Da je netko gostima prije 50 godina rekao kako jednog dana sobe neće otvarati ključem, već karticom, proglasili bi ga ludim i čudili se o čemu taj čovjek priča kad je opće poznato kako se brava jedino može otključati ključem. Danas, pola stoljeća kasnije, otvaranje hotelske sobe karticom uobičajena je stvar, a bome, karticom odavno palimo i automobil.

Danas, kad vam netko kaže da će vas u budućnosti u hotelu na recepciji čekati roboti, a sobe ćete otvarati glasom, vjerojatno se i ne začudite onoliko koliko bi se samoj mogućnosti otvaranja brave bez ključa začudio neki vaš predak, jer ste svjesni da tehnologija ide naprijed.

E pa, ovo je priča o hotelima kakvi nas vrlo brzo i čekaju, a neki od njih su već i zaživjeli. Kako donosi Independent, lanac hotela Marriott, prošli je mjesec izbacio svoju viziju budućih hotela s jednim hotelom u Sjedinjenim Američkim Državama. Takozvani "Beta Hotel" prilagođava usluge u skladu s informacijama i željama korisnika, a oni svoje primjedbe ostavljaju na ekranima kompjutera koji su postavljeni po cijelom hotelu.

Ovaj hotel je otvoren je u gradu Charlotte i još je jedan od primjera napretka tehnologije, ali i promjena u načinu putovanja zahvaljujući pametnoj tehnologiji. Iako na prvi pogled zvuči kao da je iz neke epizode izvrsne serije Black Mirror, hotel je doista stvaran, a Marriott je ovime najavio da će nas ovakvi hoteli čekati u budućnosti.

No, kakvi se već hoteli, u koje je uključena visoka tehnologija, nude? Malo smo istražili i došli do nekih, u najmanju ruku, zanimljivih hotela, koji vrlo rado pokazuju tehnološki napredak. Hotel Henn–na u Nagasakiju čije ime i u prijevodu znači "čudan", za početak nudi robotski doček, a gosti mogu izabrati žele li komunicirati s ženskim robotom koji priča japanski, ili pazite sad ovo, robotom dinosaurom koji priča engleski (a ludi li su ovi Japanci).

Nisu samo u Japanu, u najmanju ruku, neobični. U New Yorku postoji hotel Yotel u kojima "rade" Yoboti, zaduženi za prtljagu. Prednost ovoga je svakako da ne morate ostavljati nikakvu napojnicu.
Idemo dalje, pa zaključujemo kako su čudni i u Kataloniji. U hotelu Alma Barcelona, sobe nećete otključavati ni ključem ni karticom, već otiskom prsta. S druge strane, u hotelu Nine Zero u Bostonu, vrata će vam se otvoriti nakon skeniranja rožnice. Hm, ovo nam se ipak čini previše.

Bilo kako bilo, tehnologija ide naprijed i protiv pametnih hotela nemamo ništa, ali opet, čini nam se sasvim nepotrebnim da nam se vrata hotelske sobe otvaraju poslije skeniranja oka. Tako da, umjerenost prije svega, kako u životu, tako i u hotelima budućnosti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju