Karlovačka županija obiluje mnogim srednjovjekovnim arhitektonskim kreacijama, a oni najljepši, dvorci, nalaze se gotovo na svakom koraku. Saznajte zašto su Stari grad Dubovac, Stari grad Ozalj i Frankopanski kaštel u Ogulinu ostaci povijesti koje je vrijedno posjetiti.



Stari grad Ozalj datira još iz 6., a vizuru dvorca poprima u 18. stoljeću. U vlasništvu je "Braće hrvatskog zmaja" i nalazi se na klisurama rijeke Kupe, kao i Stari grad Dubovac. Ono što će vas prvo oduševiti posjetite li ovu utvrdu srednjovjekovni je drveni most koji je sve do 1821. godine bio pomičan.

Ovo je i mjesto legendarnih priča, pa tako jedna od njih kaže da je Katarina Zrinski skočila u Kupu čuvši za smrt Petra Zrinskog, a Ozaljčani će vam rado ispričati priču o vjenčanju koje je trajalo sedam dana. Kad ste već tu, svakako posjetite Zavičajni muzej u kojem se nalazi ostavština Zrinskih i Frankopana i upustite se u potragu za mrežom tajnih podzemnih prolaza kojima se nekad moglo izaći iz grada. Naravno, ovo je još jedna od legendi, a dvorac možete posjetiti od ponedjeljka do nedjelje.




Stari grad Dubovac
nalazi se u Karlovcu nad rijekom Kupom. Ovaj renesansno - gotički kaštel sagrađen je u 13. stoljeću, a njime su vladale mnoge plemićke obitelji, među kojima se posebno ističu Frankopani, koji su zaslužni za današnji izgled ove utvrde.

Ime je dobio po hrastovoj šumi koja je nekad okruživala dvorac, a danas je poznata turistička atrakcija Karlovca. Tako ćete, posjetite li Dubovac, moći uživati u zadivljujućem pogledu na Kupu i cijeli grad, a poželite li upoznati umjetnost ovog kraja, obiđite stalnu izložbu te onu u najvišoj kuli na kojoj se nalazi i vidikovac.

Također, na Dubovcu se održavaju i Sajam vlastelinstva, Međunarodni etno & jazz festival, Ljeto na Dubovcu, Međunarodni viteški turnir i mnoge druge manifestacije. Sadržaja je mnogo, a odabir je na vama. Dvorac od utorka do subote možete posjetiti od 10 do 19 sati, a nedjeljom i ponedjeljkom od 14 do 19 sati.



Zaputite li se malo dalje, do ponora rijeke Dobre iznad Đulinog ponora, stići ćete do Frankopanskog kaštela u Ogulinu, koji datira još iz 1500. godine. Renesansnog je izgleda, a sastoji se od trokatne zgrade s kulama i kao takav služio je u vojne svrhe.

U sklopu tamošnjeg Zavičajnog muzeja možete istražiti arheološku i etnografsku, zatim zbirku starog oružja, planinarsko – alpinističku zbirku te izložbu akademskog slikara Stjepana Galetića.

Ogulin je i rodno mjesto Ivane Brlić – Mažuranić, autorice najljepših hrvatskih priča. Osim što u muzeju možete istražiti Ivaninu spomen – sobu, zaputite se i u Ivaninu kuću Bajke, jedinstven u svijetu multimedijalno – interaktivni centar gdje bajke postaju stvarnost, a u kojem uživaju i djeca i odrasli. Posjetite centar i upoznajte se s Regočom, Ribarom Palunkom, Bratacom Jaglencom, Jagorom, Nevom Nevičicom i ostalim likovima iz bajke i na trenutak budite dio nestvarnog svijeta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju