Vrijeme je da krenemo put sjevera starog kontinenta, ali ovaj put nećemo pisati o ljepotama Švedske ili Norveške, već idemo put Finske!

Poznato vam je kako je Helsinki glavni grad, da se Finska naziva Zemljom Tisuću Jezera, ali ove činjenice vjerojatno prije nikad niste čuli. Stoga, krenimo u brzinsko upoznavanje ove sjeverne zemlje kroz sljedećih 15 činjenica!

1. Za malu zemlju s oko 5,5 milijuna stanovnika, Finci su zbilja izumili čuda. Monitor za praćenje rada srca, igrica Angry Birds, SMS i naravno, sauna, izumi su koji se itekako koriste diljem zemaljske kugle.

2. Mislite da Talijani ili Turci popiju najviše kave na svijetu? Ni blizu, naime, Finci godišnje konzumiraju 9,6 kilograma kave po glavi stanovnika, što odgovara mjeri od 2,5 šalice dnevno.

3. Plaćanje prometnih prekršaja u Finskoj regulirano je na poseban način. Naime, visina kazne ovisi o zaradi koju primate, pa je tako jednom prilikom jedan divljak za volanom platio kaznu oko 200 tisuća eura!

4. Ovdje je heavy – metal na cijeni. Children of Bodom, Nightwish i pobjednik Eurosonga prije par godina, Lordi neki su od najslavnijih bendova koji dolaze iz Finske. Više stanovnika Finske ima saunu u svojem domu nego automobil Više stanovnika Finske ima saunu u svojem domu nego automobil (Foto: Getty Images)

5. Ukupan broj stanovnika koji žive u zemlji je 5,5 milijuna. S obzirom na ogromnu površinu, Finska je najslabije naseljena zemlja Europske unije, s tek osamnaest stanovnika na kvadratni kilometar.

6. U Finskoj se posjedovanje saune definitivno ne smatra luksuzom, jer prema nekim pokazateljima u zemlji je više sauna nego automobila.

7. Jednom godišnje ovdje se održava Svjetsko prvenstvo u nošenju supruge! Prva nagrada? Koliko vam supruga ima kilograma, toliko ćete dobiti litara piva!

8. Na granici Švedske i Finske postoje golf tereni gdje se polovica rupa nalazi u jednoj zemlji, a polovica u drugoj.

9. Građani su ovdje vrlo ekološki osviješteni. Devet od deset plastičnih boca vraća se za recikliranje, a gotovo 100 posto staklenih doživi istu takvu sudbinu. Polarna svjetlost se često na sjeveru Finske Polarna svjetlost se često na sjeveru Finske (Foto: Getty Images)

10. Sjećate se naše priče o putovnicama koja otvaraju sva vrata? Finska putovnica otvara vam vrata 175 raznih zemalja, bez traženja ikakve vize!

11. Kad u Finskoj netko stekne doktorat, za nagradu dobiju cilindar i mač.

12. Prije šest godina, finski su vlastodršci pravo na brzi Internet proglasili temeljnim ljudskim pravom!

13. Sjećate se priče kako se IKEA ormari nazivaju po mjestima u Norveškoj, a sofe po mjestima u Švedskoj? E pa po mjestima u Finskoj se nazivaju stolovi i stolice.

14. Bacanje mobitela u dalj priznato je kao službeni sport u Finskoj.

15. Aparati za kockanje i zabavu ovdje su monopolizirani od strane neprofitabilne kompanije koja cijeli profit preusmjerava u dobrotvorne svrhe.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju