Kako je japanska kuhinja odavno prešla granice Japana ne treba posebno napominjati. No, na trenutak zaboravite sushi i zapamtite sljedećih 15 jela koja se isplati probati, a dolaze iz Zemlje izlazećeg sunca!

1. Onigiri

Tipična ulična hrana koja se jede „s nogu“. Riječ je o rižinim kuglicama zamotanim u nori algu koje najčešće dolaze u trokutastom obliku.

2. Unagi

Prije nego odmahnete glavom, imajte na umu da su unagi tj. jegulje, tradicionalna japanska delikatesa. Jedan od najpopularnijih načina je kabayaki stil - jegulja se samo prereže po dužini, očisti i namoči u soja umak te se ispeče na roštilju.

3. Tempura

Tempura je način pripreme hrane sličan pohanju ali se kod pripreme koristi manje masnoće te je obrok laganiji. Namirnice poput kozica, luka i raznog povrća umaču se u smjesu za tempuru i onda prže u ulju. Uz tempuru se obično poslužuje umak tentsuyu.

4. Mochi

U japanskoj kuhinji jednako se pažnje kao okusu pridaje i teksturi, a upravo mochi ima jednu od najnevjerojatnijih tekstura. Mekana "tjestasta" tekstura postiže se miješanjem glutenske riže i paste nakon čega se formiraju kuglice. Najčešće se pune pastom od crvenog graha, ali mogu se puniti i sladoledom a i jesti prazni.

5. Soba

Ramen je jelo koje se populariziralo u cijelom svijetu, a soba, vrlo slično jelo još uvijek je relativno nepoznato. Sastoji se od tjestenine koja se tradicionalno rade od heljdinog brašna te se umače u hladnu juhu ili vrući temeljac. Ostali sastojci dodaju se po želji, ali mladi luk i daikon rotkva sastavni su dio svakog jela.

6. Wagyu govedina

Ova je govedina poznata osim po svojoj nevjerojatno mekoj teksturi i finoj masnoći i po vrtoglavoj cijeni - pola kilograma košta i do 1400 kuna! Obiluje nezasićenim mastima koje imaju nižu točku topljenja zbog čega imate dojam da vam se jelo doslovno topi u ustima.

7. Natto

Neki ga vole a neki ga ne mogu smisliti. Kada vam netko kaže da je riječ o fermentiranim zrnima soje koja se uglavnom jedu za doručak, ne djeluje kao nešto posebno. Međutim, miris koji se uspoređuje sa znojnim čarapama ili ustajalim sirom ono je što odbija ljude. Ukoliko zanemarite miris, tekstura je ono u čemu konzumenti baš uživaju.

8. Takoyaki

Loptice punjene hobotnicom, mrvicama od tempure, đumbirom i mladim lukom omiljena su ulična hrana u Japanu. Uglavnom se jede s umakom koji najviše podsjeća na Worcestershire.

9. Oden

Tipična zimska hrana je ustvari lagana juha s kuhanim jajima, tofuom, ribom i drugim namirnicama po izboru.

10. Gyoza

Riječ je o dumplingsima u obliku polumjeseca punjenima svinjetinom, kupusom, mladim lukom i gljivama. Pripremaju se prženi i kuhani na pari tako da su savršeno hrskavi. Dolaze u kombinaciji s umakom od rižinog octa, soja sosa, sezamovog ulja i začina.

11. Fugu

Nekad nazvana i ruski rulet, ova vrlo otrovna riba prava je delikatesa u Japanu. Sprema se na poseban način kako bi se odstranio otrov i onda se prži ili poslužuje u sashimi stilu - sirova, rezana na izuzetno tanke ploškice.

12. Miso juha

Naizgled jednostavna, jedno je od najpoznatijih tradicionalnih japanskih jela. Osim što je vrlo lagana, izuzetno je zdrava. Temeljac za juhu priprema se od dashi i miso paste (koja se pak priprema od fermentiranog graha) i obiluje mineralima i vitaminima. Obično po juhi plivaju komadići tofua, algi i mladog luka.

13. Okonomiyaki

Postoji bezbroj varijanti pripreme ovog jela, ali načelno je riječ o velikoj palačinki koja se radi od kupusa, povrća, mesa (ili ribe) prelivenoj okonomiyaki umakom (koji okusom podsjeća na Worcestershire umak) i majonezom.

14. Udon

Debeli, pomalo gumeni rezanci imaju svoju specifičnu teksturu. Mogu se umakati u umak i jesti hladni ili se poslužiti u toploj juhi.

15. Yakitori

Također omiljena ulična hrana, ovi ražnjići zamišljeni su kao jelo „za ponijeti“. Riječ je o komadima piletine koja se peče na roštilju i potom začini. Popularna je hrana na festivalima i u barovima, a uz njih izvrsno prija i dobra čašica.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju