Chefa Krunu Majcena sam upoznao kad sam se zaljubio u njegove štrukle dok je još radio u zagrebačkom restaurantu Muzej. Put ga je odnio na Šipan gdje je vodio kuhinju Radisson Blua, da bi konačno krenuo u veliku avanturu – restoran u Voloskom. Nakon što je Le Mandrać zatvorio svoja vrata, iskrsnulo je mjesto za mladog, poduzetnog i maštovitog kuhara koji može prepoznati što mu gost u biti želi jesti, pa tako filozofija Divana nije ni riblji, niti mesni, niti samo talijanski restoran. Divan je od svega pomalo, a obzirom kako Kruno barata u svim stilovima, jedva sam čekao da to isprobam i na vlastitoj koži.


Za početak, umjesto žestice smo dobili ledeni čaj Manuel, dakle, pravi čaj bez sladila u koji se stavi tona leda i mrvica meda te hrpa limuna. Sjajno osvježenje smo prekinuli tek pokojim Tomislavom, koji me nekako vraća u mladost i tulumarenje po plažama i klubovima. Vinska lista je sasvim korektna, ali danas nije bio takav dan. Ali je bio dan od hobotnice.


Lako je uloviti hobotnicu, pa i očistiti je, ali pogoditi pravi omjer rikole, Grane Padano i maslinjaka za kompletan carpaccio – e, to je već umjetnost. Kad čovjek pomisli da mu je žao što se davi u krakovima jednog milog glavonošca, sumnju odmah otklonimo pomisli da bi i ona nas pojela da joj zalutamo na dno mora. Dakle, ubijanje, divota...


Plan „B“ je glasio filet brancina s blitvom, klasika da nije u pitanju Kruno, koji nasmiješen primjećuje „Znam tvoju sklonost prema hedonizmu, pa sam ti ribicu malo napunio s pršutom i kozicama.“ Trebalo je slikati izraz lica tog trena i nakon kušanja... Brancin i kozice zvuči preagresivno i pretjerano, ali vjerujte – nije. Pršut ipak mrvicu nadvlada okus ribe, ali svejedno – svaka čast. Crno pivo i punjena riba? O, da – ulovi se za onu slanoću pršuta, koliko god to blasfemično zvučalo...


Kad sam shvatio da sam savršeno pun, i da mi se opet kupa, na stol dolazi 600-gramski rib eye kojem se ne može reći ne i počinje bitka s mesom i najslađim dijelom oko kostiju. Zrelo, ne predugo odležano meso, tikvice i cherry rajčice kao prilog uz domaći, svježe pečen kruh. Bakanalije, što reći, osim da sam izgubio svaku volju da se odšećem do mora, i još uživao u Panna Cotti prelivenoj čokoladom i posutom domaćim bademima. I još ledenog čaja...


Dakle, Divan je stvarno divan ako se želite dobro i kombinirano najesti, ležerno ručati, romantično večerati za ne prevelik novac. A ima i svoj parking. Vrhunska usluga i malen ali raznolik izbor jela, pogled koji ti ne dopušta da se makneš, prozračna terasica za vrhunsku kavu i putni ledeni čaj - sve je to više nego dobra pozivnica za posjet Voloskom.


Divan ne pretendira na elitu elite, već na business klasu, jer ovdje ima svega za svakoga – on je u biti novi mladi pastuh koji kreće u dokazivanje. Zaboravite na falše priobalne pizzerije i špageterije - tu se njoki, kolači i sve što treba radi na licu mjesta. Nama su se dokazali, iako u ponudi nema štrukli. Šalio sam se, naravno, ali možda ih stave na meni u jesen - pogled će i dalje biti savršen...


Kavana i restaurant Divan
Črnikovica 9
Opatija, Hrvatska
Rezervacije na tel. +385 95 904 8635

Facebook stranica
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju