Kombinirane ulaznice

Ponekad je puno bolje kupiti malo skuplju ulaznicu koja vam omogućuje ulazak u više od jedne atrakcije. Tako je i u Firenci. Kombinirana ulaznica za Duomo komplex, po cijeni od 10 eura, omogućava vam ulazak u Firentinsku katedralu, Bruneleskijevu kupolu, Giottov zvonik, krstionicu sv. Ivana, krpitu sv. Reparate i muzej opere.

Uz kombinirane ulaznice Firenca, kao i svaki veći europski grad, ima Firentinsku kartu koja dođe 72 eura i vrijedi 72 sata tijekom kojih imate besplatan ulazak u sve gradske muzeje a u cijenu karte uključen je i neograničen prijevoz javnim sredstvima. Moramo napomenuti da uz karticu dobijete i neograničen pristup WiFi-ju, koji nam se čini obavezan za sve današnje putnike, te prioritetni ulazak u sve muzeje.

>> No caro, no: 10 stvari koje nikako ne bi trebali raditi u Italiji

Ljetno kino i koncerti

Tijekom kolovoza i rujna na trgovima Limonaia di Villa Strozzi, Le Murate i Piazza della Santissima Annunziata održavaju se projekcije filmova kultnog talijanskog režisera horora Daria Argente, a Firenca svake godine ima nešto besplatne sedme umjetnosti za ponuditi.

Florence Open Art Project na trgu Le Murate svake večeri organizira performanse s plesačima i vizualnim umjetnicima. Na još nekim trgovima svake večeri se održavaju koncerti, a točan popis lokacija i izvođača možete provjeriti na mercatiinmusica.com ili se jednostavno raspitajte kod lokalaca koji sigurno ovakvu zabavu ne propuštaju.

Urbane plaže i gradska kupališta

Ljeta u Firenci znaju biti izrazito vruća te mnogi turisti i stanovnici grada, muku muče s rashlađivanjem. Kako biste se osvježili preporučujemo da posjetite gradske bazene, gdje za 5 eura, nakon 15 sati, možete namočiti svoje nogice i ohladiti glavice. Isto se tako možete opustiti i ohladiti kraj rijeke Arno na čijoj obali se nalazi nekoliko uređenih pješčanih plaža s barovima i uređenim igralištima za odbojku.

Povijest znanosti za cijelu obitelj

Multidisciplinarni duh renesanse još uvijek živi u muzejima koje vodi Firentinsko sveučilište. Muzej povijesti znanosti nalazi se na nekoliko lokacija i pokriva područja od antropologije do zoologije. Muzej zoologije, La Specola, ima zastrašujuću kolekciju stoljećima starih voštanih figura životinja izrađenih u svrhu znanstvenih istraživanja.

Cijena ulaznice za jednu osobu iznosi 6 eura, dok obiteljska ulaznica dođe 13 eura za dva roditelja i čak četvero djece.

Besplatni vrtovi

Ima li išta bolje nego se baciti na travu ispod drveta u vrtu i razmišljati o tome kako su ovim istim stazama nekada koračali veličanstveni Dante Alighieri, Giovanni Boccaccio, Donatello, obitelj Medici, Botticelli, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Galileo Galilei i mnogi drugi?

Mnogi vrtovi do nedavno su bili zatvoreni za javnosti, ali su gradske vlasti prije nekoliko godina odlučile otvoriti ulaz za sve posjetitelji kako bi imali prilike uživati u veličanstvenoj arhitekturi i flori. Najveći od svih vrtova je Parco delle Cascine koji je nekada bio u vlasništvu slavne obitelji Medici.

Besplatne nedjelje u muzejima

U srpnju 2014. godine talijanska vlada donijela je uredbu kojom se omogućuje besplatan ulazak u sve muzeje prve nedjelje u mjesecu.

To je rijetka prilika da posjetite neke od najvećih svjetskih zbirki potpuno besplatno. Naša preporuka je da svakako posjetite gradski Arheološki muzej u kojem se nalazi postava drevnih etruščanskih i rimskih predmeta. Imajte na umu da vas očekuju velike gužve.

'Javna' umjetnost

Firenca je sama po sebi veliki muzej, i iako se mnoga blaga skrivaju u muzejskim zbirkama i kapelicama koje naplaćuju ulaz, diljem grada postoje trgovi i ulice na kojima se nalaze remek dijela slavnih majstora. Tako npr., na trgu Santa Maria Novella možete uživati u proučavanju slikovite fasade istoimene crkve, čiji je eksterijer primjer renesansnih proporcija i dizajna.

Kratka šetna prema Loggia dei Lanzi koja se nalazi na Piazzi della Signoria, koja skriva brončanu skulpturu iz 16. stoljeća koja prikazuje Perzeja koji drži glavu Meduze, a koju je izradio Benvenuto Cellini.

Jeftini smještaj

Villa Camerata nudi smještaj po cijeni već od 9,50 eura po noći za krevet, a nalazi se u prekrasnom parku koji je izgrađen u 15. stoljeću. Možete birati između privatnih ili zajedničkih soba ili pak kampirati u dvorištu hostela. Možete i izdvojiti 46 eura za polupansion za dvije osobe u hotelu Cross-Pollinate.

Ručak 's nogu'

Firentinske tržnice prepune su štandova koji nude raznoliku hranu koji jednostavno možete konzumirati u hodu i sve to za male novce. Svježa, sezonska i autentična toskanska hrana ono su po čemu su tržnice prepoznatljive.

No, ako baš želite sjediti dok jedete, onda svakako posjetite jedan od mnogobrojnih restorana u kojima kuhaju razni svjetski poznati kuhari.

>> 23 savjeta kako uštedjeti na putovanju!

'Religiozna' umjetnost

Vidjeti umjetnine u okruženju za koji su namijenjene i predviđene teško da ćete moći u muzejima. Stoga je za to najbolji način istraživanje crkvi i malih kapelica koje su prepune slika, kipova i freski koje su izradili slavni umjetnici.

Tako npr. u srednjevjekovnoj crkvi San Miniato al Monte možete uživati u pozlaćenom stropu i veličanstvenim staklenim muralima koji su izrađeni u 13. stoljeću.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju