Uz još bogatiji program te želji za umrežavanjem proizvođača vina, vinskih stručnjaka, akademske zajednice, političke elite, novinara, distributera i ugostitelja, posebna pozornost posvetiti će se poslovnim posjetiteljima.
Dalmacija Wine Expo dolazi s najboljih položaja središnje Dalmacije. Birane, autohtone ideje fermentirale su prirodnim putem i šest godina odležavale u glavama mladih vinskih zaljubljenika, kako biste vi danas mogli uživati u jednom od najboljih vinskih festivala.
Dalmacija Wine Expo 2015. održati će se 24. i 25. travnja 2015. u Splitu u Hotel Radisson Blu te 01. i 02. svibnja 2015. u Makarskoj – Wine & Fun days.
Uz najtoplije preporuke, nadamo se da se vidimo na samom festivalu, kao i na brojnim radionicama o kojima se možete informirati upravo ovdje!
DALMACIJA WINE EXPO 2015.
Split 24. i 25. travnja – Radisson Blu (Put Trstenika 19, Split)
RADNO VRIJEME FESTIVALA
petak 11:00 – 19:00 sati
subota 12:00 – 20:00 sati
Cijena jednokratne ulaznice: 80 kn
Povratna kaucija za čaše: 50 kn
PROGRAM
PETAK 24.4.2015.
10h - 11h Wine Academy Croatia: "Što sve utječe na stil i kvalitetu vina s posebnim osvrtom na godinu berbe"
Opis radionice: U ovoj interaktivnoj radionici odgovaramo na pitanje zašto je važno isticati godine berbe na vinskoj listi? Polaznici će imati priliku slijepo kušati 6 uzoraka vina i detaljno ih analizirati uz pomoć WSET sistematskog pristupa kušanju.
Voditelj: Kruno Filipović, WSET Level 3
Cijena: Besplatno uz prethodnu rezervaciju
Mjesto održavanja: Hotel Radisson Blu
11h Svečano otvaranje VI. festivala Dalmacija Wine Expo 2015.
Pozdravni govor uglednika te svečano otvaranje centralnog festivala vina i hrane u Dalmaciji.
Mjesto održavanja: Predvorje Hotela Radisson Blu
12h – 14h „PERFECT MATCH“
Inovativno ocjenjivanje vina „Perfect Match“ izvrsno je prihvaćeno u vinskim krugovima, i ove će godine biti jedan od atraktivnijih događaja festivala u kojem će voditelji dalmatinskih restorana i predstavnici medija ocijeniti vina na temelju sparivanja s uobičajenom dalmatinskom gastro ponudom.
Mjesto održavanja: Hotel Radisson Blu
15h – 16h Potencijali top plavaca iz berbe 2012.
Voditelj: Saša Špiranec, vinski publicist
Opis radionice: Premijerno kušanje selekcije ponajboljih plavaca s cijenjenih položaja širom Dalmacije, poput Dingača ili Ivana Dolca, radi procjene kvalitete, stila i potencijala za odležavanje 2012. godišta. Vina su odabrana iz podruma Bura, G. Poljanić, Korta Katarina, Madirazza, Marlais, Rizman, Saints Hills, Senjković, Skaramuča, Stina, Tomić, Vuina, Vujnović, Zlatan Plenković.
Vina:
1. Kaštela, Vuina, Plavac mali, barrique 2012.
2. Brač, Senjković, Bosso 2012.
3. Brač, Stina, plavac mali, Majstor 2012.
4. Hvar, Vujnović, Ivan Dolac 2012.
5. Hvar, Tomić, Plavac mali, barrique 2012.
6. Hvar, Zlatan plavac Grand cru 2012.
7. Komarna, Rizman, Plavac mali 2012.
8. Komarna, Saints Hills, Sv. Roko 2012.
9. Pelješac, Madirazza, Dingač 2012.
10. Pelješac, Marlais, plavac mali, Škrapa 2012.
11. Pelješac, Skaramuča, Dingač 2012.
12. Pelješac, Saints Hills, Dingač 2012.
13. Pelješac, Korta Katarina, Plavac mali 2012.
14. Pelješac, Bura, Dingač 2012.
15. Pelješac, Goranko Poljanić, Dingač 2012.
Cijena: 125 kn
Mjesto održavanja: Hotel Radisson Blu
17h – 18h Vino i arhitektura, s čašom kroz vinsku arhitekturu
Voditelj: Nina Levičnik, arhitektica i sommelierka
Opis radionice: Utjecaj i izričaj vinske arhitekture na izgled i stil vina. Putovanje kroz povijest i sadašnjost vinske arhitekture s kušanjem odabranih vina iz proslavljenih podruma suvremenih vinskih arhitektura. Predavačica Nina Levičnik objedinjuje arhitektonsku i sommeliersku struku te nudi jedinstveni pogled na vino iz obje perspektive.
Vina: Popis će biti naknadno objavljen.
Cijena: 75 kn
Mjesto održavanja: Hotel Radisson Blu
20h „ZVIJEZDE KUHINJE“
6 vrhunskih chefova i 6 vrhunskih Splitskih restorana. Vrhunska gastronomija po prihvatljivim cijenama. Manifestacija koja je svake godine postigla izuzetan uspjeh i zadovoljstvo svih učesnika i posjetitelja.
Splitski Restorani i chefovi koji kuhaju:
Restoran Kadena - chef Braco Sanjin
Rezervacije na broj: 021 389 400
Restoran Adriatic Grašo - mladi tim kuhara restorana Adriatic Grašo
Rezervacije na broj: 021 398 560
Restoran Zrno Soli - chef Vinko Vice Marinkovic te chefovi Majda i Tomo, Marjan i Matej
Rezervacije na broj: 021 399 333
Restoran Hotela Radisson Blu - chef Tonči Puljić
Rezervacije na broj: 021 30 30 30
Restoran Bokeria - chefovi Ramon Ortigosa, Luciana Russo i Ivana Čuljak
Rezervacije na broj: 021 355 577
Restoran Paradigma - chef Ante Udovičić
Rezervacije na broj: 021 645 103
SUBOTA 25.4.2015.
13h – 14h Furešti u Dalmaciji
Voditelj: Morana Zibar, Lada Radin, Goran Zgrablić (Taste of Croatia)
Opis radionice: Radionica uzima neke od najpoznatijih i najraširenijih svjetskih sorti - kao što su chardonnay, merlot, grenache, cabernet sauvignon, syrah - i promatra kako su se udomaćile na različitim lokacijama u Dalmaciji. Što su dobile, što izgubile, kakav im je potencijal? Iako ozbiljna i edukativna, radionica je opuštena i lepršava poput kolektiva koji je vodi. Uz tajanstvenog fetivog furešta u akciji monitoringa, moguća su i druga iznenađenja.
Vina: Popis će biti naknadno objavljen.
Cijena: 75 kn
Mjesto održavanja: Hotel Radisson Blu
15h – 16h Vinska karta Srbije
Voditelj: Igor Luković, urednik magazina Vino i fino
Opis radionice: Retrospektivnom šetnjom kroz vinske regije Srbije i kušanjem vina od autohtonih i internacionalnih sorti s jakim pečatom podneblja u kojem se gaje, prikazat će se raznolikost i potencijali srpskih vina, osnovni stilovi i predstavit će se neke od najpoznatijih vinarija.
Vina:
Kovačević brut 2009. Fruška gora
Tri Morave 2013. Temet, Jagodinsko vinogorje
Graševina 2013. Molovin, Fruška gora - zapad
Pinot blanc 2013. Zvonko Bogdan, Subotica
Trijumf Gold 2012. Aleksandrović, Šumadija
Vrtlog 2013. Janko, Smederevo
Babaroga 2014. Bjelica, Fruška gora - istok
Kadarka Fantazija 2011. Tonković, Horgoš
Prokupac Ivanović 2012. Župa Aleksandrovačka
Sub Rosa 2008. Župa Aleksandrovačka
Probus Milanović 2012. Surduk
Matalj Kremen 2013. Negotin
Cijena: Besplatno uz prethodnu rezervaciju
Mjesto održavanja: Hotel Radisson Blu
17h – 18h Katalonija i Dalmacija, sličnosti i razlike
Voditelji: Miquel Hudin, Vinologue
Opis radionice: Porijeklom iz Kalifornije, Miquel je kasnih 90-tih započeo svoju vinarsku karijeru u vinariji oskarovca Francisa Forda Coppole, na povijesnom imanju Inglenook. U 2007. godini, nakon opsežnog putovanja po cijelom Balkanskom poluotoku pokrenuo je seriju turističkih vodiča Vinologue kojima je cilj učiniti vino svrhom turističkog putovanja. Trenutno boravi u Barceloni gdje piše za različite web stranice i publikacije, ocjenjuje vina i radi kao regionalni vinski konzultant. Na radionici će usporediti niz uspješnih vina Katalonije i Dalmacije te potražiti sličnosti i razlike između dviju povijesnih vinskih regija.
Vina: Popis će biti naknadno objavljen.
Cijena: 75,00 kn
Mjesto održavanja: Hotel Radisson Blu
Sve informacije potražite na službenim stranicama festivala.