Organizatori festivala Fuliranje Jungle prišapnuli su nam da na Strossmayerov trg treba doći gladan i znatiželjan jer fine hrane ima u izobilju.

"Marko Palfi spravlja lagane tortilje, smokey burger, Better pizzu i street varijantu pilećih batkića, a Marin Medak priprema kombo u varijantama: burger, pulled pork i pileći ražnjić s kus-kus salatom. Tzatziki wrap, salata od hobe i tropic hot-dog odabir su Mate Jankovića, a slastičarski virtuoz Robert Hromalić zasladit će posjetitelje paletom prirodnih sladoleda", rekli su nam. 

Piju se kokteli, rakije, gemišti i pivo: potražite Staropramen Food Truck, kućicu GINgle Jungle, svratite na rakijice The Bara ili na škropec kod Palfija. Kako bismo vam olakšali odabir, istražili smo neke od gastrohitova festivala.

Pizza s pršutom

Što je to fino, meko i hrskavo, miriše na roštilj i drniški pršut, a nije nezdravo? Pizza - koja je nastala u suradnji Kroštule i Marka Palfija. Manje nismo ni očekivali. Tijesto koje se fermentira unedogled, kako bi lagano palo na želudac, nosi samo dobre sastojke. Pršut u koji se nećete zapetljati, šalša kakva treba biti, fina mozzarella, pa grana padano, maslinovo ulje, rikula, crne masline… sasvim dobro! To ćete zadovoljstvo platiti 22 kune.

Odlučiti se možete i za vegansku pizzu s mariniranim patlidžanima i paprikom (uzbudljivo!), vege s grilanim povrćem ili šunkastično sirasti klasik, neočekivanog imena „šunka sir“.

Za idući put ostavili smo pohanog piceka sa salaticom od krastavaca i kiselog vrhnja s češnjakom. Ako nas preduhitrite, javite dojmove. Ne sumnjamo da se radi o još jednom Palfijevu hitu koji djeluje kao zagrljaj, onako kako to on zna napraviti kad od dobrih, starih jela stvara festivalsku klopu. Veselimo se! I da, tko voli gemištacije i vino, kod Palfija će se razveseliti jer se toči Štampar i još ponetko. Sportač, fiftač, škropec i čistak spašavaju od žeđi, baš kao i bazga (bez alkohola).

Zakon džungle

Što je festival bez burgera? Na kućici kod Jankovića možda nećete od prve ugledati Matu, ali sigurno ćete prepoznati Mowglija s finim, domoljubnim sastojcima. Specijalitet koji ime duguje malcu što je odrastao sa životinjama koje su se brinule o njemu, a meso mesaru s Dolca, zakon je Strossove džungle.

Ponovite znanje o klasicima uz prefino sočnu junetinu u mekom kao duša, brioche pecivu s povrćem za koje su se pobrinuli domaći OPG-ovci. Slast daje cheddar, honey mustard, kao i luk kojeg ima, ali ne toliko da se nećete moći ljubiti. Sve to za 52 kune.

Ako ste više za morsku varijantu, jer, hej, ipak je ljeto – zaronite u salatu od hobotnice s timijanom. Kod Jankovića je i Tarzan, hot-dog koji je drukčiji od drugih. Razlog tome je teleća hrenovka, ali i salsa s tropskim notama koje dirigiraju svježinu te crni sezam, rotkvica, sir i curry kečap. Njegova Jane je chicken wrap u kojem se piletina druži s tzatziki umakom, kukuruzom i mladim lukom.

Povuci prase

Vučeno prase iliti pulled pork u Rougemarinovoj kućici odličan je izbor ako vam se jede nešto mesno, sočno, obilno, a opet lagano. Uostalom, hrana za dušu, ali i želudac njihova je filozofija pa tko voli domaće, jede kod chefa Marina Medaka. Za puna usta sočnosti zaslužna je dobra formula sastojaka.

Osim svinjetine koja se peče bez žurbe sve dok se ne počne laganini odvajati vilicom na rezance, tu je i cornslaw, odnosno coleslaw s kukuruzom plus kiseli krastavci, crveni umak i ljubičasti luk. Na karti je i juneći burger u brioche pecivu s iceberg salatom, cheddarom, aioli mayo i ketchupom. Pileći šiš-ražnjić dolazi s kus-kus salatom s krastavcima, rajčicom i rotkvicama, dresingom od vrhnja i grana padanom. Big like!

Svi su ludi za mangom

U carstvu džin-tonika možete pronaći i tekući hit Fuliranja, mango spritz s tekilom. Među opasno pitkim novitetima na kućici GINgle Jungle je i spritz koji s pjenušcem spaja džin i malinu. Kao kakvi tekući slatkiši, mango i malina oduševljavaju mirisom, a toliko se lako piju da biste lako mogli zaplesati, ako ne pripazite.

Spritzeve ćete platit 32 kune, a klasici kao što su Hugo, Mojito i Tom Collins su od 28 do 34. Na GINgleovoj karti pića lako je pronaći inspiraciju, bilo da krenete s limunadom, kakvim dobrim džinom, dračom, teraninom ili pronađete dobar vjetar sa Sailorom Jerryjem.

Slatkač!

Bez jaja i umjetnih aroma i bojila, s vrhunskom čokoladom i voćnim pireima, domaćim preljevima te pastom od lješnjaka – Le Kolač se u džungli slanih zalogaja proslavio artisan sladoledom. Kupinu lemongrass s bijelom čokoladom Robert Hromalić osmislio je posebno za festival pa ćemo ga možda lizati samo sad – i nikad više. To samo Robert zna, a u svakom slučaju nećete pogriješiti naručite li si jednu kutijicu, dovoljnu za dvoje. Superkremasti slatkač pun je pogodak – već se na prvi liz osjeti da se radi o finjaku. Cijene sladoleda su od 33 do 34 kune, a već smo isplanirali da ćemo idući put skoknuti na bijelu čokoladu s pistacijom i sorbetom od višnje. Ili možda lješnjak sa slanom karamelom? Ma i brownie čokolada zvuči dobro. A tek kolači: lješnjak, yuzu cheesecake bez glutena, bajadera i veganski flan… već vidimo da ćemo morati puno plivati - ili plesati. 

Uz Ozrena Kanceljaka i Tomu Ricova DJ-irat će i predstavnici Hrvatske Funk Delegacije (Bocca Sofistifunk, D-Gree, Pips, Werft, Ilko Čulić), Pepi Jogarde iz Adriatic Coastinga, Jazzozo i William Collins te Edo Maajka sa svojim DJ setom.

Za „džunglastu“ kulisu pobrinula se ekipa iz Vrtnog centra Iris MBM pa komadić zelenog ugođaja zadnjeg dana festivala moći ćete i odnijeti kući po prijateljskim cijenama. Želite li naučiti nešto novo o uličnoj umjetnosti i graffitima, svratite u nedjelju, kada se očekuje i vrsni umjetnik Krešimir Golubić.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju