Vodič Bilješke o vinu sastoji se od dva dijela. U prvom detaljno je opisano kako bilježiti dojmove, a u drugom, rezerviranom za impresije o čak 200 vina, sve naučeno možete i primijeniti. I nećete samo pisati o boji, mirisima i okusima, zabilježit ćete gdje ste i s kim ste kušali vino jer to je, kaže Jelena Šimić Valentić, jednako važan podatak.
„Vino je emocija, važno je zabilježiti kako ste se osjećali dok ste ga pili i na taj način otkrit ćete njegovu novu dimenziju. Ovom knjigom željela sam pokazati koliko je važno voditi bilješke o vinu. Tako se usmjerava fokus na vino, usavršavaš se, nepce postaje sofisticiranije, okus istančaniji, doživljaj je dublji“, ističe Jelena.
Na ovu originalnu ideju došla je u vrijeme pandemije tijekom koje je njezin mali bar s četrdesetak mjesta zbog epidemioloških mjera više zatvoren nego otvoren.
„Još sam na vinskim radionicama primijetila da ljudi žele zapisivati impresije o vinima koja su pili, pogotovo ako su njima oduševljeni. Traže po torbama rokovnike, pišu po salvetama, vole papir, iako živimo u digitalnom vremenu“, priča Jelena, kojoj je vino velika strast. To potvrđuje i njezin kolega poznati sommelier Darko Lugarić.
„Jelena je puna entuzijazma. Voli vino, voli ljude i svakodnevno uči kako bi bila još bolja. Svoje znanje ne čuva samo za sebe, dijeli ga s vinoljupcima. Bravo, Jelena, ponosan sam na ljude koji ne posustaju. Oni znaju primiti udarce života i nakon toga jači krenuti dalje“, poručio je Lugarić.
I sommelier Siniša Lasan kaže da nije mogao dočekati Jelenin vodič Bilješke o vinu jer itekako zna koliko je važno arhivirati kušana vina i imati trag o njihovoj organoleptici. S njim mišljenje dijeli i Sanja Muzaferija, poznata novinarka, predsjednica popularnih WOW-ica, udruge Women on Wine.
„Prvo - bravo!, a onda – moram primijetiti koliko je nešto takvo, zapravo tek sada osvješćujem, bolno nedostajalo na vinskoj sceni. Drugo: vodič je sofisticiran, „bespoke“, personaliziran, izrađen ručno, u maloj seriji, fin – a to mene uvijek obara s nogu. Ne zato što sam snob, nego zato jer je takvo djelo materijalni odraz pomnog rada, pažnje, brižljivosti, truda i potpunog posvećenja. Funkcionalno gledano, što nikako nije nevažno, nego možda i najvažnije: imati na jednom mjestu spremljena sva kušanja i opservacije s njih – neprocjenjivo je“, istaknula je Sanja.
Svoj primjerak ograničenog izdanja od samo 400 komada s ručno šivanim koricama od ekološke kože na hrvatskom i engleskom jeziku možete nabaviti na web-stranici Pupitresa ili u vinskom baru u Frankopanskoj, na čijoj terasi ćete moći uživati od sredine svibnja.
Cijena je 295 kuna, savršen je dar dragoj osobi, vinskom profesionalcu, amateru ili početniku koji tek otkriva svijet vina.