U Krakowu će se graditi "mala Hrvatska“. Iz drugog najvećeg poljskog grada nedavno se vratilo deset zagrebačkih i splitskih studenata koji su sa svojim profesorima mentorima i poljskim stručnjacima sudjelovali u osmišljavanju ove ideje.

Mala Hrvatska trebala bi se izgraditi u istočnom dijelu poznatog parka Bagry Wielkie u Krakowu. Ovaj je park pet kilometara udaljen od gradskog centra, a među Krakovljanima je poznat kao mjesto za odmor i rekreaciju.

Hrvatski dio parka sadržavao bi i edukacijski put koji bi govorio o najvećim hrvatskim gradovima poput Zagreba, Splita, Dubrovnika, Vukovara, Pule i slično, te bi trebao objasniti kakav odnos imaju s Krakowom.

Uz jezero Bagry trebala bi biti izgrađena i šetnica koja će dobiti ime Hrvatska promenada. Poticatelj ove ideje je počasni konzul Republike Hrvatske u Poljskoj – Pawel Wlodarczyk.

Projekt bi u bliskoj budućnosti trebao zaživjeti prema idejnom rješenju studenata s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i Splitu, kao i studenata Krajobrazne arhitekture Sveučilišta u Zagrebu, koji su u Krakowu bili sa svojim mentorima, docenticom Ivom Rechner Dika te prof. Antom Krizmanićem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju