Galerija Iranski sladoled - 4 1 Iranski sladoled - 5 1 Iranski sladoled - 2 1 Iranski sladoled - 1 1

U trendu Složenac od naribanih tikvica Najlakši recept Izvana hrskav, a iznutra mekan i sočan: Naribajte tikvice i napravite ovaj neodoljivi ljetni složenac Orebić - 1 Baza iz snova Gradić na Pelješcu s fasadama boje sunca što diše ritmom prošlih vremena Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima


Omiljeni ljetni desert mnogih proizvodi se već 2000 godina, a njegovi "izumitelji" navodno su Iranci. Ova zemlja tvrdi da je njihova tradicionalna slastica faloodeh preteča današnjeg sladoleda.

Iranski sladoled - 1 Iranski sladoled - 1 (Foto: Getty Images)

Faloodeh je desert sličan sorbetu, a proizvodi se od škroba te poluzamrznutog sirupa sa šećerom i ružinom vodicom, a neizostavan je sastojak led. Često se servira s mljevenim pistacijama i sokom od limete, a u iranskim slastičarnama i kafićima dolazi u nekoliko okusa: pistacija, šafran, ružina vodica ili med.

A kako se proizvodio prije 2000 godina kad nije bilo zamrzivača? Zahvaljujući građevini yakhchal, jednoj od najznačajnijih građevina u pustinjskoj arhitekturi Irana. Podzemni dio strukture uglavnom se koristio za skladištenje leda oko 400. godine prije nove ere. Prostor otporan na vrućine bio je pogodan za čuvanje leda tijekom čitave godine.

Yakhchal Yakhchal (Foto: Getty Images)

Dok je prije postupak pravljenja faloodeha bio naporan, danas je sve olakšano zahvaljujući modernoj tehnologiji koja i dandanas omogućava uživanje u toj staroj poslastici.