sanja Muzaferija, poznata novinarka, predsjednica popularnih WOW-ica, udruge Women on Wine.

„Prvo - bravo!, a onda – moram primijetiti koliko je nešto takvo, zapravo tek sada osvješćujem, bolno nedostajalo na vinskoj sceni. Drugo: vodič je sofisticiran, „bespoke“, personaliziran, izrađen ručno, u maloj seriji, fin – a to mene uvijek obara s nogu. Ne zato što sam snob, nego zato jer je takvo djelo materijalni odraz pomnog rada, pažnje, brižljivosti, truda i potpunog posvećenja. Funkcionalno gledano, što nikako nije nevažno, nego možda i najvažnije: imati na jednom mjestu spremljena sva kušanja i opservacije s njih – neprocjenjivo je“, istaknula je Sanja.

Svoj primjerak ograničenog izdanja od samo 400 komada s ručno šivanim koricama od ekološke kože na hrvatskom i engleskom jeziku možete nabaviti na web-stranici Pupitresa ili u vinskom baru u Frankopanskoj, na čijoj terasi ćete moći uživati od sredine svibnja.

Cijena je 295 kuna, savršen je dar dragoj osobi, vinskom profesionalcu, amateru ili početniku koji tek otkriva svijet vina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju