Ulje je osnovni sastojak za pripremu većine preljeva za salatu. Ako izbjegavate ovu namirnicu u kuhanju, ali i dalje želite uživati u kremastom dresingu, nemojte očajavati.
Donosimo vam recept za azijsku verziju coleslawa odnosno salate od kupusa i mrkve koja je vrlo kremasta iako ne sadrži ni kap ulja.
Baza dresinga je 100-postotni maslac od kikirikija (ako ste alergični na maslac od kikirikija, možete se poslužiti i onime od badema ili čak suncokretovih sjemenki), a koji se nadopunjuje tradicionalnim azijskim okusima poput umaka od soje, rižinim octom, naribanim đumbirom i češnjakom.
Ovaj preljev možete iskoristiti za razne vrste salata, ali i upotrijebiti kao umak za rezance ili proljetne rolice od rižina papira.
Ako ste nakanili isprobati azijsku verziju coleslawa, upotrijebiti možete zeleni i ljubičasti kupus, ili kombinaciju obaju vrsta. Imajte na umu da će salata biti još ukusnije ako ju narežite na iznimno tanke trakice.
Sastojci za salatu:
- 500 g svježeg kupusa
- 2 mrkve
- 2 mlada luka
- 2 paprike
- komadići kikirikija
- svježi listići mente i korijandera
Sastojci za preljev:
- 85 g glatkog maslaca od kikirikija
- 2 žlice rižinog octa
- 2 žlice umaka od soje
- 2 žlice meda
- 1 žlica limetinog soka
- 1 žlica smeđeg šećera
- 1 čajna žličice ljutog umaka
- 1 komadić svježeg đumbira veličine 2 cm
- 1 češanj češnjaka
- voda za razrjeđivanje
Priprema salate:
- Kupus narežite na tanke trake, zajedno s paprikom i mrkvom. Mladi luk narežite na sitne komade.
- Svo povrće pomiješajte i stavite u veliku zdjelu.
- U zasebnoj zdjeli napravite umak: maslac od kikirikiija pomiješajte s umakom od soje, rižinim octom, limetinim sokom, medom, šećerom, ljutim umakom, naribanim svježim đumbirom i češnjakom. Umak ćete vjerojatno trebati razrijediti s nešto obične vode.
- Kada ste zadovoljni gustoćom i okusom umaka, prelijte je preko pripremljene salate i odmah poslužite. Dobar tek!
Obožavani prilog, a nije krumpir: Osvježavajuća salata od neočekivanih sastojaka kao stvorena za nedjeljni roštilj +15