• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Dođite gladni: Bivši komunistički zatvor danas je mjesto za domaći ručak i uživanciju u prirodi

Sve što se jede ili pije u agroturizmu Mrizi i Zanave domaće je i organski uzgojeno, a i sama farma otvorena je za obilazak...
Valentina Beg
Valentina Beg 6.04.2024 06:18 komentari
viber Created with Sketch.
Mrizi i Zanave
Mrizi i Zanave (Foto:Valentina Beg)

Galerija Agroturizam Mrizi i Zanave 12 Mrizi i Zanave - 14 12 Mrizi i Zanave - 13 12 Mrizi i Zanave - 12 12

U trendu Turkana - 3 Turkana Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi Gulaš od mesa i krumpira sjajna je ideja za hladnije vrijeme Tjedni jelovnik 7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca Okruglice u umaku od senfa Puretina na tanjuru Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira

Skrenuli smo s magistrale prema utrobi zelenih brda albanske regije Lezhe, u smjeru sela Fishte. Uska lokalna cesta vijuga između prostranih livada, ponegdje ukrašena usamljenim vrbama i prekinuta mostom iznad potoka.

Prolazimo pored štanda s rukotvorinama od gline, crkve na vrhu brežuljka, grupice školaraca dok čekaju bus i jednog čovjeka srednje životne dobi koji u gumenim čizmama i sa zbunjenim izrazom lica patrolira mašući kišobranom. Pitomoj veličanstvenoj prirodi podneblja suprotstavlja se njegova surova povijest. Scenarij daleko previše puta viđen.

Politička kaznionica

Do početka 1990-ih Albaniju je obavijao diktatorski režim notornog Envera Hodže, poznatog po tisućama bunkera i vojnih postrojenja, te sumornoj paranoji i sveopćoj izolaciji države. U njegovo vrijeme selo Fishte bilo je politička kaznionica, a kuhar iz zatvorske kantine potrudio se da svoja dva sina pošalje u bolji život preko Jadrana.

Braća Prenga tako su dugo godina radili u talijanskom ugostiteljstvu i, kada su se okolnosti promijenile, napokon se vratili doma. Nešto više od decenije svojom vizijom daju novi život svom zavičaju, stvarajući uspješnu gastro-kulturnu zajednicu u kojoj sudjeluje preko 400 lokalnih obitelji.

Mrizi i Zanave znači hladovinu vila, označavajući mjesto gdje odmaraju u najvrelijem dijelu dana – fjaka u podne u ‘ladu. To je ujedno naziv pjesme albanskog nacionalnog pjesnika, katoličkog sveċenika Gjergja Fishte, koji je o ljepoti pisao pod Otomanskim carstvom u prvoj polovini 20. stoljeća.

Valentina u Lisabonu - 4 Putovanja Valentina u Lisabonu: U potrazi za fenomenom koji je progoni otkad je saznala da ima ime

Svaki posjet je drukčiji 

Agroturizam Mrizi i Zanave posjećujem redovito već nekoliko godina. Think globally, eat locally misija je po kojoj ovo gospodarstvo funkcionira. Prate se farm-to-table principi rada, njeguje slow food kultura temeljena na autohtonim načinima pripreme jela uz inovativne kombinacije tradicionalnih okusa. Sve što se tamo jede ili pije domaće je i organski uzgojeno, a sama farma otvorena je za obilazak.

Koncept jelovnika podrazumijeva unaprijed složene slijedove, a na gostu je samo da odabere vrstu mesa i deserte. Naravno, ponuda prati godišnja doba zbog čega nijedan posjet nije isti. Kako je ovaj izgledao, možete pogledati u @vebeway.cuisine mini vlogu, a detalje menija donosim u nastavku. 

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @vebeway.cuisine

Sok od šipka i kačamak 

Čim smo sjeli za stol, stigao nam je sok od šipka kao aperitiv, praćen tacosom dobrodošlice od ricotte, oraha i ukiseljene kapulice. Tacosi su bili posluženi u stalcima izdjeljanima od debla.

Zatim je kao predjelo stigao savršeno kremasti kačamak, teksture podsjetivši na humus; pečeno te ukiseljeno razno povrće, nekoliko vrsta kruščića i pitica od različitih kombinacija brašna samljevenog u njihovim mlinovima; pa mesna meza i selekcija odležavanih sireva s umakom od cvjetnog sirupa nalik na javorov.

Slana borovnica pa jaretina  

Kao među-slijed jela sam tagliatelle s borovnicama. Dosad ih nisam probala jer sam uvijek prednost davala mesu. Odsad ću ih redovito naručivati kao glavno jelo. Okus je iznenađujuće slankast, uz slatkasti podton malih ljubičastih bobica. To bi, primjerice, bila vege opcija objeda u njihovoj ponudi.

Za glavno jelo odabrali smo guščetinu i jaretinu ispod peke, s prilozima od pečenog krumpira i hrskavih kora za pitu zapečenih u masti s jabukama. Meso se topilo u ustima, toliko mekano i podatno da se raspadalo na najblaži dodir. Među pićima izdvajaju domaća vina od autohtonih sorti grožđa, crne Kallmet i bijele Shesh, te draft pivo.

Antea na Bora Bori Putovanja Antea u raju na Zemlji: Priča s Bora Bore jednog od najljepših otoka na svijetu

Prije deserta - desert 

Iako siti, nismo otišli bez deserta, niti bih ikome to preporučila. Ovakav objed kompletan je tek sa domaćim slasticama koje su same za sebe umjetnost.

Kao predjelo deserta (da, i to postoji) dobili smo šerbet od šipka poslužen u šipku sa slamčicom od grančice i osušeno bobičasto voće.

Zatim su stigli pojedinačni deserti: sladoled sa zrncima kave preliven blagom karamelom, čokoladni souffle s kuglom ledenog meda, pečena dunja punjena pireom od dunje, i cheesecake sa šipkom. Inače još volim njihovu ledenu kuglu od ružine vodice sa kuglicom vanilije u sredini i aromatiziranom zamrznutom maglicom.

Pristojno gladan

Ukratko, iz iskustva savjetujem svakome: za maksimalan doživljaj ručka u Mrizi i Zanave važno je doći pristojno gladan, ali sačuvati samodisciplinu; jesti fokusirano i polako, upiti od svega pomalo, okusiti svaki okus, ostaviti mjesta za desert.

5 biciklističkih staza nedaleko od Splita: Pedaliranje s pogledom na more, maslinike i rijeke Stazama Podstrane - 5 Stazama Podstrane - 3 Stazama Podstrane - 1 +1 Stazama Podstrane - 2

  • #gdje sjesti
  • #agroturizam
  • #Mrizi i Zanave
  • #Albanija
  • #valentina beg
  • #Lezhe
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Pikantna leća s mrkvom: Jednostavno i jeftino jelo puno okusa i vitamina
Varivo ili umak
Pikantna leća s mrkvom: Jednostavno i jeftino jelo puno okusa i vitamina
U blizini Velike Gorice: Ravna staza idealna za obiteljsku vikend šetnju
Može i s dječjim kolicima
U blizini Velike Gorice: Ravna staza idealna za obiteljsku vikend šetnju
Od ljekovite kozmetike s kobiljim mlijekom do najfinijih likera, meda, sira i gljiva
Oglas
Od ljekovite kozmetike s kobiljim mlijekom do najfinijih likera, meda, sira i gljiva
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Puretina na tanjuru
Odlična ideja za ručak: Turske okruglice u kremastom umaku koje odlično pašu uz pire od krumpira
Tjedni jelovnik jela sa žlicom za hladno vrijeme 6. 10. do 12. 10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 toplih jela na žlicu za svaki dan ovoga tjedna koja se mogu napraviti za malo novca
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini
Stari grad Ostrožac
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini
Keksi za doručak recept
Samo 4 sastojka
Želite jesti kekse za doručak? Ovo je idealni recept, a ponijeti se mogu i na posao
Piletina na lovački recept francuski chasseur
Tako slasno
Ovako Francuzi rade piletinu na lovački: Brzi recept za fino jelo na žlicu idealno za jesenske dane

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Prosječna zagrebačka plaća 1623 eura
Objavljeni podaci
Ovo je prosječna zagrebačka plaća: Imate li i vi toliko?
USKOK optužio 85 ljudi zbog nezakonitosti prilikom izdavanja uvjerenja za lovca
ZA 100 EURA
USKOK podigao optužnicu protiv 85 ljudi: Otkriveno kako su prodavali uvjerenja
Nakon 15 godina Španjolac pronađen mumificiran u svome stanu
JEZIVO OTKRIĆE
Antonio je umro prije 15 godina, a njegovo tijelo je cijelo vrijeme bilo u stanu: Evo kako je pronađen
show
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Enis Bešlagić održao govor na komemoraciji za Halida Bešlića
''Svi su se hvalili, ali...''
Enis Bešlagić oštro o okupljanjima za Halida: ''Koliko vam je trebalo da shvatite da je otišao?''
Unuci Halida Bešlića izašli na pozornicu s gradonačelnikom Sarajeva na komemoraciji
''Puno ljudi te voli...''
Unuka Halida Bešlića rasplakala sve govorom: ''Mama nam nije rekla da si nas napustio, ali znali smo''
zdravlje
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Sve je više slučajeva
Korona simptomi: Najnovije varijante u porastu, evo što trebate znati ove jeseni
Polipi: Izrasline koje mogu prerasti u rak, evo što trebate znati o njima
Čak 40 % ljudi ih ima na jednom organu
Polipi: Izrasline koje mogu prerasti u rak, evo što trebate znati o njima
zabava
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
LOL
"Znaš što bih ti radio?": Odgovorila na tipičnu balkansku poruku i nasmijala regiju
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
Što kažete?
Majstorijom na gradilištu oduševio gledatelje, pogledajte virtuoza u akciji
Zvono ispred zgrade u Münchenu postalo pravi hit na Balkanu! Pogledajte zašto
Urnebesno
Zvono ispred zgrade u Münchenu postalo pravi hit na Balkanu! Pogledajte zašto
tech
Znanstvenici otkrili formulu? Novi serum vraća kosu u manje od dva mjeseca
Zanimljivo istraživanje
Znanstvenici otkrili formulu? Novi serum vraća kosu u manje od dva mjeseca
Netflix priprema iznenađenje za pretplatnike za kraj ove godine
Službena najava
Netflix priprema iznenađenje za pretplatnike za kraj ove godine
Japanski znanstvenici otkrili novo stanje vode u kojem se ona ponaša posve neobično
Tako obična, no tako misteriozna
Japanski znanstvenici otkrili novo stanje vode u kojem se ona ponaša posve neobično
sport
Lorenco Jemini skinuo dres u programu uživo zbog pobjede Albanije protiv Srbije
Ispunjeno obećanje
VIDEO Euforija nakon pobjede Albanije u Leskovcu: Skidanje u programu uživo obišlo Balkan
Najbolji stoper Bundeslige o Dalićevoj odluci: "To sam rekao izborniku"
nevjerojatan igrač
Najbolji stoper Bundeslige o Dalićevoj odluci: "Rekao sam izborniku..."
Zelenortski otoci se plasirali na Svjetsko nogometno prvenstvo 2026.!
Čudo, svaka čast!
Senzacionalna mala država izborila nastup na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2026.!
tv
Skrivena sudbina: Iznevjerio ju je - hoće li mu ikada više vjerovati?
SKRIVENA SUUDBINA
Skrivena sudbina: Iznevjerio ju je - hoće li mu ikada više vjerovati?
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Mario Sušinjak
POMEO POZORNICU!
Prvi nastup u životu i odmah je krenuo jako! Žiri dugo vremena nije bio ovako demantiran!
U dobru i zlu: Je li pronašla idealnog muškarca ili ga još ne poznaje dovoljno?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Je li pronašla idealnog muškarca ili ga još ne poznaje dovoljno?
putovanja
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Turkana
Narod koji ima "supermoći": Hodaju kilometrima po užarenoj pustinji i žive od mesa, mlijeka i krvi
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini
Stari grad Ostrožac
Bajka na litici iznad Une: Jedini dvorac u Bosni i Hercegovini
novac
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Hrvatska je ove godine povećala uvoz plina i nafte iz Rusije za 55 posto. Neke EU zemlje koje intezivno podržavaju Ukrajinu, još i više
Paradoks ili…?
Hrvatska je ove godine povećala uvoz plina i nafte iz Rusije za 55 posto. Neke EU zemlje koje intezivno podržavaju Ukrajinu, još i više
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
lifestyle
Street style: Smeđa boja na zagrebačkoj špici
HIT SEZONE
15 Zagrepčanki odobrilo najveći jesenski trend, sviđa li se vama?
Bojana Gregorić Vejzović u fantatsičnoj suknji koja se može nositi u raznim prigodama
SJAJNO IZDANJE
Bojana Gregorić Vejzović: Suknja od sedam eura koja se može nositi u svim prigodama, ima i džepove
Savjet modne urednice Annette Weber kako izgledati kao bogatašica
TRIKOVI MODNE UREDNICE
Kako s malo novca izgledati kao da imate neograničen budžet? Evo pet zlatnih savjeta
sve
Poznato je zašto Sejda Bešlić nije bila na sprovodu supruga Halida Bešlića
da ti srce pukne!
Otkriveno zašto Sejda nije bila na sprovodu voljenog supruga Halida Bešlića
Lorenco Jemini skinuo dres u programu uživo zbog pobjede Albanije protiv Srbije
Ispunjeno obećanje
VIDEO Euforija nakon pobjede Albanije u Leskovcu: Skidanje u programu uživo obišlo Balkan
Enis Bešlagić održao govor na komemoraciji za Halida Bešlića
''Svi su se hvalili, ali...''
Enis Bešlagić oštro o okupljanjima za Halida: ''Koliko vam je trebalo da shvatite da je otišao?''
Skenderica jesenski meni by chef Ivan Najdek & Mario Mihelj - 21
Jelovnik s potpisom

Jesen u Skenderici: Novo ruho najstarijeg zagrebačkog restorana (koje mu odlično stoji)

Savršena ravnoteža između tradicionalnog i modernog, s okusima kestena, vrganja, buče i zelja, uzbudljiv je koncept chefova Marija Mihelja i Ivana Najdeka koji istovremeno budi nostalgiju i tetoši zahtjevna nepca. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close