Oznaka “Istarska kvaliteta“ dodjeljuje se od 2006. godine za vina proizvedena od grožđa sorte Malvazija istarska. Od ove godine dodjelom oznake IQ i za vino teran želi se dati dodatni podstrek zaštiti, unaprjeđenju i očuvanju ove autohtone istarske sorte.


Prema Pravilniku o dodjeli oznake “Istarska kvaliteta” za vino Teran, oznaka je prvenstveno namijenjena označavanju vina visoke kvalitete proizvedenih od grožđa sorte teran kao i poticanju razvoja proizvodnje tog autohtonog vina, podizanju razine njegove kvalitete i proizvodnih tehnologija, te promociji i prodaji Terana na domaćem i svjetskom tržištu. Ona jamči aktivan sustav nadzora od samog početka u vinogradu, preko podruma do gotovog proizvoda, te na taj način potrošaču pruža proizvod kvalitete više od one propisane zakonom.

Prvi dobitnici IQ oznake za vino Teran, berbe 2011., su vinari: Benvenuti, Bertoša, Cossetto, Cattunar, Dešković, Geržinić, Marijan Arman, Rossi, Tomaz i Zigante.

Priznanja vinarima u Poreču dodijelio je župan Istarske županije Valter Flego koji se zahvalio vinarima na radu i trudu riječima - Mi nećemo odustati, jer teran je Istrijan, a Istrijan je uporan. Vino pripada teritoriju, a ne državama!



Pomoćnica ministra poljoprivrede, Zvjezdana Blažić
u svome se govoru osvrnula na problematiku vezanu uz naziv Teran te dodala kako Europska Komisija može tu odluku revidirati do kraja 2014. godine.

– Apeliram još jednom na naše kolege u Sloveniji da pokažu znak dobre volje da ovaj problem riješimo bez sudova. Nije to u istarskom duhu, rekao je na kraju predsjednik udruge Vinistra, Ivica Matošević.

Mi iz punkufer.hr-a ćemo samo mudro zaključiti – teran je zakon, živili Istrijani!


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju