Što je zajedničko Marini Orsag, Barbari Kolar, Doris Pinčić Rogoznici, Luki Nižetiću, Kandžiji, Dušanu Bućanu, Editi Misirić, Mireli Priselac Remi, Nikoli Marijanoviću i Ani Grgić? Svi oni vole ribe, pa su pružili potporu Fish Forward projektu kojim WWF Adria nastoji podići svijest o važnosti održivog ribarstva.

Brojni poznati umjetnici, televizijske voditeljice i jedna vrhunska chefica odlučili su stati u obranu riba kojih je svakim danom sve manje, a do 2048. mogle bi u potpunosti izumrijeti. Da se to ne dogodi brine svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF Adria koja je prošle godine u čak 11 zemalja EU pokrenula Fish Forward projekt nastojeći zaustaviti prekomjerno izlovaljavanje i podići svijest o održivom ribarstvu te kupovini ribe koja dolazi iz održivih izvora.

'Mislim da je naša građanska dužnost da si pomažemo i da se međusobno educiramo o pitanjima koja su bitna. Borba nije uvijek politička, postoje i druge stvari za koje se vrijedi boriti, primjerice za očuvanje okoliša i prava drugih živih bića kao što su ribe. Mi smo maritimna zemlja i kvaliteta ribe trebala bi nam biti na prvom mjestu, a briga o morima počinje od brige za njegove stanovnike. Stoga obratimo pozornost na ribice', rekla je glazbenica Mirela Priselac Remi.

Ambasadorica WWF-a i stand up komičarka Martina Orsag podržava sve ovakve projekte te priznaje da voli jesti ribu i svima poručuje da jedu raznovrsnu ribu, da budu malo uzbudljiviji u svom odabiru ribica, ako pecaju da male bace natrag i da čitaju deklaracije.

Srećom, prelov se može zauastaviti, ali potreban je trud svakog od nas. Stoga već danas obratite pažnju na riblje proizvode koje kupujete, pazite da ribe dolaze iz održivog uzgoja i unesite malo raznolikosti na svoj tanjur birajući one vrste koje inače ne jedete.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju