"Apetit je za želudac ono što je ljubav za srce", govorio je slavni talijanski skladatelj i veliki gurman Gioachino Rossini, koji je entuzijastično istraživao gastronomiju, uživao u jelu, ali i nadahnuo razne recepte alla Rossini.

O njemu su neprestano kružile priče – o njegovoj duhovitosti, gostoljubivosti i užitku kuhanja za prijatelje. Tako primjerice, za praizvedbu njegove francuske velike opere Guillaume Tell (William Tell), pariški su kuhari pripremili pitu od jabuka s ukrasnom strelicom od šećera na vrhu, skladatelju u čast.

Jednom prilikom, Rossini se okladio s prijateljem i dobio okladu – purice punjene tartufima. Prijatelj se izvlačio i požalio se kako su tartufi te godine baš loši. “Ne, ne,” odgovorio je Rossini, “to je laž koju šire purice jer ne žele da ih se napuni.”

Rossini Rossini (Foto: Shutterstock)

Veliki kuhar Antonin Carême bio je jedan od Rossinijevih najbližih prijatelja, i kad god bi mu darovao neku hranu ili jelo, Rossini bi mu zauzvrat skladao kratku pjesmu ili ariju. “Carême je bio jedini čovjek koji me ikad razumio,” rekao je Rossini.

Najvažniji operni skladatelj prve polovice XIX. stoljeća zauvijek će ostati zapamćen po remek-djelima, poput Seviljskog brijača - ali i slasnim jelima osmišljenima njemu u čast. Recepata “alla Rossini” danas ima dovoljno za kuharicu, a u nastavku su samo neka od njih.

Juha od makarona alla Rossini

Ovo jelo osmislio je sam Carême i toliko je bio zadovoljan okusom da ga je nazvao po Rossiniju. Radi se o napuljskoj juhi od temeljca jarebice, ukrašene posebnim mesnim okruglicama (quenelle). U posudu za posluživanje najprije se slažu slojevi makarona i parmezana, a na vrh idu okruglice te se sve prelije juhom.

Tournedos alla Rossini Tournedos alla Rossini (Foto: Shutterstock)

Tournedos alla Rossini

Najpoznatije Rossinijevo jelo odličan je primjer visoke kuhinje. Prema legendi, Rossini je tražio da mu kuhar u pariškom Café Anglaisu pripremi jelo za stolom i stalno ga je prekidao uputama. Kad se kuhar požalio, Rossini je navodno rekao: “Ako vam smeta, okrenite leđa” (“tournez le dos”) i tako je jelo dobilo ime. Radi se o filetu mignonu na tostu s maslacem, na koji idu kriške foie grasa i tartufa, uz umak od temeljca, masnoće iz tave, Madeire, sjeckanih tartufa i maslaca.

Velouté Rossini

Radi se o kremastoj pilećoj juhi u koju se dodaje pire od ostataka guščje jetre s maslacem.

Koktel Rossini Koktel Rossini (Foto: Shutterstock)

Koktel Rossini 

Manje poznat rođak Bellinija je koktel za koji će vam trebati jagode. Najprije ih očistite i prepolovite pa posipajte šećerom i ostavite da odstoji sat vremena. Izmiksajte jagode, stavite par žlica pirea u čaše i prelijte ih proseccom.

Rižoto alla Rossini

Rižoto koji se kuha uz dodatak šampanjca dekadentno je jelo koje također nosi ime po slavnom skladatelju. Rossini je obožavao guščju jetru, koja je uz goveđi jezik jedan od glavnih sastojaka ovog rižota.

Nepoznato o velikom vojskovođi, koji i nije baš bio niskog rasta: Tko je zapravo bio Napoleon Bonaparte? Napoleon I. Bonaparte - 7 Napoleon I. Bonaparte - 6 Napoleon I. Bonaparte - 5 +3 Napoleon I. Bonaparte - 4

Filet od lista alla Rossini

List zamotan oko kriške guščje jetre aromu duguje ljutikama i tartufima. To ne čudi, jer su ta dva sastojka temelj brojnih jela “alla Rossini”.

Cannelloni alla Rossini

Teletina poširana u vinu, češnjaku, luku, maslacu i ružmarinu se samelje i pomiješa s jajima, vrhnjem, ricottom, ribanim parmezanom, cimetom i kuhanim špinatom. Tom smjesom se napuni šupljikava tjestenina koja se potom kuha u umaku od rajčice. Zatim se prelije bešamelom i posipa parmezanom.

Fazan supreme alla Rossini

Fileti fazana za ovo jelo se pune maslacem, foie grasom i začinskim biljem pa kuhaju u pročišćenom maslacu poslužuju preliveni umakom od Madeire (fortificirano vino). Za dekoraciju tu je, naravno foie gras i kriška tartufa.

Purica Purica (Foto: Shutterstock)

Purica alla Rossini

Nadjev za pečenje priprema se od tartufa, slanine i žlice Madeire. Najteži dio je uvući tanke ploške tartufa ispod kože purice tako da ostane cijela. Prije pečenja purica se prekrijte trakama slanine.

Coupe Rossini

Ovaj desert koji se poslužuje u čaši podrazumijeva piškote prelivene umakom od jagoda (coulis) i usitnjenim jagodama. Na to se dodaje krema od mascarponea, zatim borovnice, kupine, maline - i kuglica sorbeta od jagode. Možete se tu zaustaviti, ali chefovi često na vrh stavljaju prutiće od lisnatog tijesta s bijelom čokoladom i listiće metvice.

Ručak s najljepšim pogledom na Prigorje: Omiljeni Planinarac zove na izlet u prirodu Planinarski dom Kalnik - 10 Planinarski dom Kalnik - 8 Planinarski dom Kalnik - 9 +14 Planinarski dom Kalnik - 11