Ovim, za Zelenu akciju novim formatom pokušava se širu publiku upoznati s problemima u zaštiti okoliša i održivom razvoju, kako bismo svi postali svjesniji svoje pozicije u svijetu te osobne odgovornosti prema okolišu u kojem živimo. Večernjim besplatnim projekcijama bit će prikazani filmovi Istina o mesu, Otrovna vatra, Glasovi katranskog pijeska, Sjemenke suvereniteta, Projekt Source i Više od med, prenosi portal Dokukino.

Filmovi koje možete pogledati su sljedeći:

Otrovna vatra/Poison Fire (29')
Režija: Lars Johansson
Film dokumentira borbu aktivista i aktivistkinja Friends of the Earth Nigerije protiv Shellovog crpljenja nafte iz delte Nigera. Kroz priču o njihovoj borbi, film suočava gledatelje s tamnom stranom multinacionalnih korporacija koje, daleko od očiju razvijenog svijeta koji kupuje njihove proizvode, ne prežu čak ni od ubijanja onih koji se bore za očuvanje svojih staništa.

Glasovi katranskog pijeska/Blockadia Rising: Voices of the Tar Sands (53')
Režija: Garret Graham
Borba stanovnika američkih država Texasa i Oklahome protiv kontroverznog KXL Transkanadskog naftovoda koji bi kroz SAD provodio naftu od tzv. katranskog pijeska – produkta izrazito devastirajuće metode vađenja nafte koja se počela koristiti u Kanadi, a koja ostavlja svaki krajolik trajno uništen. Film pokazuje kolika može biti snaga lokalnog otpora devastaciji i snaga borbe za ljudsko pravo na zdravlje i zdrav okoliš.

Više od meda/More Than Honey (95')
Režija: Markus Imhoof
Ako ste ikad ubili pčelu koja je zujala oko vas, nakon ovog filma ćete u sljedećoj prilici dvaput razmisliti o tome. Film ilustrira odnos čovjeka i pčele, tj. čovjeka i prirode, ispitujući funkciju pčela u prirodi i našem životu te sagledavajući stvarne posljedice trenutnog odnosa društva prema pčelama i prirodi za našu budućnost. Garantiramo da ćete nakon gledanja filma ove male kukce doživljavati na drugačiji način!

Sjemenke suvereniteta/Seeds of Sovereignty ('36)
Režija: Jess Phillimore
U svijetu gdje GMO korporacije poput Monsanta pokušavaju patentirati gene i sjemenje, uspostavljajući tako svoju kontrolu i utjecaj nad svim aspektima naše prehrane do te mjere da više nemamo izbora što ni kako jedemo, afričke su se zajednice udružile u pokušaju povratka dijela svoje kontrole, svog prehrambenog suvereniteta, vraćajući se originalnom, prirodnom sjemenju koje same uzgajaju i dijele.

Projekt Source/The Source Project (35')
Režija: Jason Taylor
Jason Taylor je bio profesionalni fotograf i snimatelj u komercijalnom sektoru dok nije shvatio da je to što radi dio problema u svijetu te da je sve oko njega zapravo – kontrolirano siromaštvo. Nakon te spoznaje posvetio se aktivističkom filmu te svojim vrhunskim vizualnim izričajem vrlo živopisno približio javnosti problem GMO u malim poljoprivrednim zajednicama u Indiji, gdje je kroz ljudske priče pokazao što zbilja znači siromaštvo. The Source Project je kontinuirani projekt koji obuhvaća više kratkih filmova, a od kojih ćemo ovdje prikazati jednu selekciju.

Istina o mesu/Meat the Truth (72')
Režija: Karen Soeters
Ljubitelje mesa koji misle da je teško preživjeti jedan dan bez njega, ali i sve ostale, ovaj će film upoznati s užasnim procesom proizvodnje mesa i time kako svakodnevna konzumacija mesa doprinosi globalnom zatopljenju na sličan način kao i svakodnevna vožnja automobilom. Ovaj visokoprofilni film veže se uz druge, ranije filmove o klimatskim promjenama te nas podsjeća na to koliko moći zapravo leži u našim vlastitim rukama, a time i u našoj odgovornosti.

ULAZ JE BESPLATAN!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju