Filmski lik Forrest Gump u istoimenom filmu Roberta Zemeckisa trčao je tri godine, dva mjeseca, 14 dana i 16 sati prije nego što je stao u mjestu. Svoju trkačku pustolovinu završio je na američkoj cesti 163 koja prolazi kroz jedan od najljepših dijelova Sjedinjenih Američkih Država i tako je proslavio u cijelome svijetu. Danas je ona turistička atrakcija koje posjećuju ljudi iz raznih kutaka našeg planeta.

Američka (auto)cesta 163 duga je 103 kilometara, a povezuje američke savezne države Arizonu i Utah, točnije okrug Navajo sa San Juanom. Dio je takozvanog Puta drevnih (Trail of the Ancients) odnosno zbirke slikovitih zaobilaznica koje istražuju arheologiju i kulturnu povijest indijanskih naroda na jugoistoku SAD-a.

Prolazi točno kroz sveto područje Navajo Indijanaca po imenu Monument Valley – divnu dolinu u sklopu visoravni Colorado koja je prepuna zapanjujućih kamenih formacija od pješčenjaka, a koja se već posljednjih 100-injak godina koristi kao kulisa za brojne vestern filmove američke kinematografije.

Forrest Gump završao je trčati na ovoj cesti Forrest Gump završao je trčati na ovoj cesti (Foto: Profimedia)

Smjer autoceste određen je sedamdesetih godina prošlog stoljeća kao zamjena za državnu cestu 464 u Arizoni i cestu 47 u Utahu. Originalno je dobila ime 163 jer je trebala biti krak američke autoceste 63 – no one na kraju nikad nisu povezane.

Odlučite li se provozati ovom cestom, odvojite tri sata za istraživanje. Nemojte brzati – htjet ćete voziti polako kako biste uživali u spektakularnom krajoliku, ali i kako biste na vrijeme mogli stisnuti kočnicu. Cesta je toliko lijepa da mnogi na njoj zastaju, izlaze iz svojih vozila i snimaju fotografije za svoje društvene mreže – nasred puta.

Izbjegavajte posjet tijekom ljetnih mjeseci, jer temperature znaju često biti i po 38 Celzijevih stupnjeva.

Cesta u Njemačkoj na kojoj vam neće dati alkotest ako kažete da ste upravo sreli Crvenkapicu Njemačka ruta bajki - 1 Njemačka ruta bajki - 2 Njemačka ruta bajki - 3 +3 Njemačka ruta bajki - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju