Najviši dimnjak u Europi u Termocentrali u slovenskom Trbovlju u posljednjih je godinu dana postao popularan među ovisnicima o adrenalinu i ljubiteljima visina. Naime, prije dvije godine ova Termocentrala ušla je u postupak likvidacije jer njena proizvodnja, 6 posto slovenske električne energije, nije bila ekonomična.

Kako Termocentralu nisu uspjelu prodati, postojale su brojne opcije što s gorostasom od dimnjaka koji je prestankom proizvodnje postao nepotreban. Dok je Termocentrala radila, on je emisije štetnih plinova odnosio visoko u zrak.

Dok se razmišljalo o njegovom rušenju, bile su i ideje da dimnjak visok 362 metra ostane stajati i privlačiti turiste, osobito one koji vole adrenalinske aktivnosti, što penjanje na ovaj dimnjak sigurno predstavlja.

Zasad je mamac onih željnih akcije, pa tako povremeno na Youtubeu iskoče video uratci hoda po rubu, akrobacija na vrhu dimnjaka i sličnog. Dok god dimnjak ne bude u upotrebi, to će biti moguće, ukoliko se ne ostvare prijedlozi da se dimnjak iskoristi u kotlovnicu u kojoj bi se, umjesto ugljena koristila biomasa kao gorivo.

Dimnjak je izgrađen 1976., a nalazi se u mjestu Trbovlje, 50 kilometara istočno od Ljubljane, u pokrajini Gorenjsko. Kada je izgrađen predstavljao je pravo građevinsko čudo, a napravljen je tako i da je otporan na izuzetno snažne potrese.

Ovaj dimnjak 5. je najviši na svijetu, a na prvom mjestu je dimnjak u sklopu elektrane GRES 2 u Kazahstanu, a čija je visina čak 419,7 metara.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju