Gledajući fotografije ovog mjesta, pitamo se je li Dolina Devet Sela možda najbolje čuvana kineska tajna. Smješten na jugozapadu Kine u provinciji Sečuan, ovaj 'skriveni' nacionalni parku poznat je i pod nazivom Jiuzhaigou dolina. Radi se o devet sela raspršenih uokolo prekrasne prirode.

U krajoliku koji vjerojatno ne biste povezali s Kinom, naviknuti na kadrove zgrada i ekspanzije gradova, pojavljuju se zelena, plava i ružičasta jezera, nevjerojatni vodopadi, jedinstvena divljina i čudesne planinske udoline.Cijela dolina se prostire na više od sedamsto kilometara kvadratnih, a na popis Svjetske baštine UNESCO ju je stavio 1992. godine. Iako je popularno odredište domaćih turista, onima iz Europe i Amerike ovo područje gotovo je potpuno nepoznato. Naime, suviše je nepristupačno i udaljeno, dolasci su ograničeni, a i kineske vlasti pokušavaju što više zaštititi i očuvati ovaj dragulj prirode.

Povijest ovih devet sela počinje još u 14. stoljeću kad su ga naselili prvi stanovnici, a sljedećih 6. stoljeća bilo je netaknuto. Tek je 1972. jedan šumar slučajno naišao na ovaj kraj, a od tad se malo po malo počelo otvarati za turističke posjete. Krajolik se često uspoređuje s Alpama u Švicarskoj, a u koje god doba godine da posjetite Dolinu nije važno, jer ljepota koju skriva ova dolina vrijedna je pažnje svih dvanaest mjeseci.