U trendu Leanne Abeyance NOĆNA MORA Htjela osmijeh iz snova, a sada ne izlazi iz kuće: "Bol je gora od poroda. Nemam zube, imam vijke" Ilustracija Izuzetno opasno Djeca teško bolesna nakon što su roditelji poslušali savjet influencerice da izliječe djecu izbjeljivačem Očevid, ilustracija Tragedija u Sloveniji Krvava noć u susjedstvu: Ujak namamio nećaka na susret pa ga ubio, sumnja se u jedan razlog


Ova gourmet manifestacija, osim što predstavlja dodatni motiv za posjet sjeverozapadnoj Istri tijekom božićnih blagdana, nastoji valorizirati izvanredne lignje iz Jadranskog mora koje se lovi upravo u zimskom razdoblju.

Od jeftine pučke, gotovo prezrene hrane, lignje su se na Jadranu u posljednjih pola stoljeća preobrazile u omiljeni specijalitet. Imaju delikatan okus po moru i vrstan su medij za najrazličitije okuse. Mogu se tretirati agresivno, s octom, ljutim papričicama i aromatičnim travama, ali i nježno, s nekoliko kapi limuna i malo vlasca.

Male, tanke i mekše lignje bolje su za pečenje cijele, dok su one velike i deblje pogodnije za pripremu jela koja zahtjevaju dulje kuhanje, pri čemu ih je dobro narezati ili zarezati s unutarnje strane. Posebno su cijenjene ako su umjesto mrežom ulovljene posebnom udicom, tzv. peškafondom.


Koliko god mi voljeli jesti lignje u kontinentu, nema bolje stvari nego ih papati s pogledom na more. Pa se vidimo u Istri, dobar tek i bacite oko na popis restorana u kojima se održava ova sjajna manifestacija!