Plaža Patara
Ova plaža nalazi se u blizini grada Patara na samoj turskoj rivijeri. Ovo je jedna od najdužih plaža na Mediteranu, a proteže se na fascinantnih 18 kilometara. Vrlo je popularna među turistima, a u njezinoj blizini nalazi se nekoliko arheoloških nalazišta, na kojima možete snimiti fantastične fotografije i upiti dašak turske povijesti. 

Amfiteatar Aspendos
Ovaj amfiteatar nalazi se u gradu Serik u turskoj pokrajini Antaliji i jedan je od najočuvanijih amfiteatara u ovoj zemlji. Izgrađen je za vrijeme rimskog vladara Markusa Aurelija 155 godine poslije Krista. Danas služi kao pozornica te može primiti oko 20.000 posjetitelja.

Dvorac Bodrum
Ovo mjesto nikako ne smijete zaobići otputujete li u Tursku. U dvorcu koji su sagradili Križari u 15. stoljeću danas je smješten Arheološki muzej i u njemu se nalazi nekoliko savršeno očuvanih brodova iz različitih doba. 


Planina Nemrut
Ova planina visoka 2134 metra nalazi se u jugoistočnom dijelu Turske. Poznata je po grobnici koja se nalazi na njoj i datira iz 1. godine prije Krista. U njoj se nalaze statue visoke devet do deset metara koje predstavljaju grčka i armenska božanstva.


Ölüdeniz
Ölüdeniz, nalik na neku razglednicu iz Tajlanda, popularna je destinacija koja se nalazi na jugozapadnoj obali Turske. Iako je vrlo često posjećena, ima mnogo izoliranih plaža koje oplahuje prekrasno tirkizno more. Inače je raj za surfere te one koji ih vole samo gledati i svoj odmor provesti uživajući u jednom od mnogih luksuznih hotela i restorana na plaži.

Plava džamija
Sa svojih šest minareta i prekrasnom arhitekturom, Plava džamija inspirira svakoga tko joj se približi. Sagrađena je 1616. godine, naravno, u Istanbulu. Unutrašnjost džamije popločena je s 20.000 plavih pločica, zbog čega je i dobila svoj naziv.

Celsusova knjižnica
Ako ikada posjetite Selcuk, onda morate i ovu knjižnicu. Ovaj drevni spomenik sagrađen je u spomen na Julija Celsusa, rimskog senatora iz 125. godine poslije Krista. Izgrađena je kako bi se u njoj smjestilo 12.000 svezaka, ali i senatorova grobnica.

Bajkoviti dimnjaci
Ne, ne radi se o dimnjacima, nego o planinskom predjelu koji izgleda kao da ste došli na površinu mjeseca. Ove prirodne stijene smještene su na vulkanskom području i dom su jedinstvenoj povijesnoj baštini. Bajkoviti dimnjaci su nastali uz pomoć vode koja je erodirala ove stijene. Danas se nalaze na UNESCO-ovoj listi svjetske baštine.

Palača Dolombahçe
Turci su stvarno znali kako prikazati svoju grandioznost, i sve to kroz arhitekturu. Ova palača nalazi se u Bešiktašu, koji je dio Istanbula. Sagrađena je 1856. godine za vrijeme Osmanskog carstva, a prvo je služila kao polazišna točka za mornaricu. Palača ima 285 soba i 43 salona, a u njoj se nalazi najveći kristalni luster u Europi.

Aja Sofija
Sagrađena je 537. godine poslije Krista i gotovo 900 godina bila je kršćanska crkva. Nakon toga su joj dodani minareti i pretvorena je u središnju džamiju, što je i bila sve do izgradnje veličanstvene Plave džamije. Danas je Aja Sofija muzej u koji hrle turisti sa svih strana svijeta.

Od ovih pustolovina po Turskoj čovjek ogladni, a njihovi kebab (mesni) specijaliteti još su jedna posebnost ove zemlje koju nikako ne smijete propustiti. 

Ako ste ljubitelj roštilja, isprobajte izgara kebab, turske mesne specijalitete s roštilja koje će vas okusima prebaciti u tu zemlju na dva kontinenta. Za sve namirnice ne morate se razbacati po Aziji i Europi, već samo skoknuti do obližnjeg Lidla

 

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Lidl po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju