Skrenuli smo s magistrale prema utrobi zelenih brda albanske regije Lezhe, u smjeru sela Fishte. Uska lokalna cesta vijuga između prostranih livada, ponegdje ukrašena usamljenim vrbama i prekinuta mostom iznad potoka.

Prolazimo pored štanda s rukotvorinama od gline, crkve na vrhu brežuljka, grupice školaraca dok čekaju bus i jednog čovjeka srednje životne dobi koji u gumenim čizmama i sa zbunjenim izrazom lica patrolira mašući kišobranom. Pitomoj veličanstvenoj prirodi podneblja suprotstavlja se njegova surova povijest. Scenarij daleko previše puta viđen.

Politička kaznionica

Do početka 1990-ih Albaniju je obavijao diktatorski režim notornog Envera Hodže, poznatog po tisućama bunkera i vojnih postrojenja, te sumornoj paranoji i sveopćoj izolaciji države. U njegovo vrijeme selo Fishte bilo je politička kaznionica, a kuhar iz zatvorske kantine potrudio se da svoja dva sina pošalje u bolji život preko Jadrana.

Braća Prenga tako su dugo godina radili u talijanskom ugostiteljstvu i, kada su se okolnosti promijenile, napokon se vratili doma. Nešto više od decenije svojom vizijom daju novi život svom zavičaju, stvarajući uspješnu gastro-kulturnu zajednicu u kojoj sudjeluje preko 400 lokalnih obitelji.

Mrizi i Zanave znači hladovinu vila, označavajući mjesto gdje odmaraju u najvrelijem dijelu dana – fjaka u podne u ‘ladu. To je ujedno naziv pjesme albanskog nacionalnog pjesnika, katoličkog sveċenika Gjergja Fishte, koji je o ljepoti pisao pod Otomanskim carstvom u prvoj polovini 20. stoljeća.

Saudade Putovanja Valentina u Lisabonu: U potrazi za fenomenom koji je progoni otkad je saznala da ima ime

Svaki posjet je drukčiji 

Agroturizam Mrizi i Zanave posjećujem redovito već nekoliko godina. Think globally, eat locally misija je po kojoj ovo gospodarstvo funkcionira. Prate se farm-to-table principi rada, njeguje slow food kultura temeljena na autohtonim načinima pripreme jela uz inovativne kombinacije tradicionalnih okusa. Sve što se tamo jede ili pije domaće je i organski uzgojeno, a sama farma otvorena je za obilazak.

Koncept jelovnika podrazumijeva unaprijed složene slijedove, a na gostu je samo da odabere vrstu mesa i deserte. Naravno, ponuda prati godišnja doba zbog čega nijedan posjet nije isti. Kako je ovaj izgledao, možete pogledati u @vebeway.cuisine mini vlogu, a detalje menija donosim u nastavku. 

Sok od šipka i kačamak 

Čim smo sjeli za stol, stigao nam je sok od šipka kao aperitiv, praćen tacosom dobrodošlice od ricotte, oraha i ukiseljene kapulice. Tacosi su bili posluženi u stalcima izdjeljanima od debla.

Zatim je kao predjelo stigao savršeno kremasti kačamak, teksture podsjetivši na humus; pečeno te ukiseljeno razno povrće, nekoliko vrsta kruščića i pitica od različitih kombinacija brašna samljevenog u njihovim mlinovima; pa mesna meza i selekcija odležavanih sireva s umakom od cvjetnog sirupa nalik na javorov.

Slana borovnica pa jaretina  

Kao među-slijed jela sam tagliatelle s borovnicama. Dosad ih nisam probala jer sam uvijek prednost davala mesu. Odsad ću ih redovito naručivati kao glavno jelo. Okus je iznenađujuće slankast, uz slatkasti podton malih ljubičastih bobica. To bi, primjerice, bila vege opcija objeda u njihovoj ponudi.

Za glavno jelo odabrali smo guščetinu i jaretinu ispod peke, s prilozima od pečenog krumpira i hrskavih kora za pitu zapečenih u masti s jabukama. Meso se topilo u ustima, toliko mekano i podatno da se raspadalo na najblaži dodir. Među pićima izdvajaju domaća vina od autohtonih sorti grožđa, crne Kallmet i bijele Shesh, te draft pivo.

Antea na Bora Bori Putovanja Antea u raju na Zemlji: Priča s Bora Bore jednog od najljepših otoka na svijetu

Prije deserta - desert 

Iako siti, nismo otišli bez deserta, niti bih ikome to preporučila. Ovakav objed kompletan je tek sa domaćim slasticama koje su same za sebe umjetnost.

Kao predjelo deserta (da, i to postoji) dobili smo šerbet od šipka poslužen u šipku sa slamčicom od grančice i osušeno bobičasto voće.

Zatim su stigli pojedinačni deserti: sladoled sa zrncima kave preliven blagom karamelom, čokoladni souffle s kuglom ledenog meda, pečena dunja punjena pireom od dunje, i cheesecake sa šipkom. Inače još volim njihovu ledenu kuglu od ružine vodice sa kuglicom vanilije u sredini i aromatiziranom zamrznutom maglicom.

Pristojno gladan

Ukratko, iz iskustva savjetujem svakome: za maksimalan doživljaj ručka u Mrizi i Zanave važno je doći pristojno gladan, ali sačuvati samodisciplinu; jesti fokusirano i polako, upiti od svega pomalo, okusiti svaki okus, ostaviti mjesta za desert.

5 biciklističkih staza nedaleko od Splita: Pedaliranje s pogledom na more, maslinike i rijeke Stazama Podstrane - 5 Stazama Podstrane - 3 Stazama Podstrane - 1 +1 Stazama Podstrane - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju