• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #Jeste li znali

10 jela talijanskog glazbenog genija: Uživao je u tartufima i guščjoj jetri, a dobar ručak mijenjao za arije

Najvažniji operni skladatelj prve polovice XIX. stoljeća zauvijek će ostati zapamćen po remek-djelima, poput Seviljskog brijača - ali i slasnim jelima osmišljenima njemu u čast...
Punkufer avatar placeholder
N.B. 10.05.2025 16:20 komentari
viber Created with Sketch.
Tournedos alla Rossini
Tournedos alla Rossini (Foto:Shutterstock)

Galerija Tournedos alla Rossini 1 Tournedos alla Rossini 1 Koktel Rossini 1 Rossini 1

U trendu Drvo ilustracija Pitanje za kviz Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem? Kviz općeg znanja - 12 15 pitanja Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu Lecce - 4 Bombon Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi

"Apetit je za želudac ono što je ljubav za srce", govorio je slavni talijanski skladatelj i veliki gurman Gioachino Rossini, koji je entuzijastično istraživao gastronomiju, uživao u jelu, ali i nadahnuo razne recepte alla Rossini.

O njemu su neprestano kružile priče – o njegovoj duhovitosti, gostoljubivosti i užitku kuhanja za prijatelje. Tako primjerice, za praizvedbu njegove francuske velike opere Guillaume Tell (William Tell), pariški su kuhari pripremili pitu od jabuka s ukrasnom strelicom od šećera na vrhu, skladatelju u čast.

Jednom prilikom, Rossini se okladio s prijateljem i dobio okladu – purice punjene tartufima. Prijatelj se izvlačio i požalio se kako su tartufi te godine baš loši. “Ne, ne,” odgovorio je Rossini, “to je laž koju šire purice jer ne žele da ih se napuni.”

Rossini Rossini (Foto: Shutterstock)

Veliki kuhar Antonin Carême bio je jedan od Rossinijevih najbližih prijatelja, i kad god bi mu darovao neku hranu ili jelo, Rossini bi mu zauzvrat skladao kratku pjesmu ili ariju. “Carême je bio jedini čovjek koji me ikad razumio,” rekao je Rossini.

Najvažniji operni skladatelj prve polovice XIX. stoljeća zauvijek će ostati zapamćen po remek-djelima, poput Seviljskog brijača - ali i slasnim jelima osmišljenima njemu u čast. Recepata “alla Rossini” danas ima dovoljno za kuharicu, a u nastavku su samo neka od njih.

Juha od makarona alla Rossini

Ovo jelo osmislio je sam Carême i toliko je bio zadovoljan okusom da ga je nazvao po Rossiniju. Radi se o napuljskoj juhi od temeljca jarebice, ukrašene posebnim mesnim okruglicama (quenelle). U posudu za posluživanje najprije se slažu slojevi makarona i parmezana, a na vrh idu okruglice te se sve prelije juhom.

Tournedos alla Rossini Tournedos alla Rossini (Foto: Shutterstock)

Tournedos alla Rossini

Najpoznatije Rossinijevo jelo odličan je primjer visoke kuhinje. Prema legendi, Rossini je tražio da mu kuhar u pariškom Café Anglaisu pripremi jelo za stolom i stalno ga je prekidao uputama. Kad se kuhar požalio, Rossini je navodno rekao: “Ako vam smeta, okrenite leđa” (“tournez le dos”) i tako je jelo dobilo ime. Radi se o filetu mignonu na tostu s maslacem, na koji idu kriške foie grasa i tartufa, uz umak od temeljca, masnoće iz tave, Madeire, sjeckanih tartufa i maslaca.

Velouté Rossini

Radi se o kremastoj pilećoj juhi u koju se dodaje pire od ostataka guščje jetre s maslacem.

Koktel Rossini Koktel Rossini (Foto: Shutterstock)

Koktel Rossini 

Manje poznat rođak Bellinija je koktel za koji će vam trebati jagode. Najprije ih očistite i prepolovite pa posipajte šećerom i ostavite da odstoji sat vremena. Izmiksajte jagode, stavite par žlica pirea u čaše i prelijte ih proseccom.

Rižoto alla Rossini

Rižoto koji se kuha uz dodatak šampanjca dekadentno je jelo koje također nosi ime po slavnom skladatelju. Rossini je obožavao guščju jetru, koja je uz goveđi jezik jedan od glavnih sastojaka ovog rižota.

Nepoznato o velikom vojskovođi, koji i nije baš bio niskog rasta: Tko je zapravo bio Napoleon Bonaparte? Napoleon I. Bonaparte - 7 Napoleon I. Bonaparte - 6 Napoleon I. Bonaparte - 5 +3 Napoleon I. Bonaparte - 4

Filet od lista alla Rossini

List zamotan oko kriške guščje jetre aromu duguje ljutikama i tartufima. To ne čudi, jer su ta dva sastojka temelj brojnih jela “alla Rossini”.

Cannelloni alla Rossini

Teletina poširana u vinu, češnjaku, luku, maslacu i ružmarinu se samelje i pomiješa s jajima, vrhnjem, ricottom, ribanim parmezanom, cimetom i kuhanim špinatom. Tom smjesom se napuni šupljikava tjestenina koja se potom kuha u umaku od rajčice. Zatim se prelije bešamelom i posipa parmezanom.

Fazan supreme alla Rossini

Fileti fazana za ovo jelo se pune maslacem, foie grasom i začinskim biljem pa kuhaju u pročišćenom maslacu poslužuju preliveni umakom od Madeire (fortificirano vino). Za dekoraciju tu je, naravno foie gras i kriška tartufa.

Purica Purica (Foto: Shutterstock)

Purica alla Rossini

Nadjev za pečenje priprema se od tartufa, slanine i žlice Madeire. Najteži dio je uvući tanke ploške tartufa ispod kože purice tako da ostane cijela. Prije pečenja purica se prekrijte trakama slanine.

Coupe Rossini

Ovaj desert koji se poslužuje u čaši podrazumijeva piškote prelivene umakom od jagoda (coulis) i usitnjenim jagodama. Na to se dodaje krema od mascarponea, zatim borovnice, kupine, maline - i kuglica sorbeta od jagode. Možete se tu zaustaviti, ali chefovi često na vrh stavljaju prutiće od lisnatog tijesta s bijelom čokoladom i listiće metvice.

Ručak s najljepšim pogledom na Prigorje: Omiljeni Planinarac zove na izlet u prirodu Planinarski dom Kalnik - 10 Planinarski dom Kalnik - 8 Planinarski dom Kalnik - 9 +14 Planinarski dom Kalnik - 11

  • #Jeste li znali
  • #Rossini
  • #talijanska kuhinja
  • #francuska kuhinja
  • #alla rossini
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Mjesto koje nikada nećete posjetiti: Jedan od "najljepših prizora na svijetu" koji privlači na tisuće ljudi
Otok Spirit
Mjesto koje nikada nećete posjetiti: Jedan od "najljepših prizora na svijetu" koji privlači na tisuće ljudi
Na osami: Ribarska kućica u blizini Murtera za one koji na odmoru žele mir i tišinu
Na osami
20-ak metara od mora: Ribarska kućica u blizini Murtera za one koji žele mir i tišinu
Blagdan Svih svetih bez plastike: Eko-ideje koje su nježne prema okolišu i ne stvaraju nepotrebni otpad
#Neokolišaj
Blagdan Svih svetih bez plastike: Eko-ideje koje su nježne prema okolišu i ne stvaraju nepotrebni otpad
Dođi, bez okolišanja: Punkuferova eko-izložba na kojoj vas čekaju slasni zalogaji, kokteli i pokloni
Vidimo se!
Dođi, bez okolišanja: Punkuferova eko-izložba na kojoj vas čekaju slasni zalogaji, kokteli i pokloni
Nepalska jela koja treba probati
Za svaki dan i svečanosti
7 nepalskih jela koje treba probati barem jednom u životu
Jeste li čuli za Šarena jezera? Nestvarna ljepota zaboravljene "kninske rivijere"
Na rubu Kosovog polja
Jeste li čuli za Šarena jezera? Nestvarna ljepota zaboravljene "kninske rivijere"
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tražio je puknutu cijev, a otkrio čuda ispod zemlje: Neopisivi talijanski grad kojem se tepa da je najljepši na Čizmi
Bombon
Firenca juga u kojoj su tražili puknutu cijev, a otkrili čuda ispod zemlje: Talijanski grad kojem se tepa da je najljepši u Čizmi
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
U obliku je tajna
Jednostavni trik uz koji svaki sendvič ima bolji okus
Tjedni jelovnik jednostavna i jeftina jela od 27.10. do 2.11. 2025.
Tjedni jelovnik
Bez kompliciranja i suvišnih sastojaka: 7 cjenovno prihvatljivih i finih jela za svaki dan ovoga tjedna

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Porezna uprava objavila listu najvećih dužnika
Lista srama
Porezna objavila listu najvećih dužnika u Hrvatskoj, pogledajte tko je sve na njoj: Iznosi su vrtoglavi
BiH: 200 policajaca u akciji protiv kriminalaca iz Afganistana
Akcija Istok-Swat
Drama kod hrvatske granice: 200 policajaca u akciji protiv bande Afganistanaca
Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda pod istragom zbog optužbi za silovanje
UN pokrenuo istragu
"Silovao me više puta, na zlatnoj sofi": Asistentica teško optužuje glavnog haškog tužitelja
show
Anica Kovač s kćerima na izboru za Miss Hrvatske
njezine nasljednice
Kako izgledaju kćeri Anice Kovač? Svojom ljepotom ukrale su sav fokus sa slavne mame
Udala se Ema Jusić, unuka Đele Jusića
otkrila detalje svadbe
Udala se unuka pokojne hrvatske glazbene legende, suprug joj je američki časnik
Katarina Baban otkrila da ''U dobru i zlu'' završava sa snimanjem
kraj jedne ere!
Zvijezda naše serije rastužila fanove posljednjom objavom: ''Zadnji dan...''
zdravlje
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Zaboravite na suhe šljive i laksative – ove 2 namirnice bolje rješavaju zatvor!
Prve znanstveno utemeljene smjernice
Zaboravite na suhe šljive i laksative – ove 2 namirnice bolje rješavaju zatvor!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Obavijest u zgradi nasmijali društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Urnebesno
Obavijest u zgradi nasmijala društvene mreže! Biste li se vi pojavili?
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Urnebesno
Oglas za poklanjanje namještaja nasmijao publiku! Pogledajte što je dopisano
Zastrašujuća stvarnost oceana noću je nešto iz noćne more! Ovaj video pobudio je najdublje strahove
Mrkli mrak
Zastrašujuća stvarnost oceana noću je nešto iz noćne more! Ovaj video pobudio je najdublje strahove
tech
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Pronađeno rješenje
Zaboravljena tehnologija vraća se jača nego ikad i mogla bi spasiti planet od AI energetske krize
Zaboravite križaljke: Ova mobilna aplikacija doslovce pomlađuje mozak za 10 godina
Eksperiment kanadskih znanstvenika
Zaboravite križaljke: Ova mobilna aplikacija doslovce pomlađuje mozak za 10 godina
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
Na rubu bankrota
Bliži se kraj poznate kompanije čije robote u svojim kućanstvima imaju i mnogi Hrvati
sport
Ante Delija o izjavi o njemu koja je naljutila gazdu UFC-a
SPEKTAKL U NEDJELJU
Ante Delija o izjavi o njemu koja je naljutila gazdu UFC-a te udarcu koji je obišao svijet: ''Kazna mora biti oštra!''
Šokantan rasplet u Madridu: Vinicius odlazi, rekao je svima u koji klub jedino želi?
nakon el clasica
Šokantan rasplet u Madridu: Vinicius odlazi, rekao je svima u koji klub jedino želi?
Mundo Deportivo tvrdi: Barcelona dogovorila igrača Dinama, poznata je i cijena
VELIKI TRANSFER
Mundo Deportivo tvrdi: Barcelona dogovorila igrača Dinama, poznata je i cijena
tv
U dobru i zlu: Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U DOBRU I ZLU
Oprostila se od svojih kolega emotivnom objavom koja je rastužila mnoge!
U dobru i zlu: Sam si je kriv – trebao je na vrijeme biti iskren
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sam si je kriv – trebao je na vrijeme biti iskren
MasterChef: Skoro svi kandidati pali u zamku! "Čista podvala! Prljavo, bezobrazno i nekolegijalno!"
DOBAR TEST!
Skoro svi kandidati pali u zamku! "Čista podvala! Prljavo, bezobrazno i nekolegijalno!"
putovanja
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji uvijek imaju asa u rukavu
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
Na teži način...
Tihi ubojice: Odjeća, posuđe i svakodnevni predmeti koji su izazivali bolesti i odnosili živote u prošlosti
novac
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Regionalne akvizicije
Galenika preuzima slovensku tvrtku kojoj je Hrvatska važno tržište
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
Ima vremena
ECB je prvi put otkrila kada dolazi digitalni euro
lifestyle
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Sanja Musić Milanović u audijenciji kod pape Lava XIV.
Besprijekorno izdanje
Sanja Musić Milanović: Maksi suknja i strukirani sako za audijenciju kod pape Lava XIV.
Kolač mjeseca: Brzi kolač od pudinga i keksa
Kolač s pudingom i keksom
Provjerile smo koji ste kolač najviše pretraživale u listopadu, evo recept
sve
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Izazivaju upalu
5 namirnica koje liječnici za rak debelog crijeva izbjegavaju
Sanja Musić Milanović u audijenciji kod pape Lava XIV.
Besprijekorno izdanje
Sanja Musić Milanović: Maksi suknja i strukirani sako za audijenciju kod pape Lava XIV.
Ante Delija o izjavi o njemu koja je naljutila gazdu UFC-a
SPEKTAKL U NEDJELJU
Ante Delija o izjavi o njemu koja je naljutila gazdu UFC-a te udarcu koji je obišao svijet: ''Kazna mora biti oštra!''
Piletina au poivre
Ma, divota!

Ovako dobra pileća prsa već dugo nismo jeli, a rade se u jednoj tavi za svega pola sata

Svoju sočnost duguje konjaku koji se koristi za deglaziranje tave nakon pečenja mesa, a dodatak vrhnja za kuhanje zaokružuje sve okuse i ublažava oštrinu papra. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close