Kupnjom vinske putovnice posjetitelji mogu uživati u eno-gastro ponudi svih šest postaja Ludbreške vinske ceste: Restoran / kušaona "Arabela" Globočec, Vinski podrum "Makar", Kušaona "Kirić", Restoran "Črn-bel", Vinarija "Stručić" i Kušaona "Kežman". Cijena putovnice je 50 kuna, a uključuje degustaciju na svim postajama.


Obilaskom Ludbreške vinske ceste imate priliku upoznati ludbreška vina i specijalitete, dobro se zabaviti i doprinijeti prepoznatljivosti ludbreških vinara, a ako na kraju obilaska predate list iz svoje putovnice ispunjen potvrdama svih vinara i svojim podacima, možete osvojiti i neku od nagrada koje su priredili ludbreški vinari i njihovi sponzori. To su: jednodnevni izlet u Crikvenicu za dvije osobe (osigurala turistička agencija CENTRUM TRAVEL), večera za dvije osobe u restoranu Črn-bel (osigurali restoran Črn-bel i mljekara Bohnec) i 12 butelja vina (osigurali ludbreški vinari).


O Ludbreškoj vinskoj cesti:
Shvativši važnost prepoznatljivosti, te nužnost pozicioniranja na vinogradarskoj karti Hrvatske i šire, pokretanje i brendiranje vinske ceste se nametnulo kao prirodan slijed ulaganja u znanje i kvalitetu vinogradarstva ludbreškog kraja.

U ludbreškom vinogorju proizvode se uglavnom graševina, rajnski rizling, pinot bijeli, pinot sivi, sauvignon, silvanac zeleni, chardonnay, traminac, moslavac dok su od crnih najčešći frankovka, pinot crni i cabernet sauvignon.


Od ludbreških vina posebno izdvajamo Poštenjak, kupažu 70% graševine, 20% chardonnaya i 10% sivog pinota. Vino je dobilo ime po uzoru na Dudeka iz popularne TV serije „Gruntovčani“, čiji je scenarist Ludbrežanin Mladen Kerstner. Naziv vina asocira i na vrline ljudi ovog kraja, pa se kaže da je Poštenjak – vino bez zloće, što je i glavni moto Ludbreške vinske ceste.


Prisjetimo se, još iz doba Rimskog carstva, kada je mjestu današnjeg Ludbrega izgrađen Castrum Iovia, grad koji je postao trgovačko i prometno središte i na čijim je temeljima izgrađen i današnji Ludbreg, datira i legenda koja kaže da su upravo na ovom mjestu bili zamišljeni krugovi zemaljski, a na njihovim obodima velike metropole... U centru svijeta se združuju sva četiri elementa postojanja: vatra, voda, zemlja i zrak. Ludbrežani im kao vrsni vinogradari pridružuju peti element - iskričavo ludbreško vino, a Dan otvorenih podruma je idealna prilika da osjetite dio te čarolije.


Roštilj u Centru svijeta
Još je jedna novost kojom Ludbrežani pozivaju goste na ovo izletište u centru svijeta. Grad Ludbreg je pokrenuo niz akcija za uređenje Otoka mladosti, izletišta koje se nalazi u samom centru grada na rijeci Bednji. Uređena je šetnica, postavljaju se klupe, u planu je postavljanje nogometnih golova i odbojkaškog igrališta, a postavili su i četiri roštilja za izletnike.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju