Pjenušac vinarije Tomac, s obronka Plešivice, uvršten je na vrlo utjecajnu listu 75 zvjezdanih vina 2016. godine. Obitelj Tomac, među prvima je u Hrvatskoj krenula u proizvodnju pjenušaca, koji su danas jedni od najcjenjenijih na domaćem tržištu.

 

A photo posted by pret a wine (@pretawinehr) on


Urednici magazina Decanter odabrali su Amfora pjenušac, dobiven od vina fermentiranog i maceriranog u tradicionalnim, glinenim amforama, kao jedan od najzanimljivijih koje su probali u 2016. Veliko je to priznanje vinariji Tomac, ali i cijelom Plešivičkom vinogorju, koje se vrlo često uspoređuje s mnogo priznatijim svjetskim pjenušavim apelacijama, poput francuske Champagne ili talijanske Franciacorte. Neki od najboljih hrvatskih pjenušavih vina dolaze upravo s obronaka Plešivice, a sada to potvrđuje i jedno od cjenjenijih svjetskih priznanja.

 

A photo posted by Tomac vinarstvo (@tomacwinery) on


Tomac Amfora pjenušac, senzacija je s Plešivice, dobiva se od 50 posto Chardonnaya te 50 posto tradicionalnih plešivičkih sorti. Posebnost ovog vina je u fermentaciji u glinenim amforama, nakon čega vino još dozrijeva u velikim drvenim bačvama. Cijeli proces osigurava pjenušavoj Amfori potpuno specifične arome i okuse. Dobiven tradicionalnom metodom, druge fermentacije u boci, poput najboljih svjetskih šampanjaca, Amfora je specifična po jantarnoj, oranž boji zbog produžene maceracije. Bogatog okusa, Amfora pjenušac ima arome jesenjeg voća, karamele, naranče s vrlo živahnim kiselinama i bogatim tijelom.

U usporedbi s mnogo popularnijim i skupljim šampanjcima, 275 kuna za bocu jednog od najzanimljivijih vina svijeta doima se poput prave kupnje.

Još priča o vinima i više pronađite na Martininom blogu Pret-a-Wine, Instagram profilu ili na Facebook stranici.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju