Antique sushi bar u Splitu već je poznato mjesto za dobar provod, a ovog ljeta ljubitelje koktela očekuje prava poslastica u čaši. Barmen Jure Vojković spaja samo naizgled nespojivo u hit-piće koje će se pijuckati upravo između najlipše Rive na svitu i Morpurgove poljane, lokaciji kojoj koktel i duguje ime – Guvno.

Guvno ili gumno je mjesto za vršidbu ili mlaćenje žita, glatke površine, kružna ili pravokutna oblika. Uglavnom je zemljano, a u krškim predjelima popločano kamenim pločama i okruženo kamenim zidićem. U selima Dalmatinske Zagore i mjestima uz obalu guvno je bilo i mjesto za okupljanje, a koristilo se i među ostalima i za ples. Priča se u Splitu da su upravo riva i poljana mogle biti jedno od tih kultnih mjesta za druženje na kojima zabave nije nedostajalo.

Jure Vojković spojio je votku, tonik, netom iscijeđen sok limuna i pire od jagoda u osvježavajuće ljetno piće s ukrasom od prazne ljuske jajeta koja simbolizira dobra stara vremena, kada su kokoši po guvnu skupljala zrno po zrno. Nezaobilazna je i menta po kojoj su mirisale dalmatinske kuće i ukrašavale prozore. Komadić kruha i pržena panceta, jedno od najpoznatijih jela dalmatinskih težaka i ribara, posuti su vlasima chillija. Chilli strings često se koriste u azijskoj kuhinji, gdje i leži poveznica sa splitskim sushi barom.

Dekoraciju koja spaja moderna vremena s dalmatinskom prošlosti na mjestu drži kvačica, kakvu su koristile i bake tog kraja. Kako bi se pitka priča još ljepše zaokružila Guvno na stol dolazi u čaši oblika žarulje simbolizirajući pretvaranje električne energije u svjetlost bez koje je život nezamisliv, jednako kao što Antique Sushi ne može bez kreativnih ideja. Guvno možete pronaći u Antique Sushi baru na najlipšoj rivi na svitu - u Splitu do kraja srpnja, vikendom od 19 sati.  

Klikni i doživi više!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju