Jeste li znali da se najveća ledena špilja na svijetu nalazi nedaleko od Hrvatske? Austrijski Eisriesenwelt ili u prijevodu Svijet ledenih divova smjestio se 40 kilometara južno od Salzburga, visoko u austrijskim Alpama. Špilja je otvorena samo od svibnja do kraja listopada, što ljeti može predstavljati pravi predah od visokih temperatura i vrućina.

Ledeni labirint dugačak 40-ak kilometara

Svijet ledenih divova ili Eisriesenwelt labirint je u špilji sveukupno dugačak 40-ak kilometara, no turisti mogu vidjeti samo prvi kilometar. Nalazi se unutar planine Hochkogel u Werfenu u Austriji, 40 kilometara južnije od Salzburga. Prve su se formacije počele raditi prije 100 milijuna godina, a rijeka Salzach povećala je pukotine nastale tektonskim pomicanjima, stvorila velike šupljine i na taj način velikim dijelom oblikovala Svijet ledenih divova. Najveća ledena špilja na svijetu nalazi se na 1600 metara nadmorske visine i do nje je moguće doći nakon vožnje žičarom i dvadesetominutnog hoda.

Nastajala tisućama godina

Najveća ledena špilja na svijetu Eisriesenwelt otkrivena je tek u 19. stoljeću. Zbog manjka interesa u istraživanje špilje te nedostupne lokacije, tek je 1879. Anton von Posselt-Czorich ušao sam 200 metara u ovu špilju i o tome napisao detaljan izvještaj. Nažalost, špilja je ubrzo opet zaboravljena te je tek Alexander von Mork, osnivač Istraživača špilja Salzburg, shvatio vrijednost Posseltovih dokumenata. On ju nastavio istraživati 1913. s kolegama, no tek su nakon Drugog svjetskog rata otkriveni neviđeni i brojni labirinti toga ledenog svijeta. Pedesetih godina 20. stoljeća postavljena je i žičara koja je omogućila posjetiteljima da se na strme dijelove popnu u samo nekoliko minuta.

Šetnja kroz ledenu čaroliju s fenjerima

Prije ulaska u špilju svaki posjetitelj dobije fenjer kojim osvjetljava put. Potrebno je naglasiti da se špilja beziznimno obilazi u društvu vodiča i da obilazak traje 70-ak minuta. Najveća ledena špilja na svijetu Svijet ledenih divova pravo je čudo prirode u kojem možete saznati i iz prve ruke svjedočiti raznovrsnim ledenima naslagama poput stalagmita, stalaktita, ledenim svodovima, vodopadima i glatkim zidovima.

Sve što trebate znati

S obzirom na to da put od žičare do ulaska u špilju traje oko 20 minuta pješice te na 134 metara visinske razlike koje je potrebno proći na niskim temperaturama, posjet špilji ne preporučuje se ljudima s otežanim hodanjem ili onima koji boluju od kardiovaskularnih bolesti. Mali posjetitelji ovise o odluci roditelja, no na službenoj internetskoj stranici napominju da iz dosadašnjeg iskustva ne preporučuju vođenje djece mlađe od 3-4 godine. Planirate li u Svijet ledenih divova ili Eisriesenwelt, u koje god ga godišnje doba posjećujete, obucite toplu i kvalitetnu odjeću i obujte isto takvu obuću. Tijekom srpnja i kolovoza, kada je vrhunac sezone za ledenu špilju, moguće je duže čekati na ulazu, što je potrebno imati na umu.

Sve informacije o špilji i o tome kako do nje doći potražite na službenoj stranici Eisriesenwelta.  

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju