Talijanski termalni izvori na fotografijama izgledaju kao rajske terase s azurnom vodom obavijeni „oblacima“ od pare s pogledom na krošnje drveća i zelenilo prirode. Mineralne vode hoteli su iskoristili kao bazu lječilišnog turizma, izgradili oko njih svoje komplekse, pa se nerijetko može pronaći smještaj s bazenima, saunama i masažama. No uživati se može i „na divljaka“.

Jedan od takvih primjera koji ima jednu i drugu varijantu jest Cascate del Mulino (Saturnia). Mjesto koje izgleda toliko božanstveno na fotografijama da mnogima koji dolaze u Toskanu nije teško potegnuti prema jugu kako bi ga vidjeli uživo. Ulaz je besplatan, kao i parking.

Oni koji istraže kamo idu, pripreme se na visoke temperature vode i miris sumpora koji sugerira da činite nešto zdravo za svoje tijelo. Želite li ljekovite izvore posjetiti ljeti, ponesite sa sobom dovoljno vode kako ne biste dehidrirali od vode zagrijane na 37 °C i snažnog sunca bez hlada.

Ne želite li se kuhati, Saturniju posjetite u proljeće ili jesen. Tko ne voli gužve, dolazi ranije ujutro, prije devet sati ili u kasno popodne.

Na slikama se ne vidi određena doza prljavštine koju neki posjetitelji zamjeraju. Psi koji ostavljaju „bombice“ za sobom, kao i ostaci hrane, a ponegdje i razbijeno staklo nije neuobičajeno, stoga valja paziti gdje stajete i ponijeti obuću koja se ne kliže.

Veliki "ali" odnosi se na prag tolerancije za životinjice u prirodi. Pripremite se za  crvene crviće koji su posvuda u vodi. Potpuno su bezopasni, no ako se brinete da pokojeg ne „ponesete kući“, možete se i otuširati za nekoliko eura. 

Destinacije Putovanja Reklama vs. realnost: Trikovi kojima agencije varaju putnike

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju