Kako će lijepo biti živjeti u veličanstvenih sto 2030. godine! Naime, te godine je postavljen cilj prema kojem bi 100 europskih gradova postali karbonski neutralnima. Možemo samo reći – ostvarilo se, posebno jer se među odabranim gradovima našao i jedan u Lijepoj Našoj!

Širom svijeta čak 55 posto ljudi živi u gradovima – što znači kako urbana područja treba učiniti zelenijim i održivijim mjestima za život. To je naime, promjena potrebna svijetu kako bismo izbjegli najgore klimatske scenarije.

No kako ćete smanjiti emisiju kad se radi o tako velikom broju ljudi? Pa, valja misliti "veliko". Zbilja veliko. A čini se kako Europska unija, u ovom slučaju radi upravo to.

Europska komisija nedavno je objavila cilj prema kojem 100 europskih gradova trebaju postati ugljično neutralni do 2030., što znači kako će smanjiti ogromnu količinu ugljičnog dioksida koju ispuštaju.

Cilj je ambiciozan, no samo takvi ciljevi pomoći će nam u sprječavanju klimatske apokalipse. Čak 377 gradova diljem unije prijavilo se za sudjelovanje, a 100 ih je na kraju odabrano. Gradovi su raspoređeni u svim državama članicama EU, a hrvatski predstavnik je – Zagreb.

Time postaje jasno kako dobar dio gradova nije malen. Popis uključuje mnoštvo najvećih metropola kontinenta, uključujući 12 glavnih gradova, od Pariza i Madrida do Dublina i Amsterdama. Prilično impresivno, ha?

Cijelu listu gradova možete pronaći na sljedećem linku a mi se već sada veselimo još zelenijoj Europi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju