Oduvijek ste htjeli živjeti lagodni život u Italiji? Čini se kako je sad došla prilika za vaših pet minuta jer su talijanske vlasti odlučile pokloniti više od 100 dvoraca! Naravno, neće ih se poklanjati baš na lijepe oči, već postoje uvjeti koje morate ispuniti...

Talijanske vlasti odlučile su pokloniti ukupno 103 vrijedne građevine diljem zemlje ljudima koji bi ih trebali spasiti od toga da ubrzo postanu ruševine. Potencijalni vlasnici koji bi dobili dragocjene građevine na dar, moraju se obvezati kako će objekte i njihov okoliš transformirati i urediti na način da objekti potaknu turizam.

Prvenstveno, očekuje se kako će se trenutno zapušteni dvorci i vile prenamijeniti u hotele, restorane i luksuzne vile, tako da je ovo ujedno i izvrsna prilika za sve one koji imaju nešto novca i voljni su riskirati ulaganje u biznis koji može biti prava "zlatna koka".

Država se na ovaj potez odlučila jer ovako želi popularizirati i one manje razvikane regije i gradove. "Cilj je da se privatne i javne zgrade koje više nisu u upotrebi prenamjene u objekte za turiste, planinare i ljubitelje povijesti", izjavio je Roberto Reggio iz agencije za upravljanje državnom imovinom.

Građevine koje su se našle u ponudi širom su Italije, a mnoge su u udaljenim mjestima. Među njima je doslovno svašta: stare škole, kule, samostani, ali i dvorci s ogromnim imanjima. Primjerice, u blizini Rima možete aplicirati za dvorac Blera, koji je izgrađen u 11. stoljeću, a u njemu se još uvijek nalazi značajan broj srednjovjekovnih predmeta.

Kako bi postali vlasnikom dvorca potrebno je izraditi plan njegove obnove. U pravilu će oni, čiji se plan pokaže dobrim, dobiti pravo na korištenje u trajanju 9 godina, nakon čega će se, ukoliko sve bude u redu, licenca produžiti još na 9. Ipak, projekti koji se pokažu iznimno dobrima, zaslužit će licencu na čak 50 godina.
Aplicirati za građevine možete do 26. lipnja, a čak i da zakasnite, ne brinite puno, jer je najavljeno da će se kroz sljedeće dvije godine na ovaj način ponuditi još 200 objekata.

Ciao, ci vediamo in Italia!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju