If je nekadašnji francuski otok-zatvor, koji mnogi i danas nazivaju europskim Alcatrazom. Riječ je o minijaturnom otoku koji se prostire na 0,03 četvorna kilometra u zaljevu koji je od stare luke u Marseilleu udaljen 3,5 kilometara, a kojim dominira tvrđava na tri kata.

Chateau d'If početkom 16. stoljeća dao je izgraditi francuski kralj Franjo I. kako bi zaštitio obalu od invazije, ali i sakrio novu flotu galija od znatiželjnih pogleda. Zbog utvrđenosti samog otoka, ali i nemilosrdnih morskih struja oko njega, If se pokazao idealnim mjestom za zatvor.

Od 1580. do 1871. godine ovdje su kazne služili neki od najopasnijih kriminalaca onog vremena, ali i vjerski te politički zatvorenici koji su se protivili aktualnoj vlasti. Bogati kriminalci mogli su podmititi čuvare da im dodijele vlastitu ćeliju, raskošna jela i druge pogodnosti. Siromasi su pak umirali od gladi i bolesti u tamnicama bez danjeg svjetla.

No Chateau d'If postao je planetarno popularan tek nakon što ga je Alexander Dumas spomenuo u svojem poznatom romanu Grof Monte Cristo iz 1844. godine. Iako protagonist Edmont Dantes uspješno pobjegne iz ovoga zatvora nakon 14 godina zatočenja, u stvarnosti nije zabilježen niti jedan uspješan slučaj bijega iz Chateau d'Ifa.

Velika popularnost romana pridonijela je i raspuštanju zatvora te otvaranju otoka za javnost još 1890. godine. Otad je postao velika turistička atrakcija koju posjećuju gosti iz cijelog svijeta. Iz Marseilla se može kupiti karta za brod koji vodi direktno na If.

Željezna tvrđava na vrhu brda koja je izgrađena kao zatvor, a danas privlači turiste Utvrda Lohagad - 16 Utvrda Lohagad - 15 Utvrda Lohagad - 14 +12 Utvrda Lohagad - 13

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju