Unutar visokih i jakih srednjevjekovnih zidina nalazi se jadan od najljepših obalnih gradova u Europi. Neki ga smatraju 'biserom Jadrana', a kruzeri ga svakodnevno posjećuju u sve većem broju.

Ovo je naš najveći turistički grad i poprilično je lako vidjeti zašto je to tako. Prolazak kroz velika kamena vrata, kroz zidine, daje vam dojam da ste se odjednom našli u nekom tematskom parku. Glatki mramorni podovi, fontane iz kojih teče voda, kafići poredani duž pješačke zone te lijepe crkve i kule čine samo maleni dio panorame ovog grada.

U starom dijelu grada nema automobila, uske uličice ispunjene su restoranima, trgovinama, starim kućama i mnoštvom prilika za savršenu fotografiju. Grad je građen tako da se ulice spajaju okomito jedna na drugu – sve je tako prekrasno u Dubrovniku. Noću grad poprima još spektakularniju vizuru kada se na nebu oslikaju zvijezde te se morate jako potruditi da sami sebe uvjerite da niste u nekom filmu.

Iako je Dubrovnik osnovan u sedmom, svoj vrhunac doživljava tek u razdoblju između 13. i 16. stoljeća. Arhitektura stilova gradnje pokazuje mješavinu srednjovjekovnog, gotičkog, renesansnog i baroknog stila.

Danas je Dubrovnik prepoznat kao kulisa za snimanje poznatih filmskih nastavaka i mnogih televizijskih serija, pa ni ne treba čuditi da postaje popularniji iz dana u dana, a broj posjetitelja samo raste.

Dubrovačke zidine

Rijetko koji grad može se pohvaliti s takvim kompleksom zidina kao što se to može pohvaliti Dubrovnik. Mnogobrojne tvrđave, gradska vrata i kameni zid koji se izdiže iznad obale doista pruža impresivan prizor koji rijetko koga ostavlja bez daha. Same zidine dugačke su 1940 metara, a današnji oblik dobile su o 13. stoljeću, mada su dogradnje trajale i stoljećima nakon toga. Zidine obuhvaćaju 16 kula i tri utvrde.

Zidine su danas ponosan svjedok vremena kada se za Dubrovačku Republiku moglo reći da je velesila na Sredozemnom moru. Sam popis imena koja su sudjelovala na gradnji zidina je i više nego impresivan, a svakako treba izdvojiti naše Juraja Dalmatinca i Paskoja Miličevića.

Da se prilikom gradnje ništa nije prepuštalo slučaju govori i činjenica da su zidine na pojedinim mjestima debljine i do 12 metara, a ponegdje samo metar i pol. Valjda su graditelji znali zbog čega na točno određenom mjestu tako mora biti. Kako su s morske strane zidine bile podignute na strmim klisurama s kopnene strane radili su se opkopi koji su otežavali osvajanje grada. Ti opkopi bili su premošćivani pokretnim mostovima, koji su se svake noći dizali i onemogućavali ulazak u grad.

Danas su Zidine simbol Dubrovnika i atrakcija koju nikako ne smijete propustiti. Povijesni značaj i ljepota te pogled koji se pruža na grad samo su dio doživljaja koji pružaju ove zidine.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju