U utrku, u kojoj se proglašavaju pobjednici, ali to nije najbitnije, je uklopljen i kviz - na kontrolnim točkama (vinarije, vinogradi, vinski barovi...) potrebno je pokazati određeno enogastro znanje. Naravno, vrlo općenito – zadaci su prilagođeni svima. Točnost odgovora utječe na krajnji plasman, ali glavni ciljevi ove utrke su dobra zabava i edukacija.
Nakon prošle godine, kada su održane prve dvije Ciklo G.E.T. utrke, u Međimurju i Hrvatskom zagorju, ove godine počinje se s nekoliko utrka u Dalmaciji. Prva je 31.5. u carstvu plavca malog. Naravno, vozi se po Pelješcu - kroz Kunu Pelješku, Potomje i naravno da će biciklisti, barem malo, poviriti na Dingač. Obići će nekoliko peljeških vinskih podruma, a nakon same utrke, trebat će pripaziti kod druženja s pelješkim vinarima, jer već sutradan, 01.6. utrka se seli u kraljevinu najboljeg bijelog dalmatinskog vina. Naravno, riječ je o Pošipu - u Smokvici.
Tura nas vodi kroz smokvičke vinograde, a između ostalog posjetit će se i spomenik pošipu. G.E.T. Tour posjećuje najveći vinski podrum Hrvatske. U sklopu festivala Vinski podrum vozit će se, ovaj puta, gradska Ciklo G.E.T. utrka. Start i cilj su, naravno, u Dioklecijanovoj palači, a obilazimo odlične splitske restorane. Nakon utrke družimo se, naravno, na festivalu Vinski podrum. Turneja u Dalmaciji završava 5.7. kada se vozi po zadarskom zaleđu, točnije od Biograda na moru do Benkovca, u sklopu benkovačke Bukare.
Sve informacije i prijavnice možete naći na www.get4u/ciklo!
Ciklo G.E.T. Tour
Opis
• Biciklističke utrke na lokalnim trasama pojedinih regija, namijenjene turistima, ali i biciklističkim amaterima i profesionalcima.
Cilj
• Širenje i popularizacija cikloturizma u pojedinim regijama Hrvatske
• Osposobljavanje turističkih djelatnika regije da kroz ovakav projekt što bolje shvate potrebe cikloturista i na koji način ovakvoj vrsti turista prezentirati svoju regiju.
• Prezentacija eno i gastro turizma svake pojedine hrvatske regije.
Razlog
• Cikloturizam je u velikoj ekspanziji i postoji potreba da se takvim turistima ponudi nešto novo, osim samih staza.
• Cikloturisti tragaju za novim turističkim destinacijama i uživaju u svakom ponuđenom doživljaju te se uvijek rado vraćaju u destinacije na kojima su sve njihove potrebe bile zadovoljene.
• Koristi od razvoja cikloturizma su dalekosežne, a ono što je sigurno, ima dugoročne pozitivne ekonomske efekte koji bi umnogome doprinijeli oživljavanju ruralnih sredina i zadržavanju mladih na selima.
• Ciklo G.E.T. Tour bi trebao biti inicijalni dodir cikloturista s pojedinim regijama, a tendencija Ciklo jest da postane međunarodna utrka, što bi garantiralo još veći broj turista.
Organizatori
• Udruga za kulturu stola G.E.T.
• Suorganizatori:
o Turističke zajednice županija i gradova
o Lokalni biciklistički klubovi
o Lokalne udruge vinara i proizvođača hrane
Tijek utrke
Prijave
• Natjecatelji se prijavljuju za utrku kao ekipa i/ili kao pojedinci.
• Ekipa se registrira prilikom prijave natjecatelja, a sastoji se od četiri člana od kojih je barem jedan član suprotnog spola.
• Svaki natjecatelj ispunjava prijavnicu i plaća kotizaciju.
• Za utrku se, kao pojedinci, mogu prijaviti sve punoljetne osobe.
• Maloljetne osobe mogu nastupati samo unutar ekipe, uz pratnju roditelja/ staratelja (ili drugog punoljetnog člana obitelji, uz pismeno odobrenje roditelja/ staratelja) te u nikojem slučaju ne smiju konzumirati alkohol.
• Svaki natjecatelj dobiva akreditaciju s osobnim podacima i istaknutim brojem, kartu trase i knjižicu u koju se upisuju potvrde s kontrolnih točki.
• Ekipa prilikom prijave za svaki pojedini zadatak delegira člana čiji će se rezultati uvažiti.
Kontrolne točke
• Kontrolnih točaka treba biti minimalno tri. Gornje granice nema (ovisi o dogovoru i trasi).
• Na pojedinoj kontrolnoj točki svaki natjecatelj dobiva žig-potvrdu.
• Zadaci trebaju sadržavati pitanja iz poznavanja destinacije i enogastronomije.
• Za točno riješeni zadatak stavlja se zeleni žig, za netočno crveni.
• Na svim kontrolnim točkama treba osigurati vodu i voće za natjecatelje, u dovoljnoj količini prema broju prijava.
• Na kontrolnim točkama možemo postaviti i takozvane „zamke“. U suradnji s organizatorom, lokalni proizvođači moći će postaviti štandove na kojima mogu prodavati svoje proizvode po povoljnim cijenama - i dapače, poanta jeste da natjecatelja zadrže što dulje.
Trajanje utrke
• Vremenski neograničeno. Preporuka je da duljina trase ne bude dulja od 50km, s obzirom na to da želimo prvenstveno turistički događaj.
Start i cilj
• Start i cilj ne trebaju biti na istom mjestu.
• Startno mjesto treba imati dovoljno prostora za parkiranje automobila natjecatelja, ili treba osigurati prijevoz natjecatelja i bicikala od mjesta okupljanja do mjesta starta.
Računanje vremena
• Start je masovan, u unaprijed dogovoreno vrijeme
• Na cilju će se bilježiti vrijeme dolaska pojedinog natjecatelja.
• Natjecatelj predaje knjižicu u koju se dopisuje vrijeme dolaska na cilj. Od tog vremena se oduzima 5 minuta za svaki zeleni, a dodaje 5 minuta za svaki crveni žig.
- npr. ako je stigao u 15:15 i ima tri zelena žiga, piše se kao da je stigao u 15:00. Također, ako ima tri crvena, piše 15:30
Proglašenje pobjednika
• Dodjela nagrada najboljima bi se trebala održati nakon natjecanja u sklopu sajma, koncerta, ili slično, organiziranog za natjecatelje i lokalno stanovništvo