Gledajući fotografije ovog mjesta, pitamo se je li Dolina Devet Sela možda najbolje čuvana kineska tajna. Smješten na jugozapadu Kine u provinciji Sečuan, ovaj 'skriveni' nacionalni parku poznat je i pod nazivom Jiuzhaigou dolina. Radi se o devet sela raspršenih uokolo prekrasne prirode.

U krajoliku koji vjerojatno ne biste povezali s Kinom, naviknuti na kadrove zgrada i ekspanzije gradova, pojavljuju se zelena, plava i ružičasta jezera, nevjerojatni vodopadi, jedinstvena divljina i čudesne planinske udoline.



Cijela dolina se prostire na više od sedamsto kilometara kvadratnih, a na popis Svjetske baštine UNESCO ju je stavio 1992. godine. Iako je popularno odredište domaćih turista, onima iz Europe i Amerike ovo područje gotovo je potpuno nepoznato. Naime, suviše je nepristupačno i udaljeno, dolasci su ograničeni, a i kineske vlasti pokušavaju što više zaštititi i očuvati ovaj dragulj prirode.

Povijest ovih devet sela počinje još u 14. stoljeću kad su ga naselili prvi stanovnici, a sljedećih 6. stoljeća bilo je netaknuto. Tek je 1972. jedan šumar slučajno naišao na ovaj kraj, a od tad se malo po malo počelo otvarati za turističke posjete. Krajolik se često uspoređuje s Alpama u Švicarskoj, a u koje god doba godine da posjetite Dolinu nije važno, jer ljepota koju skriva ova dolina vrijedna je pažnje svih dvanaest mjeseci.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju