Nakon više od tri mjeseca od zatvaranja tzv. Balkanske rute stotine izbjeglica ostalo je zatečeno na tom području, s potpuno ili djelomično ograničenim kretanjem, a velikom broju onemogućeni su postupci potrage za međunarodnom zaštitom te postupci spajanja obitelji.

Kako bi pokazali da je žica na granici postavljena s ciljem zaustavljanja ljudi, od prvog dana služi razdvajanju i dodatnoj militarizaciji društva, grupa aktivista iz Slovenije i Hrvatske organiziraju festival protiv restriktivnih migracijskih politika

Defencing festival održat će se na hrvatsko-slovenskoj granici u Kumrovcu i Bistrici ob Sotli od petka, 24. lipnja, do nedjelje, 26. lipnja.

Sa svake strane granice bit će organiziran kamp u kojem će kroz tri dana biti održane različite radionice, diskusije, koncerti, sportske aktivnosti, kulinarska okupljanja. Detaljan program dostupan je na Facebook stranici Defencing festivala.

Centralni događaj festivala 'Piknik prijateljstva' bit će održan u subotu, 25. lipnja od 20:55 sati na mostu u Risvici koji za lokalno stanovništvo predstavlja mjesto susreta i gdje se tradicionalno već 11 godina stanovnici s obje strane granice okupljaju kako bi se družili, bez obzira na granice i trenutno postavljenu žicu.

Cilj je i ovaj vikend oživjeti tu tradiciju, zajedno s hrvatskim i slovenskim lokalnim stanovništvom, tražiteljima azila i azilantima te aktivistima i volonterima koji već mjesecima pružaju podršku izbjeglicama. Na tom mostu nakon ramazanskog posta u 20:55 sati održat će se večera Okusa doma i kolektiva Hrana, a ne oružje, performans Zagreb Light Brigade-a, čitanje prosvjednih poruka te puštanje zmajeva

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju