Treći najveći grad sve popularnije turističke destinacije Gruzije zove se Kutaisi i star je više od 3500 godina. Otkako je Wizzair uveo direktne letove koji ovaj grad povezuju s mnogim europskim važnim zračnim lukama, mnogi su shvatili zašto ga vrijedi posjetiti. Evo sedam razloga za posjet gruzijskom gradu...

1. Pogled na grad u društvu važnog spomenika

U gradu Kutaisi nalazi se jedan od najpoznatijih i najvažnijih spomenika Gruzije, a riječ je o katedrali Bagrati iz 11. stoljeća. S obzirom na to da je u 17. stoljeću uništena te da je u potpunosti renovirana, danas je riječ o mješavini staroga i novoga kamena te nekoliko željeznih dijelova. U vezi s katedralom posebno će vam se svidjeti pogled na Kutaisi, koji se pruža s mjesta na kojem se nalazi.

2. Kapelica unutar 400-godišnjeg hrasta

Botanički vrt Kutaisi osnovan je u 19. stoljeću i trenutačno broji više od 700 različitih biljaka. Ovaj vam park može biti odličan bijeg od gradske gužve i mjesto za dobre fotografije, a domaćem je stanovništvu mjesto za osvježenje, kino i koncerte u tople ljetne dane. Posebno je zanimljiv hrast star više od 400 godina unutar kojeg se nalazi mala kapelica. Visine do 45 metara i promjera 2 metra, hrast je dovoljno velik da u njegov šuplji dio stane troje ljudi.

3. Društvo gruzijske ljepotice

Rijeka Okatse prava je gruzijska ljepotica, čije čari za vrijeme posjeta Kutaisiju morate otkriti. Točnije, morate doći do kanjona Okatse nad kojim ćete prolaziti stazom metalne konstrukcije instaliranom na stijenu. Na 50 metara visine, cijelim ćete putem moći uživati u prekrasnim čarima rijeke, a stići ćete i do slapa Kinchkha visokog 70-ak metara. Dva kilometra od slapa nalazi se jezero Lomina, idealno za ljetno osvježenje ili kupanje. Ulaz u kanjon Okatse ćete platiti 5 gela, što je desetak kuna.

Kutaisi Kutaisi (Foto: Getty Images)

4. Misteriozne špilje

Nedaleko od grada Kutaisi, u području Imereti smjestile su se Pandorina špilja i špilja Sataplia. Nalaze se blizu jedan drugoj, pa ih možete posjetiti u jednom danu. Najveća gruzijska špilja jest Prometejeva, koja se zapravo sastoji od 16 manjih pećina. Živopisnih boja, ime je dobila prema poznatoj legendi o okovanom Prometeju, bogu kažnjenom za otkrivanje vatre ljudima. Kratka šetnja, ali i vožnja brodom po jezerima unutar špilja nešto je što ne smijete propustiti. Sataplia je također jedinstveno mjesto koje je najpoznatije po otiscima dinosaura.

5. Ljubazni domaćini i domaća atmosfera

Gruzijci općenito slove kao ljubazni i uslužni domaćini, a posebno su hvaljeni stanovnici grada Kutaisi. Ljubaznost i gostoprimstvo obično puno utječu na cjelokupni dojam destinacije, pa se tako ne morate brinuti o tom dijelu putovanja. Domaći se stanovnici često nalaze u gradskim parkovima, poput onog u blizini katedrale Bagrati imena Gora Park. Domaća je atmosfera i u lokalnim kafićima i restoranima, a posebno nakon koje čašice gruzijskog vina.

6. Novi okusi u hrani i vinu

Dakle, Gruzija je, ako je zemlja ičega, zemlja vina koja pri tom posjetu morate isprobati, ali i kušati u kombinaciji s nekim najpoznatijim jelima poput khachapuri ili khinkali. Knachapuri je u osnovi tijesto i sir, a često se na vrh dodaje i jaje. Riječ je o pravom street foodu u gruzijskom stilu. Khinkali su komadići tijesta, zamotani u oblik vrećice i ispunjeni tijestom i juhom. Od vina najpoznatije su sorte saperavi, tavkveri ili chkhaveri.

7. Zgrada parlamenta

Sve dosad spomenuto imalo je veze s tradicijom i onim što je skoro oduvijek dio Gruzije i Kutaisija. Modernost gruzijske arhitekture moguće je vidjeti u zgradi gruzijskog parlamenta, koji je od 2012. zamijenio onaj u glavnom gradu Tbilisiju s ciljem da se tamo pospješi ekonomija i da različiti dijelovi države uzajamno djeluju. 

Do Kutaisija možete najlakše doći avionom iz Budimpešte jer Wizzair nudi izravne letove, a trenutačno se najjeftinije karte nude u veljači 2019. godine.  

Zabranjen ulaz u raj: Zemlja koja od svakog turista traži polaganje ekološke zakletve Palau Palau Palau +0 Palau

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju